26.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Life morning).
Pečené jablká do pohárov sú povinnou súčasťou zoznamu jesenných konzerv. Recept je veľmi jednoduchý, ale ja pridávam niečo navyše. Sú sladké a také jemné, že len čo otvorím pohár, členovia domácnosti sa postavia do radu so svojimi lyžicami. „Bez nich sa nezaobíde žiadny jablkový koláč.“
Pečené jablká sa výborne hodia na jablkový koláč a iné pečivo alebo studené dezerty. Postup ich prípravy je triviálny a jablká sú vždy mäkké, takmer sa rozpadávajú. V poslednom čase som do nich okrem škorice začala pridávať aj klinčeky. Stačí ich len zopár a chuť sa neuveriteľne zvýši.
Pečené jablká do zimných pohárov – recept
Ingrediencie:
- 1 kg jabĺk, najlepšie sladkých
- šťava vytlačená z polovice citróna
- 1 lyžička vanilkového cukru
- 1 lyžička škorice
- 5-6 klinčekov
- cca. 1/3 šálky cukru (alebo viac, ak jablká nie sú dostatočne sladké)
- trochu vody na zriedenie
Pečené jablká do pohárov – ako ich pripraviť:
- Jablká ošúpte, rozkrojte na polovicu a odstráňte jadrovníky. Potom ich nakrájajte na kocky.
- Pripravte si hrniec, najlepšie s hrubým dnom. Vložte jablká do hrnca a varte ich na pomerne silnom ohni asi 5 minút za občasného miešania.
- Pridajte cukor, korenie a citrónovú šťavu. Premiešajte a znížte teplotu. Prikryté varte, kým sa jablká nerozpadnú.
- V prípade potreby pridajte trochu vody. Stačí 100-150 ml.
- Horúce jablká vložte do čistých pohárov. Pevne ich uzavrite a pasterizujte v hrnci s vodou. Stačí 10 minút.
Takto pripravené jablká by mali byť v každej špajze. Z vlastnej skúsenosti však viem, že uvedené pomery by sa mali zdvojnásobiť alebo dokonca strojnásobiť – sú také chutné, že som ich raz jednoducho nestihla pridať do jablkového koláča – spolubývajúci vyplienili celú nádobu s lyžicami.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Cuketu už nikdy nebudete chcieť vyprážať. Urobte z nej roládu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.