1.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JulijaDmitrijeva).
Práve prebieha najväčšia tekvicová sezóna. V súčasnosti ich vídame nielen v obchodoch s potravinami, ale aj v stánkoch. Hoci väčšina ľudí si z nich zvykne pripravovať slané jedlá, tekvice rovnako dobre fungujú aj v sladkých konzervách. Odporúčame najmä recept na sladký a citrusový tekvicový a pomarančový džem.
Tekvica je zelenina – aj keď z botanického hľadiska skôr ovocie – mimoriadne všestranné. Môžete z neho pripraviť zohrievaciu polievku, aromatickú plnku alebo vegetariánske rezne. Nič vám tiež nebráni pripraviť si z neho sladké prípravky, napríklad džem. S prídavkom pomaranča dokonale spestrí chuť palaciniek, koláčov, croissantov a lievancov.
Recept na jesenný tekvicový a pomarančový džem. Sladkosť je kompenzovaná jemnou arómou citrusov
Tekvica má veľmi priaznivý vplyv na naše zdravie. Pomáha znižovať krvný tlak, chráni nás pred srdcovými chorobami a navyše má antibakteriálne vlastnosti. Najväčším zdrojom cenných vitamínov a živín je tekvica Hokkaido – a práve z nej odporúčame pripraviť chutný a zdravý džem na jeseň a zimu.
Ingrediencie:
- 1,5 kg tekvice po vydlabaní,
- 4 pomaranče,
- 1 jablko,
- 1 citrón,
- 500 g cukru (alebo náhrady, napr. xylitol, erytritol),
- 2 lyžičky škorice,
- malý kúsok zázvoru.
Džem z tekvice a pomaranča. Spôsob prípravy
Tekvicu umyjeme a prekrojíme na polovicu. Semená vyberte a potom nakrájajte na malé kúsky. Vhoďte ich do hrnca. Umyté jablko ošúpeme, zbavíme jadierok, nakrájame nadrobno a pridáme k tekvici. Z pomaranča a citrónu vytlačíme šťavu a zalejeme ňou obsah hrnca.
V ďalšej fáze všetko varíme prikryté, kým suroviny nezmäknú a nerozpadnú sa. Pridáme biely cukor alebo jeho náhradu, škoricu a na malom strúhadle nastrúhaný niekoľkocentimetrový kúsok zázvoru. Všetko dôkladne premiešame a varíme, kým sa cukor nerozpustí. Malo by to trvať asi 10-15 minút. Z času na čas premiešajte, aby sa zmes neprilepila na steny hrnca.
Horúci džem nalejeme do pohárov a dobre uzavrieme. Otočte ich hore dnom, prikryte utierkou alebo dekou a nechajte dve hodiny vychladnúť. Tekvicovo-pomarančový džem nevyžaduje pasterizáciu. Odložte si ho na poličku do špajze a siahnite po ňom vždy, keď budete mať chuť na pečenie so sladkou a citrusovou príchuťou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zlatá tekvicová nutella. Sladká nátierka, ktorú si môžete vychutnať bez výčitiek svedomia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.