24.09.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Lum3n pexels/pixabay).
Ako figy dozrievajú, menia farbu zo zelenkavej na fialovú. Okolo seba potom šíria sladkú, príťažlivú vôňu. Babylonský Talmud stanovil za vyrúbanie figovníka najprísnejší trest, teda smrť. Tieto plody sú známe najmä pre svoje pozitívne účinky na tráviaci systém, no ich zdravotné účinky sú oveľa väčšie. Prečo sa ich oplatí jesť? vysvetľujeme.
Zdravotné vlastnosti fíg
Figy sú malé plody hruškovitého tvaru, ktoré počas dozrievania menia farbu zo zelenkastej na fialovú. Dajú sa jesť surové, ale napríklad aj vo forme džemu či po sušení. Ide o plodnice rastliny nazývanej figovník obyčajný alebo figovník. Sú známe predovšetkým pre svoj priaznivý vplyv na trávenie a pôsobia proti zápche.
Pozitívnych vlastností sa v nich však skrýva oveľa viac. Na čo sú figy dobré a koľko fíg môžete denne zjesť?
Na čo sú dobré figy? Prečo sa ich oplatí jesť?
Prečo sa oplatí jesť figy? Nielenže sú chutné, ale obsahujú aj mnohé cenné zdraviu prospešné vlastnosti. Známe sú najmä pre svoje priaznivé účinky na tráviaci systém. Figy pre svoj vysoký obsah vlákniny stimulujú črevá k práci, používajú sa ako prírodný liek na zápchu, vo svete ešte známejší ako naše sušené slivky. Vláknina tiež znižuje riziko vzniku mnohých chorôb – vrátane vredov a rakoviny hrubého čreva. Pravidelná konzumácia fíg tiež pomáha zmierniť príznaky syndrómu dráždivého čreva.
Figy majú pozitívny vplyv aj na kardiovaskulárny systém a nervový systém. Pomáhajú znižovať účinky stresu a podporujú pamäť a koncentráciu. Oplatí sa ich použiť na zlepšenie kvality spánku. Vďaka vysokému obsahu vápnika tieto plody posilňujú zuby a kosti a znižujú riziko vzniku osteoporózy.
Figy priaznivo pôsobia aj na dýchacie ústrojenstvo – sú užitočné pri prechladnutí, suchom kašli, nádche, zápaloch hrdla a na zmiernenie príznakov astmy. Je tiež potrebné vedieť, že figy majú pozitívny vplyv na pokožku – preto sú súčasťou mnohých krémov. Mlieko z nezrelých plodov sa používa na liečbu ekzémov a vriedkov.
Figy a dna. Je dovolené ich jesť?
Základom stravy ľudí s dnou by mali byť produkty s nízkym obsahom purínov. Stojí za to vedieť, že sušené figy patria do skupiny výrobkov s ich priemerným obsahom (ako iné sušené ovocie, napríklad brusnice alebo slivky). Nadbytočné puríny sa ukladajú vo forme kyseliny močovej okrem iného v obličkách a kĺboch. To môže viesť nielen k rozvoju dny, ale aj k urolitiáze a problémom súvisiacim s obehovým systémom.
Figy a cukrovka. Môžu sa jesť?
Teoreticky by ľudia bojujúci s cukrovkou nemali jesť figy – sušené aj čerstvé. Tieto plody majú priemerný glykemický index a v sušenej verzii majú aj veľa kalórií. Oplatí sa však vedieť, že čerstvé figy obsahujú flavonoidy, antioxidanty a polyfenoly, ktoré priaznivo vplývajú na zdravie ľudí, ktorí bojujú s cukrovkou 2. Diabetici by si preto mali vyberať čerstvé ovocie a siahnuť aj po figových listoch, ktoré sa dajú využiť napr. uvarte si lahodný čaj.
Figy a cholesterol. Oplatí sa po nich siahnuť?
Figy obsahujú veľa vlákniny, ktorá pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Preto sa oplatí siahnuť po týchto plodoch, aby ste sa ochránili pred aterosklerózou a následne znížili riziko infarktu či mozgovej príhody. Nie každý vie, že figy sa odporúčajú aj ľuďom s hypertenziou. Sušené ovocie je výborné na podporu zdravia kardiovaskulárneho systému.
Koľko fíg by ste mali zjesť denne?
Maximálny denný príjem fíg je 6-10 plodov. Oplatí sa však vedieť, že ich môžeme jesť nielen sušené či čerstvé – figy sa dajú použiť aj na prípravu lahodných džemov a zaváranín. Na ich základe sa pripravuje aj aromatický nápoj s prídavkom plodov borievky.
Nutričné hodnoty fíg. Čo obsahujú?
Čerstvé figy obsahujú cukry – glukózu a fruktózu. To je dôvod, prečo je zrelé ovocie také sladké a chutné. Nájdeme aj:
- karotén
- vitamíny skupiny B
- vitamín C
- pektín
- draslík
- vápnik
- horčík
- mangán
- meď
- fosfor
Figa je tiež zdrojom organických kyselín – jablčnej, citrónovej a šťaveľovej. Okrem toho obsahuje vlákninu. Čerstvé aj sušené figy sa považujú za veľmi zdravé.
Figy – sušené alebo čerstvé? Koľko kalórií majú figy?
Čerstvé figy majú na rozdiel od sušených fíg nízky obsah kalórií. Kým 100 gramov čerstvých fíg obsahuje len 74 kalórií, rovnaké množstvo sušených fíg ich obsahuje až 249. Ak teda niekto drží odtučňovaciu diétu, mal by si vybrať čerstvé ovocie. Sušené figy by mali kvôli ich zdravotným vlastnostiam z času na čas zjesť aj ľudia, ktorým záleží na ich váhe, pretože sa dajú oveľa ľahšie kúpiť a dlho skladovať.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Má blahodarný účinok na organizmus a je nevyhnutný pri chudnutí. Dokedy je na ňu sezóna?
Čo môže mať za následok jedenie tekvice? Zvracanie a hnačka nie sú všetko
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.