30.09.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dmitrij Ivanov Shutterstock/ wasanajai ).
Jablčný ocot sa určite spája s produktom, ktorý sa používa pri varení, a to právom. Mnoho ľudí sa tiež pýta, či môžete piť jablčný ocot a aké sú jeho výhody. Je ich pomerne veľa, preto vám prezradíme, ako ho používať pri domácich kúrach a aké hmatateľné účinky pitie prináša.
Jablčný ocot je starý ako čas
Mohlo by sa zdať, že jablčný ocot má stredoeurópske korene, no pravda je úplne iná. Starí Gréci, Egypťania a Babylončania boli nadšení jeho vlastnosťami, nielen kulinárskymi, a fascinácia týmto produktom stále rastie. Jablčný ocot sa vyrába veľmi jednoducho: kvasením jabĺk alebo jablkovej šťavy.
Stáva sa tiež, že v obchodoch si môžete kúpiť liehový ocot s jablkovou príchuťou alebo produkt, ktorý sa mu môže zmätočne podobať, no obsahuje veľa zbytočných prísad navyše. Treba povedať jasne: len „čistý“ jablčný ocot má zdraviu prospešné vlastnosti a je potom nášmu zdraviu prospešný.
Pitie jablčného octu: Ako ho dávkovať?
Predtým, ako sa naučíme používať jablčný ocot, stojí za to vedieť niekoľko dôležitých informácií. Produkt by sa nemal zneužívať ani piť priamo z fľaše. Jablčný ocot vyžaduje riedenie vodou a denná dávka by nemala presiahnuť štyri polievkové lyžice.
Ak sa rozhodnete použiť jablčný ocot, rozdeľte si dávku na dve časti: ráno nalačno a druhú pred hlavným jedlom. V prvej fáze sa oplatí začať s jednou polievkovou lyžicou jablčného octu rozpustenou v pohári teplej vody a časom prejsť na dve polievkové lyžice naraz. Ak dodržíme odporúčané dávky, liečba jablčným octom prinesie hmatateľné benefity, no účinky budú viditeľné až po prvom alebo druhom mesiaci.
Jablčný ocot: Na čo pomáha?
Jablčný ocot možno nie je chuťovo najpríjemnejší, no je bohatý na množstvo zdraviu prospešných látok. Je bohatým zdrojom:
- antioxidantov (katechín, tanín, kyselina chlorogenová)
- probiotických baktérií
- vitamínov (C a B)
- stopových prvkov (draslík, horčík, vápnik, fosfor a železo)
To všetko robí jablčný ocot jedinečným účinkom, čo znamená, že ho možno použiť na ošetrenie, ktoré posilní telo.
Aké sú výhody pitia jablčného octu? Je čas ich spoznať.
- Má antibakteriálne vlastnosti
- Pomáha zbaviť sa plesňových infekcií
- Podporuje imunitu vďaka probiotikám
- Reguluje hladinu žalúdočnej kyseliny
- Normalizuje hladinu cholesterolu a krvného tlaku
- Priaznivo pôsobí na trávenie
- Môže uľahčiť chudnutie
Samozrejme, všetky výhody pitia jablčného octu nebudú viditeľné, ak budeme viesť nezdravý životný štýl. Rozhodli ste sa pravidelne piť jablčný ocot? Dbajme aj na vyváženú stravu, vzdajme sa stimulantov a zaraďme čo i len trochu fyzickej aktivity do svojho denného režimu.
Jablčný ocot: Kontraindikácie
Bohužiaľ, nie každý môže využiť výhody jablčného octu. Vyhnúť by sa mu mali predovšetkým tí, ktorí bojujú s tráviacimi problémami, najmä tí, ktorí trpia žalúdočnými vredmi. Nemali by ho užívať ani ľudia neustále užívajúci lieky, tehotné a dojčiace ženy.
Pri liečbe jablčným octom sa oplatí mať svoje zuby pod kontrolou a neustále vyhľadávať názor svojho zubného lekára, pretože jedným z vedľajších účinkov používania prípravku je erózia skloviny.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nechcení hostia v posteli? Babičky to riešili šikovným spôsobom
Tieto čajové prísady ničia vaše zdravie a postavu. Vyhýbajte sa im ako čert krížu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.