26.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olllympea).
Koľko ľudí, toľko názorov na najchutnejšie pečené dobroty. Napriek tomu sa mnohí zhodnú na tom, že tento prekonáva všetky ostatné. Platy obložené pudingom nemajú konkurenciu. Výroba tohto koláča je síce náročná, ale rozhodne stojí za to.
Len málokto nemá rád sladké a chutné koláče. Môžeme ich ochutnať na každej rodinnej oslave a mnohí ich pripravujú aj bez príležitosti. Bublanina, bábovka a jablkový koláč sú najčastejšie, ale existuje jeden koláč, ktorý prevyšuje všetky ostatné. Hovoríme o karpatke, ktorá sa pri ochutnaní rozplýva v ústach. Vyznačuje sa sladkým krémom a chrumkavým cestom. Vrch ozdobte čokoládovou polevou alebo práškovým cukrom.
Recept na klasickú karpatku
Ingrediencie na platy:
- 150 g masla
- pohár vody
- pohár pšeničnej múky
- 5 vajec
- soľ
- pol čajovej lyžičky prášku do pečiva
Ingrediencie na krém
- kocka masla
- 2 šálky mlieka
- 2 vanilkové pudingy
- 4 lyžice cukru
Spôsob prípravy opaľovaného cesta
- Do stredne veľkého hrnca nalejte vodu a vložte maslo. Všetko priveďte do varu na miernom ohni a miešajte, kým sa nerozpustí. Potom odstráňte z ohňa a pridajte múku, dôkladne premiešajte. Znovu zapnite horák a na miernom ohni zmes priveďte do varu. Z času na čas premiešajte
- Keď je cesto jednotné a hladké, nechajte ho vychladnúť. Ďalším krokom je postupné pridávanie vajec. Šľahajte ich jedno po druhom a celý čas miešajte. Nakoniec pridajte soľ a prášok do pečiva a premiešajte
- Plech na pečenie vymastite maslom a zľahka poprášte múkou. Na dno rozotrite polovicu pripraveného cesta. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 30 minút. Opakujte s druhou polovicou
Príprava krému
- Do hrnca nalejte 1,5 šálky mlieka a cukor. Celú zmes priveďte do varu a miešajte, kým sa nerozpustí
- V miske zmiešajte zvyšné mlieko a puding. Prísady by sa mali spojiť
- Znížte teplotu a obsah misky postupne prilievajte do mlieka, pričom stále miešajte
- Keď krém zhustne, pridajte kocku masla a stiahnite ho z ohňa. Nechajte vychladnúť
Zostavenie torty
- Upečené platy potrite pripraveným pudingovým krémom. Opatrne položte jeden na druhý a pritlačte
- Nakoniec tortu posypte práškovým cukrom a nechajte chute prepojiť
Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
S mamou sme sa pohádali o fašírky. Koľko vajec pridať do mletého mäsa? Pomery sú jasné
Pridajte do piškótového cesta nezjavnú prísadu. Vyrastie nádherne nadýchané
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.