01.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/Potanna).
Priaznivci zdravej výživy, jednoduchých surovín a lahodnej chuti určite ocenia výhody cuketového kečupu. Tento unikátny produkt si získal srdcia mnohých používateľov internetu vďaka jednoduchej príprave a nedostatku zbytočných chemikálií a zlepšovákov. Ako pripraviť cuketový kečup doma? Dáme vám tip.
Kulinárske recepty na cuketu
Cuketa je považovaná za jednu z najzdravších druhov zeleniny. Zaradením do stravy dodáva telu veľké množstvo železa, draslíka, horčíka, vitamínov C, K a tých, ktoré patria do skupiny B. Nehromadí ťažké kovy a navyše má schopnosť odkysľovať organizmus, priaznivo ovplyvňovať trávenie, posilňovať imunitný systém a odbúravať stres.
Túto chutnú a hodnotnú zeleninu môžeme pripraviť na mnoho rôznych spôsobov. Výborne chutí surový alebo varený v rúre. Doplní chuť výživných koláčov a prekvapí aj vo vegánskych koláčoch. Cuketový kečup je hitom aj medzi gazdinkami a dá sa použiť ako príloha k chlebíkom, údeninám, mäsu, cestovinám a zelenine.
Cuketový kečup – aké produkty kúpiť?
Ingrediencie:
- 1,5 kg cukety
- 0,5 kg cibule
- 3 červené papriky
- 1,5 lyžice soli
- ½ šálky cukru
- ½ šálky liehového octu 10 %
- 1 lyžička kari korenia
- ½ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 400 g paradajkového pretlaku
Omáčka na báze cukety – príprava
Všetku zeleninu dôkladne umyjeme, ošúpeme cibuľu, konce cukety orežeme a papriku zbavíme jadierok. V ďalšom kroku každú zeleninu nakrájame na tenké prúžky, dáme do menšieho hrnca, pridáme 2 polievkové lyžice soli, premiešajte a nechajte hodinu. Po uplynutí určeného času uvidíte, že sa v nádobe nahromadila tekutina – nezabudnite ju nevylievať.
Teraz stačí nastaviť plyn na stredný stupeň a všetko ohrievať 30-35 minút. Ďalšia fáza vyžaduje, aby sme zeleninu poriadne vychladili, potom ju preložili do mixéra a rozmixovali do hladka. Zeleninovú dužinu vložíme späť do hrnca, pridáme ocot, koncentrát a korenie a potom varte 10 minút. Horúci kečup nalejte do čistých a sterilizovaných pohárov, zatvorte ich a pasterizujte v horúcej vode 15 minút.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zlatá tekvicová nutella. Sladká nátierka, ktorú si môžete vychutnať bez výčitiek svedomia
Domáca pizza s feferónkami ako z reštaurácie? Je to možné. Toto je najlepší recept na internete
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.