27.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Joerg Beuge).
Smažená cibuľa okolo seba šíri výraznú arómu a je chutným doplnkom napríklad do pirohov, knedlí alebo slaných koláčov. Možno ju pridať aj k mäsu, rybám alebo zemiakom, aby sa zvýraznila ich chuť a pokrm bol ešte chutnejší. Aby však cibuľa pekne zosklovatenela a neprihorela, oplatí sa do nej počas smaženia pridať zaujímavú prísadu. Ktorú? Odporúčame.
Cibuľa je hojne pestovaná nielen pre svoju výraznú chuť a vôňu, ale aj pre množstvo zdraviu prospešných látok, ktoré obsahuje.
Okrem iného má pozitívny vplyv na imunitný a obehový systém. Vďaka svojim antibakteriálnym vlastnostiam je známa ako prírodné antibiotikum. Denne môžeme cibuľu pridávať do mnohých jedál – obľúbená je najmä smažená cibuľa. Existuje spôsob, ako cibuľu ešte vylepšiť. Čo do nej pridať?
Smaženie cibule. Ako to robiť správne?
Smaženie cibule je vlastne celkom jednoduché. Sú to však detaily, ktoré robia toto umenie pre niektorých ľudí úspešnejším ako pre iných. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na plátky a potom ju hodíme do panvice, v ktorej sme si predhriali olej alebo prepustené maslo. Keď je cibuľa v panvici, musíme ju intenzívne miešať, aby sa neprilepila na povrch a nepripálila. Môžeme tiež pridať trochu soli.
Existuje spôsob, ako krájať cibuľu bez slz. Stačí použiť veľmi ostrý nôž a občas ho namočiť do studenej vody. Tým sa neutralizujú enzýmy v cibuli, ktoré sa uvoľňujú počas krájania a dráždia oči. Dobrý nápad je tiež ošúpanú cibuľu pred krájaním na pol hodiny schladiť v chladničke.
Babičkin spôsob smaženia cibule. Čo sa oplatí pridať?
Pri smažení cibule na panvici, keď ju mierne osolíte, by ste mali použiť…. cukor! Ak ho pridáte malé množstvo asi 2 minúty pred odstavením z panvice, cibuľa bude zlatistá a ešte chutnejšia. Jednoduché sacharidy sa spoja s tými, ktoré sa nachádzajú v cibuli. Dôjde ku karamelizácii. Cibuľa mierne zmení svoj tvar, získa farbu a chuť. Vďaka tomuto babičkinmu triku bude zelenina ešte chutnejšia.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pečeň bude dokonalá. Pred vyprážaním urobte jednu vec
S mamou sme sa pohádali o fašírky. Koľko vajec pridať do mletého mäsa? Pomery sú jasné
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.