Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zdravie,

Druhy medu – aké druhy medu možno rozlíšiť? Zistite, z čoho sa med skladá a čo určuje jeho chuť

1.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/solod_sha/Adonyi Gábor). Nie ste si istí, aké druhy medu existujú? Zistite, aké sú rozdiely medzi medmi vyrábanými rôznymi spôsobmi, a zistite, aké majú druhy....

1.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/solod_sha/Adonyi Gábor).

Nie ste si istí, aké druhy medu existujú? Zistite, aké sú rozdiely medzi medmi vyrábanými rôznymi spôsobmi, a zistite, aké majú druhy. Zistite tiež, aké príchute majú najobľúbenejšie medy, a pozrite sa, z čoho sa vyrábajú.

Foto: pexels.com/solod_sha

Z čoho sa skladá med?

Z čoho sa vyrába med? Možno ste sa už mnohokrát zamýšľali nad tým, čo všetko je potrebné na výrobu tohto prírodného produktu, ktorý je tak cenený pre svoje zdraviu prospešné vlastnosti. Med, ako ho poznáme, sa vyrába buď z nektáru kvetov, alebo z medovice.

Ten prvý produkujú rastliny v kvetných nektáriách, čo sú špeciálne vytvorené žľazy. Nie každá rastlina produkuje med, ktorý je vhodný na ľudskú spotrebu – musí ísť o medonosnú rastlinu, napríklad lipu, oregano alebo repku olejnú. Atraktívna vôňa a vzhľad týchto kvetov lákajú hmyz, ktorý z nich zbiera nektár.

Každá medonosná rastlina má dlhé obdobie kvitnutia. Včely z nej čerpajú živiny, ktoré sú nevyhnutné na produkciu medu. Po nazbieraní nektáru ho hmyz zhromažďuje do mednej vázy a potom ho odnáša späť do úľa. V každom okamihu si včela so sebou môže vziať 40 až 50 mg kvetového nektáru.

V prípade medovice je to trochu inak. Medovica je výlučok zo šťavy vybraných rastlín. Prijíma ho hmyz živiaci sa na stromoch a potom sa spracúva a vylučuje. Potom má podobu sladkého, lepkavého sekrétu, ktorý láka včely. Tie zbierajú medovicu z listov a ihličia stromov a nosia ju do úľa. Na mieste medovica kvasí a pomaly sa mení na medovicový med. Medovica sa najčastejšie tvorí z líp, zatiaľ čo medovica z ihličnatých stromov sa tvorí zo smreka a jedle.

Foto: pexels.com/Adonyi Gábor

Druhy včelieho medu

Druhy včelieho medu sa líšia surovinou, z ktorej sa získavajú. Možno preto uviesť tri základné druhy medu:

  • nektárový med – vzniká z nektáru kvetov;
  • medovicový med – vytvorený z medovice ihličnatých alebo listnatých stromov;
  • nektárový medovicový med – vytvorený čiastočne z kvetového nektáru a čiastočne z medovice.

Aké druhy medu existujú? Rozdelenie podľa odrôd

A aké sú druhy medu, ak berieme do úvahy rastliny produkujúce med, z ktorých sa zbiera nektár? V súčasnosti je možné uviesť:

  • lipový med – tekutý med môže byť bledožltý, žltý alebo zlatý. Keď vykryštalizuje, stáva sa bledožltým alebo zlatožltým;
  • agátový med – v tekutej forme bude bledozlatý. Keď skryštalizuje, môže mať farbu od bielej po bledožltú;
  • facéliový med – v tekutej forme má svetlú biskvitovú farbu s možným zelenkastým nádychom. Po kryštalizácii sa jeho farba ešte zosvetlí;
  • vresový med – v tekutej forme má tmavú jantárovú farbu s miernym červenkastým nádychom. Po vykryštalizovaní získa hnedú alebo zlato-oranžovú farbu;
  • repkový med – tekutý med bude veľmi svetlý, slamovej farby. Po vykryštalizovaní bude biely alebo sivastý krémový ;
  • pohánkový med – v tekutej forme má svetlohnedú farbu s jemným červenkastým nádychom. Po kryštalizácii sa mierne zosvetlí;
  • med z viacerých kvetov – v závislosti od nektáru, z ktorých pochádza, môže mať veľmi odlišné farby;
  • med z ihličnatých kvetov – v tekutej forme môže mať rôznu farbu od svetlosivej a svetlozelenej až po hnedú a takmer čiernu. Po kryštalizácii sa stáva tmavohnedým so sivým alebo zelenkastým nádychom.
  • listový medovicový med – v tekutom stave má svetlohnedú alebo čajovú farbu. Po vykryštalizovaní sa stáva hnedým alebo sivohnedým.

Od čoho závisí chuť medu?

Od čoho závisí chuť medu? V prvom rade závisí od toho, odkiaľ pochádza nektár alebo medovica, z ktorej sa pripravuje. Mali by ste tiež vedieť, že svetlejšie medy majú zvyčajne o niečo jemnejšiu chuť, zatiaľ čo tmavšie medy sa ukážu ako výrazné a niekedy dokonca veľmi intenzívne v chuti.


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zázvor, medovka a harmanček. Tieto koreniny by mali byť súčasťou stravy seniorov

23.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). S pribúdajúcim vekom prechádza telo mnohými zmenami. Metabolizmus sa spomaľuje, tráviaci systém sa stáva citlivejším a tráviace procesy…

Najzdravší živočíšny tuk. Pomáha pri kašli a podporuje imunitu

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna Hoychuk). Domáce prostriedky na liečbu prechladnutia majú pomerne veľa priaznivcov. Medzi nimi je aj husacia masť, ktorá sa…

Ľanovo-ovsená voda na podporu chudnutia. Vaše črevá sa vám za to poďakujú

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olya Detry). Pri hľadaní prirodzených a lacných metód na podporu chudnutia sa čoraz viac osôb obracia na domáce recepty.…

Znížite si hladinu cukru a zrýchlite metabolizmus. Stačí jedna čajová lyžička do kávy

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/worradirek). Mnoho ľudí si nevie predstaviť ráno bez kávy, ktorá vás v okamihu postaví na nohy. O jej pozitívnych…

Vidíte zmenu na zemiaku? Namiesto jedenia ho radšej vyhoďte do koša

21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Stokkete). Zemiaky sú obľúbenou zložkou mnohých kuchýň na celom svete. Nie všetky hľuzy sú vhodné na konzumáciu. Je dôležité…

Auto Trendy

Lamborghini 2025: Všetky nové pripravované modely

23.11.2024 Redakcia Auto trendy - Lamborghini sa pripravuje na nové éry: čo môžeme očakávať v roku 2025? Lamborghini 2025: Všetky nové pripravované modely.

Rozsvietila sa vám kontrolka? Môže ísť o vážny problém! Vaša Kia Sportage potrebuje okamžitú bezplatnú kontrolu!

23.11.2024 Redakcia Auto trendy - Dôležitá správa pre majiteľov obľúbeného modelu Kia Sportage. Kvôli potenciálnemu riziku požiaru sa viac ako 18 000 vozidiel tretej generácie tohto SUV vracia do servisov…

Zlom v automobilovom priemysle: Ford znižuje zamestnanosť o 14 % v Európe kvôli elektrickým autám.

23.11.2024 Redakcia Auto trendy - Ford plánuje zredukovať počet svojich zamestnancov o 4 000. Tento krok sa bude prevažne týkať závodov v Nemecku a Spojenom kráľovstve.

Exkluzívne: Objavte dizajnovú víziu, ktorá prepisuje históriu Jaguaru!

23.11.2024 Redakcia Auto trendy - Štvordverový grand tourer na batérie sa predstaví 2. decembra a bude prvým modelom s novým dizajnovým jazykom. Filozofiu v súlade s novou identitou značky, ktorú…

Majitelia týchto áut ich nechcú predať. Jazdia s nimi už 15 rokov

23.11.2024 Redakcia Auto trendy - Podľa najnovšieho prieskumu analytikov trhu je jedna značka nesporným lídrom v rebríčku vozidiel, ktoré najčastejšie zostávajú vo vlastníctve prvého majiteľa. Majitelia tieto autá nechcú predať.

120 000 zamestnancov čaká na verdikt: Budú platy znížené už tento rok?

23.11.2024 Redakcia Auto trendy - Svetlá v rokovacej sále zostali rozsvietené do neskorého večera, keď Volkswagen a IG Metall, dominantný nemecký odborový zväz pracovníkov v kovopriemysle, pokračovali v intenzívnych rokovaniach…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov