Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zdravie,

Druhy medu – aké druhy medu možno rozlíšiť? Zistite, z čoho sa med skladá a čo určuje jeho chuť

1.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/solod_sha/Adonyi Gábor). Nie ste si istí, aké druhy medu existujú? Zistite, aké sú rozdiely medzi medmi vyrábanými rôznymi spôsobmi, a zistite, aké majú druhy....

1.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/solod_sha/Adonyi Gábor).

Nie ste si istí, aké druhy medu existujú? Zistite, aké sú rozdiely medzi medmi vyrábanými rôznymi spôsobmi, a zistite, aké majú druhy. Zistite tiež, aké príchute majú najobľúbenejšie medy, a pozrite sa, z čoho sa vyrábajú.

Foto: pexels.com/solod_sha

Z čoho sa skladá med?

Z čoho sa vyrába med? Možno ste sa už mnohokrát zamýšľali nad tým, čo všetko je potrebné na výrobu tohto prírodného produktu, ktorý je tak cenený pre svoje zdraviu prospešné vlastnosti. Med, ako ho poznáme, sa vyrába buď z nektáru kvetov, alebo z medovice.

Ten prvý produkujú rastliny v kvetných nektáriách, čo sú špeciálne vytvorené žľazy. Nie každá rastlina produkuje med, ktorý je vhodný na ľudskú spotrebu – musí ísť o medonosnú rastlinu, napríklad lipu, oregano alebo repku olejnú. Atraktívna vôňa a vzhľad týchto kvetov lákajú hmyz, ktorý z nich zbiera nektár.

Každá medonosná rastlina má dlhé obdobie kvitnutia. Včely z nej čerpajú živiny, ktoré sú nevyhnutné na produkciu medu. Po nazbieraní nektáru ho hmyz zhromažďuje do mednej vázy a potom ho odnáša späť do úľa. V každom okamihu si včela so sebou môže vziať 40 až 50 mg kvetového nektáru.

V prípade medovice je to trochu inak. Medovica je výlučok zo šťavy vybraných rastlín. Prijíma ho hmyz živiaci sa na stromoch a potom sa spracúva a vylučuje. Potom má podobu sladkého, lepkavého sekrétu, ktorý láka včely. Tie zbierajú medovicu z listov a ihličia stromov a nosia ju do úľa. Na mieste medovica kvasí a pomaly sa mení na medovicový med. Medovica sa najčastejšie tvorí z líp, zatiaľ čo medovica z ihličnatých stromov sa tvorí zo smreka a jedle.

Foto: pexels.com/Adonyi Gábor

Druhy včelieho medu

Druhy včelieho medu sa líšia surovinou, z ktorej sa získavajú. Možno preto uviesť tri základné druhy medu:

  • nektárový med – vzniká z nektáru kvetov;
  • medovicový med – vytvorený z medovice ihličnatých alebo listnatých stromov;
  • nektárový medovicový med – vytvorený čiastočne z kvetového nektáru a čiastočne z medovice.

Aké druhy medu existujú? Rozdelenie podľa odrôd

A aké sú druhy medu, ak berieme do úvahy rastliny produkujúce med, z ktorých sa zbiera nektár? V súčasnosti je možné uviesť:

  • lipový med – tekutý med môže byť bledožltý, žltý alebo zlatý. Keď vykryštalizuje, stáva sa bledožltým alebo zlatožltým;
  • agátový med – v tekutej forme bude bledozlatý. Keď skryštalizuje, môže mať farbu od bielej po bledožltú;
  • facéliový med – v tekutej forme má svetlú biskvitovú farbu s možným zelenkastým nádychom. Po kryštalizácii sa jeho farba ešte zosvetlí;
  • vresový med – v tekutej forme má tmavú jantárovú farbu s miernym červenkastým nádychom. Po vykryštalizovaní získa hnedú alebo zlato-oranžovú farbu;
  • repkový med – tekutý med bude veľmi svetlý, slamovej farby. Po vykryštalizovaní bude biely alebo sivastý krémový ;
  • pohánkový med – v tekutej forme má svetlohnedú farbu s jemným červenkastým nádychom. Po kryštalizácii sa mierne zosvetlí;
  • med z viacerých kvetov – v závislosti od nektáru, z ktorých pochádza, môže mať veľmi odlišné farby;
  • med z ihličnatých kvetov – v tekutej forme môže mať rôznu farbu od svetlosivej a svetlozelenej až po hnedú a takmer čiernu. Po kryštalizácii sa stáva tmavohnedým so sivým alebo zelenkastým nádychom.
  • listový medovicový med – v tekutom stave má svetlohnedú alebo čajovú farbu. Po vykryštalizovaní sa stáva hnedým alebo sivohnedým.

Od čoho závisí chuť medu?

Od čoho závisí chuť medu? V prvom rade závisí od toho, odkiaľ pochádza nektár alebo medovica, z ktorej sa pripravuje. Mali by ste tiež vedieť, že svetlejšie medy majú zvyčajne o niečo jemnejšiu chuť, zatiaľ čo tmavšie medy sa ukážu ako výrazné a niekedy dokonca veľmi intenzívne v chuti.


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Chcete sa dožiť stovky? Vyhnite sa týmto potravinám, ktoré môžu skrátiť váš život

8.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AlbanyCapture). Túžite po dlhom a zdravom živote? Vedci odhalili, ktoré potraviny považované za zdravé v skutočnosti sabotujú vaše zdravie…

Špargľa nie je vôbec taká zdravá. Slováci jej jedia priveľa a škodia si

08.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marco de Benedictis). Špargľa sa teší obrovskej obľube vďaka svojej charakteristickej chuti. Nezanedbateľné je aj to, že sezóna trvá…

Jedzte každý deň. Sú trikrát zdravšie ako bežné reďkovky

08.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Aj keď vyzerajú nenápadne, klíčky z reďkovky sú skutočnou vitamínovou bombou. Vďaka vysokému obsahu živín prináša ich zaradenie…

Zlaté mlieko pite nielen na jeseň. Posilňuje imunitu a výborne chutí

7.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Garna Zarina). Tento lahodný nápoj s kurkumou vás nielen zahreje počas chladných dní, ale aj posilní vaše zdravie. Prečo…

Kedy piť ľanové semienka, ráno alebo večer? Čas ovplyvňuje účinky

7.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Luis Echeverri Urrea). Mnohí ľudia už vedia o zdravotných výhodách ľanového semienka. Tento produkt pomáha nielen pri chudnutí, ale…

Auto Trendy

Skrytý klenot hodinu od Ríma, o ktorom ste určite nepočuli: Tivoli vás očarí vodopádmi a záhradami

8.4.2025 Redakcia Auto trendy - Unavení z preplnených rímskych ulíc a turistických pascí? Túžite objaviť autentické talianske miesto s dychberúcimi scenériami bez davov turistov? Len hodinu cesty vlakom od rušného…

Tatra 148: Legenda, ktorá dobyla svet a dodnes žije v srdciach Slovákov

8.4.2025 Redakcia Auto trendy - Pamätáte si na ten charakteristický zvuk vzduchem chladeného motora, ktorý sa rozliehal po našich cestách a staveniskách? Tatra 148, nekorunovaná kráľovná československých nákladiakov, zanechala nezmazateľnú…

Konečne dobré využitie pre cybertruck

8.4.2025 Redakcia Auto trendy - Časopis Thrasher a Leo Romero prišli na to, že Tesla Cybertruck je ideálny pre skateboarding. Nízkopolygónový dizajn Tesla Cybertruck je prinajmenšom polarizujúci, ale má jednu…

Olej a filter: 5 chýb, ktoré môžu vášmu autu ublížiť.

8.4.2025 Redakcia Auto trendy - Výmena oleja a filtra sa môže zdať ako rutinná záležitosť, no aj takáto drobná údržba dokáže narobiť problémy, ak sa nevykonáva správne. Viete, prečo je…

BMW odhaľuje tajomný koncept a novú sériu M

8.4.2025 Redakcia Auto trendy . Bavorský gigant BMW opäť priťahuje pozornosť všetkých automobilových fanúšikov. Na prestížnom Concorso d'Eleganza Villa d'Este plánuje predstaviť svoj nový koncept, ktorý sľubuje zážitok z jazdy…

Žlté svetlo bliká – čo teraz? Poznáte pravidlá, ako sa zachovať na križovatkách?

8.4.2025 Redakcia Auto trendy - Svetelné križovatky sú neoddeliteľnou súčasťou našich ciest, no rozumiete skutočne všetkým ich signálom? Žlté blikajúce svetlo je častejšie, ako si myslíte, a jeho nesprávne pochopenie…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov