23.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael).
Zebra koláč je starý a spoľahlivý recept na niečo sladké ku káve. Jeho príprava je triviálna a po nakrájaní na kúsky vyzerá koláč veľmi lákavo, navyše chutí vynikajúco a je veľmi chutný. Ako pripraviť ikonický zebrí koláč? Niekoľkokrát zatočte mixérom, vložte ho do rúry a hotovo.
Zebrový koláč kraľoval počas socialistickej éry a dodnes ho často kladieme na stôl pri rôznych príležitostiach. V rozpore s prvým dojmom sa pripravuje veľmi ľahko a rýchlo a je naozaj chutný. Výborne sa hodí na veľký plech, do tortovej formy alebo formy na muffiny. Ako pripraviť zebrový koláč? Začnite tým, že si pripravíte tri misky.
Koláč Zebra – ideálny na klebetenie pri káve
Ingrediencie:
- 5 veľkých vajec
- 500 g pšeničnej múky, najlepšie typu 450
- 230 g cukru
- 1 pohár perlivej vody
- 1 pohár oleja, môže to byť repkový olej
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 3 lyžice tmavého kakaa
Spôsob prípravy:
- Najťažšie na celom recepte je oddeliť žĺtky od bielkov. Bielky vyšľahajte do tuha a potom postupne pridávajte cukor. Keď už máte lesklé pusinky, pridávajte po jednom žĺtku bez toho, aby ste prestali miešať.
- Postupne pridávajte preosiatu múku, vanilku a prášok do pečiva. Keď sa ingrediencie spoja, začnite tenkým pramienkom prilievať olej.
- Keď sa prísady spoja, rozdeľte cesto na dve časti. Polovicu nalejeme do misy, pridáme kakao a dôkladne premiešame. Do misy so svetlým cestom pridajte 2 – 3 polievkové lyžice múky a tiež premiešajte.
- Pripravte si formu na pečenie a vyložte ju papierom alebo vymažte maslom. Potom „nalievajte cesto“ striedavo naberačkou z tmavého a svetlého cesta.
- Rúru predohrejte na 180 stupňov. Zebru pečte jednu hodinu alebo „kým nie je špajla suchá“. Po upečení môžete zdobiť práškovým cukrom.
Zebra koláč je ideálny na víkend. Ak máte radi sladkosť a jednoduchosť, tento recept je pre vás ako stvorený.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pridajte do piškótového cesta nezjavnú prísadu. Vyrastie nádherne nadýchané
Zmiešajte jablká s touto prísadou a vložte ich do misy. Rýchly koláč ešte nikdy nebol taký chutný
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.