25.09.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Tyler Nix pexels.com/Anastasia Belousova).
Pitie kávy sa môže stať skutočným rituálom. Sú ľudia, ktorí tvrdia, že bez rannej dávky kofeínu nedokážu fungovať a až po vypití obľúbeného nápoja sú pripravení konať a odísť z domu. Hoci je dokázané, že pitie kávy môže mať pozitívny vplyv na mnohé procesy prebiehajúce v tele, stále ju obohacujeme o aditíva, ktoré ju oberajú o jej prospešné vlastnosti. Čo do kávy nepridávať? Pozrite si zoznam najhorších produktov.
Je pitie kávy zdravé?
Okolo nápoja koluje veľa mýtov, ktoré treba vyvrátiť. Jedna z najčastejšie opakovaných obáv, či káva vyplavuje horčík. Ukazuje sa, že konzumácia striedmych množstiev negatívne neovplyvňuje elektrolytovú rovnováhu tela a nepripravuje nás o cenné minerály.
Káva sama o sebe nepredstavuje hrozbu pre obehový systém. Neexistujú žiadne štúdie, ktoré by preukázali priamu súvislosť medzi pitím kávy a zvýšeným rizikom srdcového infarktu alebo zlyhania nášho najdôležitejšieho svalu. Vynára sa teda otázka, je káva zdravá? Môže mať priaznivý vplyv na myšlienkové procesy a pamäť, čím znižuje riziko vzniku Alzheimerovej choroby. Pomáha stimulovať metabolizmus a metabolizmus, takže sa stane spojencom pri chudnutí.
Striedmosť je dôležitá
Všetko v prebytku škodí. Platí to aj pre malý čierny čaj, ktorý by sa nemal piť v hektolitroch. Koľko kávy môžete vypiť za deň? Bezpečné množstvo je medzi tromi až piatimi šálkami. Nemali by obsahovať viac ako 400 mg kofeínu, pričom jedna porcia by mala byť maximálne 200 mg.
Keď hovoríme o výhodách pitia kávy, musíme vziať do úvahy, že hovoríme o konzumácii nápoja bez akýchkoľvek prísad. Existujú produkty, ktoré spôsobujú najväčšiu škodu a odoberajú prospešné vlastnosti nápoja.
Cukor do kávy? Je lepšie to vzdať
Najkonzervatívnejší milovníci kávy tvrdia, že pravá káva musí byť horká. Pridanie cukru totiž dramaticky mení chuť a zároveň to nie je zdraviu prospešné. Sladenie kávy poskytuje ďalšie kalórie, čo môže viesť k nadváhe a obezite. Nadbytok cukru v strave je priamou cestou k cukrovke 2. typu a hypertenzii.
Kávu si nesladíte, no neviete si predstaviť jej pitie bez sladkého občerstvenia? Tento zvyk je tiež škodlivý. Výrazne zaťažuje pankreas a vedie aj k poruchám metabolizmu sacharidov, prejavujúcim sa okrem iného aj inzulínovou rezistenciou.
Sladké doplnky majú veľa mien
Chcete si dopriať drink priamo z obľúbenej kaviarne, a tak siahnete po ochutených sirupoch? Máme zlú správu – tiež sú často nabité cukrom. Môžu obsahovať umelé farbivá, ktoré v žiadnom prípade neprospievajú vášmu zdraviu. Ak chcete prirodzene zlepšiť chuť kávy, použite škoricu alebo kardamón.
Šľahačka premení kávu na dezert
Kávu si nesladíte, no neštítite sa ozdobiť ju poriadnou porciou šľahačky? Keď sa to stane zvykom, boky a kučery sa objavia skôr, ako si myslíte. Zlou voľbou sú najmä hotové šľahačky dostupné v obchodoch. Nie sú len baňou cukru, ale aj stuženého palmového oleja a glukózového sirupu. Káva so šľahačkou sa mení na zaťažujúci dezert a s nápojom blahodarne pôsobiacim na organizmus má pramálo spoločného.
Alkohol a káva sú hrozná kombinácia
Toto je jedna z najhorších kombinácií. Zmiešaním kávy s alkoholom vzniká kokteil, ktorý narúša celý nervový systém. Táto kombinácia môže mať za následok búšenie srdca a náhly prudký nárast krvného tlaku. Navyše, samotná častá konzumácia alkoholu vedie nielen k závislosti, ale postupne ničí aj vnútorné orgány.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najhorší druh kávy. Záťaž pre pankreas a pečeň
„Bulletproof coffee“ alebo nepriestrelná káva. Prekvapujúci spôsob chudnutia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.