23.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Diana Sklarova).
Medový koláč je koláč, ktorý si väčšina ľudí spája so sviatkami. Tento lahodný dezert však môžete pripraviť aj bez príležitosti – pre seba a svoju rodinu alebo pre hostí na rodinnej oslave či posedenie s priateľmi. Je krehký, jemný a mimoriadne chutný. Náš recept vás prinúti oblizovať si prsty. Ako pripravíte medový koláč?
Jeseň je časom sladkého pečiva. Okrem mrkvového koláča, jablkového koláča alebo tekvicového cheesecaku by ste si mohli pripraviť aj chutný medový koláč. Tento dezert má svojich verných fanúšikov, ktorí ho pečú nielen na Vianoce, ale aj vo všedný deň. Veď kto rozhodol, že na niektorých sladkostiach si môžeme pochutnať len raz do roka?
Medový koláč – recept na koláč so sladkým krémom a lahodným slivkovým lekvárom
Tento recept na medový koláč nie je najjednoduchší, ale nevyžaduje ani výnimočné cukrárske zručnosti. Treba si uvedomiť, že s trochou úsilia a času investovaného do prípravy koláča budeme mať možnosť vychutnať si jeden z najchutnejších dezertov. Položený na stôl zmizne v okamihu. Neodolá mu ani ten najväčší odporca sladkostí.
Ingrediencie na cesto:
- 600 g hladkej múky,
- 220 g cukru,
- 2 vajcia,
- 1 žĺtok,
- 3 lyžičky medu,
- 1 kocka margarínu.
Ingrediencie na krém:
- 500 ml mlieka,
- 220 g cukru,
- 6-7 polievkových lyžíc krupice,
- 1 balenie vanilkového cukru.
Ďalšie ingrediencie:
- 1 pohár slivkového lekváru (prípadne slivkového džemu).
Medový koláč. Spôsob prípravy
Začnite prípravou cesta. Múku, cukor, vajcia, žĺtok, med a margarín dajte do misy a vymiešajte na jednotnú, hustú a hladkú hmotu. Vzniknuté cesto rozdeľte na tri alebo štyri časti. Formu na pečenie vymažte trochou masla a vysteľte ju papierom na pečenie. Každú časť cesta dajte do formy a pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C približne štvrť hodiny. Nezabudnite koláč po vybratí nechať vychladnúť.
Medzitým sa postarajte o krém. Mlieko nalejte do hrnca a začnite ho zohrievať. Pridajte obyčajný a vanilkový cukor a po niekoľkých minútach aj krupicu. Varte za občasného miešania, kým zmes nezhustne. Hrniec so zmesou odstavte a nechajte vychladnúť. V samostatnej miske zmiešajte maslo a pomaly pridávajte vychladnutú krupicovú zmes s cukrom. Miešajte, kým nevznikne hladký, jednotný krém bez hrudiek.
Jednu vrstvu cesta natrite lekvárom. Potom ju prikryjte ďalšou vrstvou cesta. Pokračujte rovnomerným natieraním polovice krémovej zmesi a navrch položte časť cesta. Natrite zvyšok krému a na vrch položte posledné cesto. Vrch ozdobte čokoládovou polevou alebo posypte práškovým cukrom a rozdrvenými orechmi a mandľami. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
„Opitá slivka“ je párty hit. Nadýchaná piškóta, ľahký krém a slivky s rumom majú šialenú chuť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.