24.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Irishasel).
Tento recept na zemiakové placky je chutným a sýtym jedlom. Zlatisté a chrumkavé placky by mali byť dokonalé. Dodávajú sa s rôznymi prílohami, ktoré spestria chuť pokrmu. Podávajú sa napríklad s gulášom a niektorí ľudia pripravujú ich vynikajúcu verziu s lososom. Tentoraz navrhujeme zemiakové placky s hubovou omáčkou, ktoré sú ideálne ako sýte a vegetariánske jedlo.
Ako pripraviť chrumkavé zemiakové placky?
Predtým, ako rozohrejete panvicu, musíte poznať najdôležitejšie pravidlá prípravy tohto chutného pokrmu. Vyhnete sa tak nepríjemným prekvapeniam na tanieri v podobe gumených a tukom nasiaknutých porcií. Ako pripraviť chrumkavé zemiakové placky, aby boli zlatisté a vždy sa dokonale vydarili?
S množstvom múky to nepreháňajte – stačí minimálne množstvo. Presné pomery nájdete v recepte na zemiakové placky. Odporúča sa použiť panvicu s hrubým dnom. Takáto panvica sa rovnomerne zohrieva a dlho udrží požadovanú teplotu.
Potrebujete olej s vysokým bodom zadymenia a neutrálnou chuťou. Dobre sa hodí repkový olej. Pri vkladaní cesta do panvice dbajte na to, aby porcie neboli príliš veľké. Inak sa vám nepodarí získať chrumkavé dobroty. Po vyprážaní ich na chvíľu odložte na vrstvu papierových utierok. Vďaka jednoduchému postupu nebude z placiek kvapkať tuk.
Ako sa pripravujú zemiakové placky? Základný recept
Na prípravu pokrmu vyberte „staré“ zemiaky. Odporúčajú sa najmä múčnaté odrody, ktoré sú bohaté na škrob. Práve táto zložka určuje, aké pevné a chrumkavé budú placky.
Zoznam ingrediencií:
- 1 kilogram zemiakov
- 1 vajce
- 1 cibuľa
- 3 lyžice pšeničnej múky
- olej na vyprážanie
- soľ a korenie podľa chuti
Spôsob prípravy:
Zemiaky ošúpeme a spolu s cibuľou nastrúhame na jemnom strúhadle alebo v kuchynskom robote. Prebytočnú šťavu nechajte odkvapkať. Do zeleninovej zmesi pridáme vajce, múku a korenie. Zmiešame, vytvoríme z cesta placky. Smažte na strednom ohni z oboch strán do zlatista.
Recept na hubovú omáčku na zemiakové placky
Základ chutného pokrmu je pripravený. Je čas na hubovú omáčku na zemiakové placky, ktorá je univerzálnym doplnkom – ťažko by ste našli niekoho, komu táto kombinácia nechutí.
Potrebujete:
- ½ kg šampiňónov
- 1 cibuľa
- 150 ml 30% smotany
- 1 PL masla
- 1 polievková lyžica oleja
- ½ čerstvej petržlenovej vňate
- soľ a korenie podľa chuti
Ako pripraviť hubovú omáčku na zemiakové placky? Očistite šampiňóny a nakrájajte ich na plátky. Cibuľu nakrájajte nadrobno. Na panvici rozohrejte maslo s trochou oleja a cibuľu na ňom chvíľu orestujte. Pridajte huby a smažte, kým sa voda neodparí. Dochuťte ich štipkou soli. Postupne prilievajte smotanu a stále miešajte. Nakoniec podľa chuti dochuťte a posypte petržlenovou vňaťou. Chutná, jednoduchá a lacná večera je hotová.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zostali vám zemiaky od večere? Pridajte syr a pripravte niečo, za čo vás rodina obdaruje zlatom
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.