25.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NoirChocolate).
Cuketové placky sú chutnou alternatívou zemiakových placiek. Zvonku chrumkavé, vnútri šťavnaté. Ich príprava trvá doslova minútu, takže sú skvelé na rýchlu a jednoduchú večeru alebo desiatu do práce či na univerzitu. Ako pripraviť cuketové placky?
Cuketa je všestranná zelenina. V závislosti od toho, s čím ju skombinujete, môžete získať rôzne chute. Navyše cuketa obsahuje mnoho výživových hodnôt, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie. Konzumáciou jedál s touto zeleninou dodáme telu solídnu dávku vitamínov B1, C a K, ako aj draslíka, železa a horčíka. Tieto minerály podporujú trávenie a odkysľujú organizmus. Cuketa má nízky obsah kalórií, čo znamená, že je vhodná práve na sýte jedlo pri redukčnej diéte.
Recept na jemné, mäkké a neuveriteľne chutné cuketové placky. Hodia sa na obed alebo ako výživné občerstvenie
Hoci sa sezóna cukiet blíži ku koncu, nebojte sa – túto zeleninu si môžete kúpiť v obchode s potravinami po celý rok. Na prípravu chutných a výživných jedál sa ju oplatí používať najmä koncom leta a na jeseň. Cuketu môžete grilovať, vyprážať, plniť, piecť alebo dokonca zavariť do pohára. Najlepšie sú však tie najjednoduchšie recepty, preto dnes prichádzame s receptom na instantné cuketové placky. Pozrite sa, čo budete potrebovať!
Ingrediencie:
- 1 kg cukety,
- 1 vajce,
- 1 cibuľa,
- 6 lyžíc pšeničnej múky,
- olej alebo olej na vyprážanie,
- soľ, korenie.
Chrumkavé cuketové placky. Spôsob prípravy
Cuketu dôkladne umyte, usušte a odrežte jej „chvosty“, t. j. konce. Cuketu nemusíte šúpať, pokiaľ nie je veľmi hrubá a tvrdá. Zeleninu nastrúhajte na strúhadle s veľkými okami. Pridajte jednu alebo dve čajové lyžičky soli a zmiešajte s nastrúhanou cuketou. Všetko vložte do väčšieho sitka a počkajte 10-15 minút, kým zeleninová zmes odkvapká. Po uplynutí tejto doby ju preložte rukou a úplne z nej vytlačte zvyšnú šťavu. Tým sa zabráni vzniku placky s kašovitou konzistenciou.
Cibuľu umyte, ošúpte a nakrájajte nadrobno. Cuketu vložte do misy spolu s cibuľou. Pridajte vajce a pšeničnú múku. Podľa potreby ju osoľte a okoreňte. Dobre premiešajte. Na panvici zohrejte olej. Do panvice nakvapkajte malé množstvo cesta a vytvorte okrúhle placky. Smažte ich z oboch strán, kým nezhnednú, a potom ich položte na papierovú utierku, aby absorbovali prebytočný tuk. A je to! Cuketové placky podávajte s vašou obľúbenou prílohou. Môže to byť kyslá smotana posypaná kôprom, jogurtová omáčka, údený losos alebo pikantná salsa. Placky sú aj výbornou prílohou mäsitých jedál.
Redakcia Vášeň v tebe.
Nikdy v živote som nemala lepší recept na palacinky. Cesto je pružné, ale náplň je mňam ako vždy.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.