Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

„Opitá slivka“ je párty hit. Nadýchaná piškóta, ľahký krém a slivky s rumom majú šialenú chuť

22.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Santhosh Varghese). „Opitá slivka“ je koláč priamo stvorený na rodinné oslavy alebo večery s priateľmi. Nadýchaná kakaová piškóta v kombinácii s ľahkým krémom, lahodnou...

22.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Santhosh Varghese).

„Opitá slivka“ je koláč priamo stvorený na rodinné oslavy alebo večery s priateľmi. Nadýchaná kakaová piškóta v kombinácii s ľahkým krémom, lahodnou polevou a – čo je najdôležitejšie – slivkami namočenými v intenzívnom alkohole je hitom pre dospelých hostí. Dezert nie je až taký náročný na prípravu, preto odporúčame pozrieť si náš recept na alkoholovú pochúťku.

Foto: shutterstock/Santhosh Varghese

Ak máte radi sladké, jemné a nadýchané koláče, potom je pre vás „Opitá slivka“ hitom. Tento dezert kraľuje nielen na osemnástkach, svadbách a výročiach, ale aj na bežných „domácich párty“ s priateľmi alebo rodinou. Jeho prítomnosť na stole vždy vyvolá všeobecnú vlnu radosti a komentárov s prosbou o recept. Nižšie nájdete osvedčený recept, ktorý vyvoláva práve takýto efekt.

„Opitá slivka“, ktorá je šialenou kombináciou nadýchanej piškóty, čokoládového krému a sliviek namočených v rume.

Hoci sladký krém a alkohol nejdú vždy ruka v ruke, v tomto prípade táto kombinácia funguje. Koláč je „nie príliš sladký“, jemný a pikantný. Doslova sa rozplýva v ústach a náznaky intenzívneho rumu dodávajú dezertu zaujímavú chuť, na ktorú sa ťažko zabúda. Zaručujeme vám, že sa nebudete môcť zastaviť len pri jednej porcii.

Ingrediencie na piškótu:

  • 90 g cukru,
  • 80 g pšeničnej múky
  • 100 g zemiakovej múky,
  • 30 g kakaa,
  • 4 vajcia,
  • 1 vrchovatá čajová lyžička prášku do pečiva.

Ingrediencie na krém:

  • 1 kocka masla,
  • 150 g práškového cukru,
  • 650 ml mlieka,
  • 3 žĺtky,
  • 1 balenie vanilkového cukru,
  • 1 balenie vanilkového alebo smotanového pudingu,
  • 1 PL pšeničnej múky,
  • 1 PL zemiakovej múky.

Ingrediencie na polevu:

  • 100 g horkej alebo mliečnej čokolády,
  • 100 g 30- alebo 36-percentného smotanového syra,
  • 30 g masla.

Ďalšie prísady:

  • 300 g sušených sliviek,
  • 250 ml rumu,
  • 250 ml vody,
  • 4 PL cukru.

Čokoládový koláč so slivkami a rumom. Spôsob prípravy

Začnite namáčaním sliviek do alkoholu. Slivky vložte do hrnca a zalejte ich vodou. Pridajte cukor, premiešajte a priveďte do varu, potom niekoľko minút povarte na miernom ohni. Slivky by mali počas tejto doby zmäknúť. Vzniknutú šťavu prelejte do nádoby a nechajte ju na neskôr na namočenie piškóty. Do ovocia nalejte pohár rumu a nechajte ho namočené aspoň hodinu. Odporúčame však urobiť tento krok deň vopred a nechať slivky namočené cez noc.

V ďalšom kroku pripravte piškótu. Plech na pečenie vymastite trochou masla a vyložte papierom na pečenie. Rozbite vajcia, ktoré ste predtým vybrali z chladničky. Oddeľte bielka od žĺtkov. Bielky vyšľahajte do tuha a postupne pridávajte cukor. Potom začnite za stáleho šľahania pridávať žĺtky. Pena by mala byť nadýchaná, svetlá a bledá. 

Pripravte si misu. Do nej nasypeme preosiatu pšeničnú a zemiakovú múku, pridáme kakao a prášok do pečiva. Všetko dôkladne premiešajte. Obsah misy vlejte do vaječnej zmesi, najlepšie po častiach. Miešajte stierkou, kým sa nespojí. Zmes nalejte do formy a vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Pečte 10-15 minút. Po vybratí a vychladnutí namočte do šťavy a alkoholu, ktoré zostali po namáčaní sliviek.

Teraz je čas na prípravu krému. Maslo nakrájajte na kocky. Odlejte pol šálky mlieka a zmiešajte so žĺtkami, pudingom a oboma múkami. Zvyšné mlieko uvarte s vanilkovým cukrom. Keď začne vrieť, pomaly prilievajte pudingovú zmes. Miešajte, kým zmes nezhustne. Priveďte do varu, potom stiahnite z ohňa a nechajte vychladnúť. Nakrájané maslo vyšľahajte s práškovým cukrom, kým nevznikne nadýchaná jemná hmota. Postupne pridávajte vychladnutý puding a premiešajte. Pripravený krém natrite na piškótový koláč. Na vrch poukladajte slivky namočené v alkohole a zľahka ich vtlačte do krému. Koláč vložte do chladničky.

V poslednom kroku si pripravte čokoládovú polevu. Čokoládu nasekajte a dajte do malého hrnca. Pridajte smotanu a maslo. Všetky prísady zohrievajte na miernom ohni, kým sa nerozpustia a nespoja. Hotovú zmes nalejte na vrch koláča a vložte ho na niekoľko hodín do chladničky. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Sladká chuť jesene – tekvicové lievance. Pridajte ešte jednu ingredienciu a na ostatné zabudnete

Jogurtový koláč so skyrom a slivkami, expresný dezert, ktorý pripravíte za 10 minút. Hostia budú bojovať o recept


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tieto palacinky sa natrvalo dostali do mojej kuchyne. Sú oveľa lepšie ako tie tradičné

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tanicha) Palacinky milujú dospelí aj deti. Toto občerstvenie sa dá mierne obohatiť, aby bolo ešte lepšie - nadýchané ako…

Túto polievku jedia storoční obyvatelia modrej zóny. Je to tajomstvo ich dlhovekosti

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AnastasiaKopa) Mnohí z nás sa chcú dožiť krásneho veku - 100 rokov. Pri tejto snahe sa oplatí pozrieť sa,…

Za čias socialistického Československa tento koláč nesmel chýbať na stole. Je vynikajúci a jednoduchý na prípravu.

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael) Za čias socialistického Československa kraľovali na stoloch špecifické koláče, ktoré sa pripravovali z ľahko dostupných surovín. Niekedy…

Robím najlepšiu bravčovú nátierku. Recept je starý viac ako päťdesiat rokov, ale ja doň pridávam niečo špeciálne

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Ako pripraviť bravčovú natierku, aby chutila lepšie ako tá z regionálnych jarmokov alebo vianočných trhov? Viem to…

Túto nezvyčajnú prísadu pridávam do krémovej hubovej polievky. Takto ju podávajú v reštauráciách

22.11.2021 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/loveofphoto). Hubová polievka si získala mnoho priaznivcov vďaka svojej krémovej konzistencii a jedinečnej chuti a vôni. V reštauráciách ju…

Auto Trendy

Zima vás už neprekvapí: Naučte sa správne nasadiť snehové reťaze ešte dnes!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Nasadzovanie snehových reťazí môže byť pre mnohých vodičov spočiatku náročnou úlohou. Táto zručnosť sa však dá naučiť a postupom času sa stane jednoduchšou a intuitívnejšou.…

Citroën 2025: Všetky pripravované modely

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Od modernizovaného modelu Ami až po nový C5 Aircross - tu je prehľad toho, čo Citroën chystá na budúci rok. Citroën 2025: Všetky pripra

Faceliftované Mitsubishi ASX: Nové technológie, lepšia výbava, ale čo bezpečnosť?

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Mitsubishi ASX sa podrobilo testovaniu EuroNCAP – je toto SUV naozaj bezpečné? Malé SUV dostalo facelift, aby si viedlo lepšie v silne konkurenčnom segmente B-SUV.…

Prečo riskovať pokutu? Naučte sa kedy a ako používať zadné hmlové svetlá!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Zákon prikazuje montovať na vozidlá zadné hmlové svetlá. Za ich nesprávne používanie hrozí pokuta. Kedy by sme ich mali používať? Nie všetci vodiči ich vedia…

Osem dôvodov, prečo sa motorky stanú vašou novou závislosťou: Prestaňte sa obmedzovať autami!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Jazdenie na autách ma fascinuje čoraz menej, zatiaľ čo motorky ma úplne očarili. Po dôkladnom zamyslení som prišiel k jednoznačnému záveru: motorky sú jednoducho lepšie.…

Marcopolo uvádza na trh Nomade: 4x4 dieselový obytný automobil

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Vďaka špičkovej technológii a exkluzívnemu dizajnu spája Nomade robustnosť a pohodlie. Marcopolo Motorhome, divízia spoločnosti Marcopolo

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov