23.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael).
Keď pripravujeme piškótový koláč, očakávame, že bude nadýchaný a mäkký. Niekedy sa však po vytiahnutí z rúry stretneme so sklamaním. Koláč sa na chvíľu začne prepadávať a stráca svoju výšku. Ako sa tejto situácii vyhnúť a vždy si vychutnať nadýchaný koláč? Existuje na to skvelý patent.
Piškóta je základom mnohých druhov pečiva. Najčastejšie sa používa na koláče a pudingové torty, ale koľko ľudí, toľko spôsobov, ako z nej niečo pripraviť. Pri jej príprave úprimne dúfame, že po vytiahnutí bude vysoká a nadýchaná. Ó, aké sklamanie však niekedy zažijeme, keď sa tak nestane. V niektorých situáciách môže jednoducho spadnúť a my by sme mali hľadať príčiny vo vlastnom konaní.
Prečo piškóta klesá a ako tomu môžeme predísť?
Ak sa vám už aspoň raz stalo, že piškóta spadla, vysvetlíme vám, čo bolo príčinou. Musíme povedať, že odpoveď nie je jednoznačná, pretože sa mohlo stať niekoľko vecí.
Po prvé, teplota ingrencií sa značne líšila. Ide o to, že niektoré ingrediencie sa mohli použiť hneď po vybratí z chladničky. Ukázalo sa, že kombinácia výrobkov s výrazným rozdielom teplôt môže spôsobiť, že sa piškótový koláč prepadne.
Druhým dôvodom môže byť príliš nízka teplota pečenia. Ak koláč vložíte do zle vyhriatej rúry alebo počas pečenia otvoríte dvierka, nežiaduci účinok je zaručený. Boky sa určite zdvihnú, ale stred sa prepadne.
Tretí dôvod sa môže niekomu zdať neuveriteľný. Dá sa povedať, že aby sa piškóta vydarila, treba s ňou zaobchádzať ako s dieťaťom. Keď je v rúre, je najlepšie sa s ňou netrápiť a nedupať okolo nej. Oplatí sa nechať ju na pokoji a nespôsobovať zbytočné vibrácie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako a kedy zasadiť zimnú cibuľu? Stačí jedna chyba a nenarastú im hlavy
Zmiešajte jablká s touto prísadou a vložte ich do misy. Rýchly koláč ešte nikdy nebol taký chutný
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.