30.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Rachel Claire).
Niektoré jedlá sa zapísali do histórie našej kuchyne. Hoci ich každý pozná, často na ne zabúdame. Dnes by sme vám chceli jedno z takýchto jedál pripomenúť. Šťavnaté mäso v kombinácii s aromatickou omáčkou je nebíčko v papuľke.
Ak hľadáte recept na večeru pre celú rodinu, ste na správnom mieste. Toto jedlo určite ulahodí každému a vy sa oň nebudete musieť starať. Ide o klasické mleté mäsové guľky poliate tradičnou paradajkovou omáčkou. Tejto kombinácii je ťažké odolať a môžete ju podávať s čímkoľvek, čo máte radi. Dobre chutia s ryžou, cestovinami alebo dokonca so zemiakovým pyré. Aj keď sa to môže zdať ako veľa práce, mýlili by ste sa. Ich príprava trvá takmer rovnako dlho ako príprava klasických bravčových rezňov.
Recept na mäsové guľky v paradajkovej omáčke
Ingrediencie na mäsové guľky:
- 500 g mletého mäsa
- 2 strúčiky cesnaku
- čerstva žemľa
- vajce
- 2 lyžice strúhanky
- čajová lyžička sušenej majoránky
- čajová lyžička sladkej mletej papriky
- pol čajovej lyžičky mletej papriky
- múka na obalenie
- olej na vyprážanie
- pol šálky mlieka
- soľ
- korenie
Ingrediencie na paradajkovú omáčku:
- 500 ml vývaru
- 3 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
- malá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica múky
- 2 PL oleja
- soľ
- korenie
Spôsob prípravy
- Prvým krokom je príprava mäsových guľok. Do misky vložte žemľu a zalejte ju mliekom, nechajte niekoľko minút nasiaknuť. Po zmäknutí scedíme prebytočnú tekutinu a vložíme do misy s mletým mäsom
- Teraz pridajte vajce, strúhanku a prelisovaný cesnak. Nezabudnite na korenie. Celú zmes hnetieme, kým sa úplne nespojí. Z mäsovej zmesi vytvorte úhľadné malé guľôčky veľkosti vlašského orecha
- Každú mäsovú guľôčku obalíme v múke. Mäsové guľky vložte do rozpálenej panvice s olejom a opečte z každej strany, kým nezhnednú. Po upečení ich preložíme na tanier
- Kým sa mäsové guľky smažia, pripravte paradajkovú omáčku. Cesnak a cibuľu nakrájajte nadrobno a orestujte ich na troche oleja. Posypte múkou a za stáleho miešania urobte zápražku. Vývar nalejte do hrnca a zohrejte ho na miernom ohni. Pridajte paradajkový pretlak a vzniknutú zmes. Miešajte a varte, kým nezhustne
- Nakoniec do omáčky vhoďte pripravené mäsové guľky. Podávajte s cestovinami alebo varenou ryžou. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Šalát z červenej kapusty na zimu. Bude chutný a chrumkavý, ale nezabudnite na pravidlo 1:3
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.