27.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Mateusz Feliksik).
Taliansku kuchyňu miluje veľa ľudí. Niet divu, vyniká nad ostatnými a je aj neuveriteľne chutná. Málokto odolá cestovinám, ktoré sú obalené v omáčke a podávané s aromatickými prísadami. Aj tento recept sa dá len ťažko odmietnuť.

Kto by nemiloval cestoviny, ktoré svojou hrejivosťou a jemnosťou obklopia naše chuťové poháriky. Sotva sa nájde niekto taký. Ak sa chcete ešte viac ponoriť do tejto lahodnej chuti, odporúčame vám pripraviť tento recept na lasagne. Príprava nepatrí k najrýchlejším, ale chuť je nezabudnuteľná. Zaručujeme, že každý ju s radosťou ochutná. Je ideálna na obed aj večeru, a keď si jej pripravíte trochu viac, vydrží vám aj niekoľko dní. S pomocou tohto receptu vám vyjdú lasagne s charakterom. Chutia rovnako ako z tej najlepšej reštaurácie.
Lasagne recept
Ingrediencie na bolonskú omáčku:
- 200 g údenej slaniny
- pol kila mletého mäsa
- 1 cibuľa
- 3 mrkvy
- 3 strúčiky cesnaku
- pol litra paradajkového pretlaku
- 2 lyžice paradajkovej pasty
- 250 ml horúceho vývaru
- 3 PL olivového oleja
- soľ
- korenie
Ingrediencie na bešamelovú omáčku:
- 5 lyžíc masla
- 5 polievkových lyžíc múky
- 600 ml mlieka
- soľ
- korenie
- štipka muškátového orieška
Okrem toho:
- balíček lasagne cestovín
- parmezán
- maslo
Spôsob prípravy:
- Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Mrkvu ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle
- Na panvici rozohrejte tuk a opečte cibuľu do zlatista. Po chvíli pridajte mrkvu a prelisovaný cesnak a premiešajte
- Oddeľte slaninu od kože, nakrájajte ju na malé kocky a pridajte k zelenine. Keď je všetko mierne opečené, postupne pridajte mleté mäso. Smažte, kým mäso nezhnedne
- Keď sú suroviny hotové, preložíme ich do hrnca a zalejeme vývarom. Prilejte pretlak a pridajte paradajkovú pastu. Varte na miernom ohni približne 5 minút. Po uplynutí tejto doby dochuťte soľou a korením.
- Zmes nechajte prikrytú na malom ohni približne 2 hodiny. Z času na čas premiešajte, aby sa neprilepila na dno
- Medzitým pripravte bešamelovú omáčku. Vo väčšom hrnci rozpustite maslo, pridajte múku a prísady intenzívne premiešajte. Všetko za stáleho miešania smažte asi 3 minúty
- Potom postupne prilievajte mlieko a miešajte do hladka. Dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Znova premiešajte a odložte vychladnúť
- Dno zapekacej misy vymastite maslom. Potom do nej nalejte naberačku bešamelovej omáčky. Na dno dajte vrstvu cestovín a zalejte ich bolonskou omáčkou
- Potom všetko prelejte bešamelom, posypte strúhaným parmezánom a vytvorte ďalšiu vrstvu cestovín. Celý postup opakujte, kým sú ingrediencie
- Na vrch nalejte poslednú časť bešamelovej omáčky a posypte štedrým množstvom syra
- Lasagne vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 50 minút. V polovici pečenia prikryte plech alobalom, aby sa vrch príliš nepripálil
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.