26.09.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív).
Neodmysliteľnou súčasťou prípravy jedla je… upratovanie. Nie je to len o umývaní riadu či zametaní podlahy v kuchyni od múky a omrviniek. O všetko vybavenie by ste sa mali tiež pravidelne starať. Najväčšou nočnou morou sa zvyčajne zdá byť čistenie rúry. Táto úloha však nemusí byť náročná. Aké sú najlepšie spôsoby, ako udržať rúru čistú?
Rúra je dôležitým prvkom kuchynského vybavenia. Pripravujeme nielen chutné pečivo, ale aj večere. Bez nej by mnohé nariadenia nemali zmysel. Ak ho však neudržiavame čistý, po určitom čase začne vydávať nepríjemný zápach, ktorý sa prejaví na kvalite a chuti upečených pokrmov. S čistením rúry si však starosti robiť nemusíte. Predstavujeme 3 overené metódy, ktoré vám pomôžu vysporiadať sa s väčšou i menšou nečistotou behom chvíľky.
Zmes vody a octu na drobné škvrny
Najskôr pripravte rúru na čistenie. Odstráňte všetky plechy na pečenie a formy. Pamätajte tiež, že rúra by mala byť vtedy studená. To vás ochráni pred popálením a eliminuje riziko škodlivých výparov, ktoré by mohli vznikať pri kombinácii určitých chemikálií s vysokými teplotami. Ak je nečistota na rúre malá, budete potrebovať iba vodu a ocot.
V akom pomere by sa mali miešať? Najlepšie 1:1, t.j. na 100 ml vody by malo pripadnúť 100 ml octu. Obe ingrediencie spojíme a nalejeme do nádoby s rozprašovačom. Nastriekajte na špinavé, mastné povrchy a po niekoľkých minútach všetko zotrite vlhkou handričkou. Škvrny a pruhy by sa mali pod vplyvom kvapaliny rozpustiť.
Na pripálenú rúru dobre poslúži sóda bikarbóna
Pripálená mastnota sa objavuje aj v tých najlepšie udržiavaných kuchyniach. Ako to dostať von z rúry? Veľmi jednoduché. Stačí naliať roztok octu a vody z rozprašovača napríklad do misky a pridať pár lyžičiek sódy bikarbóny a štipku soli. Zmes by mala zhustnúť. Výslednú pastu dôkladne rozotrite na špinavý povrch pomocou handričky alebo papierovej utierky. Prípadná mastnota alebo zaschnuté škvrny by mali zmiznúť trením. Keď je rúra čistá, utrite ju čistou pomúčenou utierkou.
Čistenie rúry parou nie je vtip, ale účinný trik
Tretím, najzaujímavejším a najjednoduchším spôsobom čistenia rúry je použitie pary. Novšie modely majú naprogramovanú funkciu parného čistenia. Ak však máte staršie zariadenie, môžete vyskúšať aj túto metódu. Na to budete potrebovať nádobu na pečenie a pohár vody.
Do nádoby nalejte približne 250 ml vody a vložte do rúry. Nastavte konvekciu a teplotu 140-150 stupňov Celzia. Do pätnástich minút sa voda vo vnútri začne odparovať a rozpúšťať nečistoty. Po uplynutí tejto doby rúru vypnite, počkajte, kým sa teplota nevráti do pôvodného stavu a vnútro prístroja utrite vlhkou handričkou. Interiér by mal skutočne zažiariť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kolu som zmiešala s prostriedkom na umývanie riadu. Efekt? Stále tomu nemôžem uveriť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.