22.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael).
Osvedčený recept na piškótový koláč by mal byť v kuchárskej knihe každého nadšenca domáceho pečenia. Tvorí základ mnohých chutných jedál vrátane pôsobivých koláčov podávaných pri špeciálnych príležitostiach. Strávili ste v kuchyni veľa času experimentovaním a hľadaním spôsobu, ako pripraviť dokonalý piškótový koláč, ale bez výsledku? Možno vám došiel jeden výrobok.
Piškótový koláč je kráľom všetkých druhov pečiva
Je základom viacposchodových a krásne zdobených tort, ktoré podávame na slávnostných večierkoch. Takýto zákusok sa zvyčajne stáva hviezdou večera pri slávnostnom stole. Recept na piškótový zákusok sa hodí aj na menej formálne stretnutia a vtedy, keď chcete rodine dopriať sladkú pochúťku počas lenivého popoludnia.
Znalosť prípravy piškótového koláča vám umožní podávať chutné rolády plnené krémom, pudingové torty, ovocné a želé torty. Možnosti sú neobmedzené. Všetky však spája dokonale vlhký a zároveň nadýchaný piškótový koláč.
Tajomstvo cukrárov alebo prečo pridávať ocot do piškótového koláča?
Tento výrobok sa spája predovšetkým so slanými uhorkami. Nepodkopalo by pridávanie octu do piškót naše kulinárske úsilie? V žiadnom prípade. Nemusíte sa obávať intenzívnej vône a chuti. V recepte na piškótový koláč sa používa minimálne množstvo octu, takže nehrozí, že by bol koláč kyslý a nejedlý.
Prečo pridávať do piškótového koláča ocot? Ukázalo sa, že vďaka tejto nezvyčajnej prísade je upečený výrobok mäkký, nadýchaný a zároveň príjemne vlhký. Presne taký by mal byť dokonalý piškótový koláč.
Recept na piškótový koláč s octom
Zaujíma vás, čo znamená malé množstvo octu v recepte na pečenie? Prinášame predpis, ktorý dokazuje, že malá zmena prináša kapitálne kulinárske výsledky.
Zoznam ingrediencií:
- 150 g tortovej múky
- 100 g zemiakového škrobu
- 160 g práškového cukru
- 6 vajec
- 6 g prášku do pečiva
- 15 ml octu – ekvivalent 1 polievkovej lyžice
Spôsob prípravy:
- Žĺtka zmiešame s práškom do pečiva a octom do hladka
- Bielka vyšľaháme na tuhý sneh. Môžeme pridať štipku soli
- Po malých dávkach pridávame práškový cukor
- Bielka spojíme so žĺtkami a premiešame
- Múku a škrob preosejeme a postupne vmiešame do zmesi
Plech alebo tortovú formu vyložte papierom na pečenie. Vylejte naň cesto a vložte do rúry vyhriatej na 170 °C. Ako dlho by ste mali piecť piškótový koláč? Bude trvať približne 40 minút.
Čo sa dá urobiť, aby piškótový koláč nesplaskol?
Zdá sa, že všetko robíte podľa návodu, ale v kuchyni vás čaká nepríjemné prekvapenie. Prečo piškótový koláč splaskne? Najčastejším vinníkom sú dve chyby, ktoré môžu byť spôsobené netrpezlivosťou kuchára.
Čo by ste mali urobiť, aby piškótový koláč nesplaskol? V prvom rade nezabudnite vybrať všetky prísady z chladničky hodinu alebo dve pred prípravou koláča. Musia mať izbovú teplotu. Počas pečenia sa tiež zdržte nahliadania do piškótového koláča. Prudké výkyvy teplôt spôsobia, že aj ten najlepší vykysnutý koláč klesne. Po upečení otvorte dvierka rúry a nechajte piškótu v rúre, kým úplne nevychladne.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zmiešajte jablká s touto prísadou a vložte ich do misy. Rýchly koláč ešte nikdy nebol taký chutný
Domáca pizza, ktorou by nepohrdol žiadny rodený Talian. Jedným sústom sa dostanete pod Koloseum
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.