29.09.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív shutterstock/Brent Hofacker).
Hrozno je nielen chutné, ale aj mimoriadne zdravé. Tieto drobné plody sú cenným zdrojom vitamínu C, A a E a sú tiež bohaté na meď, železo a selén. Ich prítomnosť v strave by preto mala byť povinná. Ako si však vychutnať chuť hrozna v zime? Stačí ich zmraziť. Ale nezabudnite to urobiť správne.
Zmrazovanie potravín je skvelý spôsob zásobovania a spoľahlivý spôsob, ako znížiť plytvanie potravinami. Zmraziť môžete nielen omáčky, mäso a chlieb, ale aj čerstvé ovocie, napríklad hrozno. Ako však máme hrozno zmraziť, aby si zachovalo vynikajúcu chuť? Stačí dodržať niekoľko jednoduchých pravidiel.
Ako správne zmraziť hrozno? Pri nákupe vyberajte s rozvahou
To, či je mrazenie hrozna úspešné, závisí od samotného ovocia. Ak chcete tieto plody zmraziť, je najlepšie zvoliť odrodu bez semien. Nielenže je toto hrozno zvyčajne menšie, ale aj pri mínusových teplotách si lepšie zachováva svoju chuť. Keď si ich kúpite alebo nazbierate zo záhrady, mali by ste každý plod dôkladne preskúmať. Ide o štádium, v ktorom sa zbavujeme listov, vetvičiek a poškodeného hrozna. Na ich povrchu by nemali byť žiadne škvrny, priehlbiny alebo známky poškodenia.
Po prísnom a dôkladnom výbere treba ovocie opláchnuť pod prúdom studenej vody. Malo by sa to robiť jemne, pretože šupka hrozna sa ľahko poškodí a samotné ovocie sa pri agresívnom umývaní ľahko rozdrví. Opláchnuté hrozno potom položte na podnos alebo plech na pečenie vyložený papierovou utierkou. Okrem toho by sa žiadne ovocie nemalo navzájom dotýkať. Vďaka tomu budú rýchlejšie suché.
Odstráňte suché hrozno z vlhkej papierovej utierky a položte ich späť na podnos, pričom dodržujte príslušné vzdialenosti. Po príprave dáme zamraziť asi na 2 hodiny. Vďaka tomu sa hrozno nezlepí a budeme ho môcť voľne používať. Nikto by predsa nechcel nájsť v mrazničke kompaktnú nevzhľadnú guľku hrozna, z ktorej sa nedá vyrobiť nič iné. Po dvoch hodinách môžete ovocie presypať do igelitového vrecka alebo uzavretej nádoby a vložiť späť do mrazničky.
Čo robiť s mrazeným hroznom? Existuje veľa návrhov
Na čo použiť mrazené hrozno? Samozrejme, že po rozmrazení nezískate jarné ovocie. Z tohto dôvodu je najlepšie ich namiesto surovej konzumácie použiť na výrobu konzerv. Z mrazeného hrozna sa dá pripraviť lahodná šťava na čaj alebo vodu, ale aj lahodný a sladký džem.
Niektoré gazdinky používajú hrozno na pečenie ovocných koláčov alebo prípravu jednoduchých dezertov. Stačí zohriať hrsť mrazeného hrozna v hrnci s trochou práškového cukru a potom spojiť s prírodným jogurtom a domácou granolou. Z takého jednoduchého dezertu sa budú oblizovať prsty a jeho príprava nezaberie ani štvrťhodinku.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.