22.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Vorona).
Často sa stáva, že nám z večere zostanú zemiaky. Po zohriatí už nie sú také dobré. Čo teda robiť so zemiakmi z večere? Máme niečo jednoduché, lacné a také chutné, že sa nám zbiehajú slinky. Takýto koláč si neobjednáte v žiadnej reštaurácii a my vám poradíme, ako ho pripraviť.
Nikto z nás nerád plytvá jedlom a často sa stáva, že nám od večere zostanú uvarené zemiaky a my stojíme pred dilemou: čo chutného z nich pripraviť. Ak sa chcete vymaniť zo zemiakovej nudy a zároveň premeniť zemiaky z večere na niečo extra, máme pre vás recept na zemiakovo-syrový koláč. Príprava je triviálna a najťažšou časťou je miesenie cesta. Chutia tak dobre, že si začnete na večeru zámerne variť viac zemiakov.
Čo pripraviť zo zemiakov z večere? Tento koláč vás zaujme
Ingrediencie:
- varené zemiaky z obeda alebo zo včerajška
- syr mozzarella nakrájaný na kocky, môže to byť aj gouda alebo iný syr
- 1 stredne veľká cibuľa
- 100 ml mlieka
- 150 g pšeničnej múky
- 2 PL olivového oleja alebo rozpusteného masla
- štipka soli
- majonéza
- prípadne trochu opečenej slaniny
Zemiakovo-syrový koláč – ako ho pripraviť
- Preosejte múku do misky. Potom pridajte štipku soli a prilejte mlieko. Začnite miesiť a keď sa mlieko trochu vsiakne do múky, pridajte olivový olej alebo maslo. Vypracujte hladké a pružné cesto a vložte ho na pol hodiny do chladničky
- Zemiakovú kašu vložíme do misy, pridáme dve alebo tri lyžice majonézy a nadrobno nakrájanú cibuľu. Všetko spolu premiešajte. Cibuľu môžete predtým osmažiť
- Po tridsiatich minútach vyberte cesto z chladničky a položte ho na pomúčenú pracovnú plochu. Potom ho rozvaľkajte na okrúhlu placku – nemusí byť tenká
- Do stredu placky dajte plnku a rozotrite ju po povrchu, okraje nechajte prázdne. Potom mokrými rukami ohnite okraje cesta dovnútra, aby náplň počas vyprážania nevypadla
- Panvicu poriadne rozohrejte a jemne ju vymastite. Placku položte na panvicu lícom nadol a prikrytú smažte na miernom ohni 5 až 7 minút. Po 5-7 minútach otočte a smažte, kým spodok nezhnedne
- Placku nakrájajte na kúsky a podávajte s obľúbenou omáčkou
Zemiaky sú takmer maslové a syr sa božsky ťahá. Neváhajte, na obed stačí ošúpať ďalšie štyri zemiaky a na večeru vykúzliť tento zázrak. Olizovanie prstov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.