25.09.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív).
Spomienky na letné ovocie a zeleninu sa pomaly vytrácajú a uvoľňujú miesto pre dary prichádzajúcej jesene. Záhrady a lesy sú plné plodín, ktoré pomôžu naplniť vašu špajzu plnkou a konzervami nabitými vitamínmi. Pri konzervovaní chutných jedál je dôležitý nielen výber základných surovín a korenín, ale aj správna príprava zaváracích pohárov. Ako sterilizovať zaváracie poháre tak, aby vydržali dlhé mesiace? Stačí použiť nevyhnutnú kuchynskú linku.
Prečo sterilizujeme poháre?
Hrnce plné pariacich sa ovocných džemov, šíriacich chutnú vôňu zeleniny a mäsa, čakajú len na svoje umiestnenie do radu dóz. Kým sa však dostanú dovnútra, musíme pohár poriadne pripraviť.
Pred umiestnením konzerv do menších alebo väčších pohárov by sa mala uplatniť zásada obmedzenej dôvery. Aj keď sme ich skladovali v čistom prostredí, oplatí sa ich pre istotu opäť umyť a napariť. Obe aktivity sú zamerané na zbavenie sa baktérií, mikroorganizmov a spór plesní. Ak tento krok preskočíme, riskujeme nielen stratu času, ale aj rýchle skazenie produktov, čomu chceme presne predísť.
Naparovacie dózy v umývačke riadu
Majitelia umývačiek riadu ich radi využívajú pri každodennom používaní. Zaujímavosťou je, že sa nepoužívajú len na umývanie špinavého riadu. Po nastavení najvyššej teploty, okolo 70-75 stupňov Celzia, alebo zvolení programu na odstraňovanie zaschnutých a mastných škvŕn, v nej môžeme úspešne naparovať zaváracie poháre. Nezabudnite, že do umývačky riadu vkladáte iba predtým umyté poháre a nepridávajte žiadne čistiace prostriedky, čistiace prostriedky ani oplachovacie prostriedky.
V jednom cykle bez problémov umyjeme vrchnáky správne usporiadané v košíkoch, ale len tie bez tesnenia a pružín. Metóda je mimoriadne jednoduchá a nevyžaduje od nás veľa úsilia. Všetky pripravené poháre jednoducho vložíme do umývačky, zapneme príslušný program, vynecháme chémiu a trpezlivo počkáme, kým si umývačka riadu s dózami poriadne poradí. Po skončení cyklu vyberieme zaváracie poháre pripravené na plnenie chutnými konzervami. Stojí za to pamätať, že na konci každého programu sa riad vysuší, a preto budú poháre sterilizované nielen mokré, ale aj suché.
Rúra na pomoc poháre
Rúra, ktorá ladí s dekorom kuchyne, má veľa programov a zároveň sa intuitívne používa, je ďalšou nevyhnutnosťou v kuchyni. Bez nej by nevznikli nielen chutné torty plné smotany či sezónneho ovocia, ale ani početné mäsové a zeleninové jedlá. Dôležité je, že prístroj možno použiť aj na obarenie a pasterizáciu zaváracích pohárov.
V prvom kroku začneme dôkladným umytím skla saponátmi a následným vysušením vodou. Pripravené poháre položte na plech na pečenie a vložte ich do studenej rúry. Až potom nastavíme teplotu na cca 100 stupňov Celzia a po zohriatí ich necháme vo vnútri cca 25 minút. Dezinfikované poháre opatrne vytiahneme von pomocou rukavice alebo silikónovej kuchynskej labky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najlepší recept na konzervovanú papriku. Robím ho už roky a nikdy ma nesklamal – kľúčom je pomer
Tri osvedčené recepty na uhorky v marináde. Posledný je špeciálny
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.