30.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/ROMAN ODINTSOV).
Pizza je nepochybne jedným z najlepších jedál talianskej kuchyne. Slováci – deti aj dospelí – si ju obľúbili. Nemusíme však chodiť na dovolenku do Talianska alebo do talianskej reštaurácie, pretože si ju môžeme ľahko pripraviť sami. Prinášame vám recept na feferónkovú pizzu, ktorá sa stane trvalou súčasťou vašej domácnosti.
Hlavným jedlom talianskej kuchyne je pizza. Mnohí z nás sa obávajú, že pizza pripravená doma nebude dokonalá, je to však takmer banálne. Poradíme vám, čo urobiť krok za krokom, aby pizza chutila ako v slnečnom Taliansku.
Domáca feferónková pizza. Ak zavriete oči a zahryznete si, prenesiete sa priamo do Talianska
Je dobré si uvedomiť, že základom dobrej pizze je dobré cesto. Dôležitú úlohu zohrávajú aj ingrediencie. Na túto pizzu nemôžeme zvoliť ani ten najhorší druh feferónky, pretože by sme pokazili celú chuť. Preto sa vybláznime a pridáme niekoľko €, aby bola chuť čo najlepšia.
Prísady na cesto:
- 600 g pšeničnej múky typu 00,
- 25 g čerstvého droždia,
- 320 ml teplej vody,
- 3 lyžice olivového oleja,
- čajová lyžička soli,
- čajová lyžička cukru.
Prílohy na pizzu:
- viac ako 100 g čerstvých alebo konzervovaných paradajok,
- 1 plochá lyžica olivového oleja,
- 60 g strúhaného syra mozzarella,
- 15 g plátkov salámy pepperoni,
- korenie a bylinky: hrsť čerstvých lístkov bazalky, malý strúčik cesnaku, sušené oregano; soľ a korenie.
Ako pripraviť domácu pizzu, aby chutila ako v Taliansku? Príprava krok za krokom
Spôsob prípravy:
- Rozšľahajte droždie s 1/3 šálky teplej vody, lyžicou múky a lyžičkou cukru. Kvások nechajte 15 minút na teplom mieste.
- Medzitým preosejeme múku cez sito, pridáme pripravený kvások z droždia, olivový olej a soľ. Všetky prísady spojte a potom pokračujte v intenzívnom miesení cesta. Musí byť pružné a nesmie sa lepiť na ruky.
- Pripravené cesto na našu pizzu prikryjeme utierkou a necháme ho kysnúť aspoň pol hodiny.
- To je ideálny čas na prípravu všetkých ingrediencií – potom bude uvoľnenie pizze oveľa rýchlejšie. Predhrejte tiež rúru na 230 stupňov.
- Vykysnuté cesto ešte raz premiesime. Rozdeľte ho na dve rovnaké časti. Jednu prikryte utierkou a druhú roztiahnite do tvaru pizze – dbajte na to, aby cesto nebolo ani príliš hrubé, ani príliš tenké.
- Nakoniec na koláč jednoducho navrstvite zvyšné prísady. Pečte približne osem minút.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Domáca pizza, ktorou by nepohrdol žiadny rodený Talian. Jedným sústom sa dostanete pod Koloseum
Zdraviu nebezpečná časť pizze? Čo zistili odborníci?
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.