29.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Luca Santilli).
Talianska rodina zo Sardínie získala Guinnessov rekord. Do knihy boli zapísaní po tom, ako sa zistilo, že sú najstaršou žijúcou rodinou na svete. Po sčítaní veku deviatich súrodencov Melisy sa zistilo, že majú spolu 818 rokov a 205 dní. Za svoj dlhý život vďačia zdravej strave, ako tvrdia. Podelili sa aj o recept na polievku, ktorú jedia takmer každý deň.
Stredomorská strava sa už roky považuje za najzdravšiu na svete. To všetko vďaka hojnosti čerstvého ovocia a zeleniny alebo prítomnosti zdravých tukov. Ak k tomu pridáte pokojné dni na slnku, môžete prežiť dlhý a šťastný život. Presne ako rodina Melisovcov, ktorej členovia majú spolu viac ako 800 rokov.
Polievka minestrone ako elixír dlhovekosti? Táto rodina to dokazuje
Medzi mnohými zdravými jedlami pripravovanými z čerstvých miestnych produktov vyniká jedno jedlo. Je to polievka minestrone, obľúbená na Sardínii. Rodina Melisovcov ju konzumuje už po celé generácie a jej členovia predpokladajú, že práve ona môže byť jedným z dôvodov ich dobrého zdravia a dlhého života. Talianska rodina navyše túto polievku vždy konzumuje s pohárom červeného vína a krajcom kváskového chleba.
Polievka sa pripravuje zo sezónnej zeleniny, ktorú si členovia rodiny väčšinou sami vypestujú na vlastných záhradách. Najobľúbenejšími prísadami sú najmä cibuľa, mrkva, listy z cvikly, fazuľa alebo zeler. Všetka táto zelenina je skutočnou pokladnicou vitamínov a minerálov, ako je napríklad vitamín C, protizápalový antioxidant, vitamíny skupiny B, ktoré zabezpečujú správne fungovanie imunitného a nervového systému a podporujú činnosť mozgu, alebo vitamín K, ktorý je okrem iného nevyhnutný pre tvorbu krvi, luteínu a železa.
Ingrediencie
- pol šálky suchého cíceru
- pol šálky suchej bielej fazule
- pol šálky suchej červenej fazule
- pol šálky jačmenných krúp
- 1 plechovka lúpaných paradajok
- 1 biela cibuľa
- 4 zemiaky
- 5 mrkiev
- 5 stoniek zeleru
- 8 strúčikov cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- 1 čajová lyžička oregana
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a korenie
Ako sa pripravuje polievka dlhovekosti? Toto je jednoduchý recept
- Fazuľu a cícer namočte približne 8-12 hodín vopred. Po uplynutí tejto doby ich uvarte do mäkka
- Cibuľu, mrkvu, zeler, cesnak a zemiaky ošúpeme a nakrájame nadrobno. Orestujte ich na troche olivového oleja, potom zalejte vodou a varte, kým zelenina celkom nezmäkne
- Potom suroviny zalejte vývarom a pridajte bobkové listy a oregano. Varte prikryté na miernom ohni za občasného miešania
- Prepláchnite jačmenne krúpy v sitku a pridajte ich do vriacej polievky. Budú chutiť oveľa lepšie, ak sa uvaria spolu s ostatnými prísadami
- Keď sú krúpy mäkké, pridajte uvarenú červenú fazuľu, bielu fazuľu a cícer
- Nakoniec, keď sú všetky prísady mäkké, pridajte do polievky paradajky z konzervy. Polievku podľa chuti osolíme a okoreníme a varíme ďalších 5 až 10 minút
- Hotovú polievku najlepšie podávame s plátkom celozrnného kváskového chleba. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Šalát z červenej kapusty na zimu. Bude chutný a chrumkavý, ale nezabudnite na pravidlo 1:3
Túto polievku musíte na jeseň vyskúšať. Krémová, hrejivá a rýchla na prípravu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.