Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zdravie,

„Pomsta spánkovej prokrastinácie“. S týmito trikmi sa dostanete do postele skôr

1.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Anna Nekrashevich & shutterstock.com/New Africa). Každý, kto pravidelne chodí spať neskôr, ako plánuje, má tendenciu odkladať spánok. V dôsledku toho sa znižuje vaša produktivita...

1.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Anna Nekrashevich & shutterstock.com/New Africa).

Každý, kto pravidelne chodí spať neskôr, ako plánuje, má tendenciu odkladať spánok. V dôsledku toho sa znižuje vaša produktivita a koncentrácia. Ale pozor, môžete sa naučiť chodiť spať presne o 22.30 a bez telefónu v ruke.

Foto: pexels.com/Anna Nekrashevich

Daňové priznanie, test na rakovinu hrubého čreva, záclony, ktoré treba nutne vyprať – podľa tohto princípu sa dá odložiť veľa vecí: „Radšej neskôr ako teraz“. To sa často týka aj nášho spánku.

V súčasnosti dokonca existuje termín pre fenomén odkladania spánku, tzv. pomsta spánkovej prokrastinácie, t. j. pravidelné chodenie spať oveľa neskôr, ako by sme mali, aj keď je na to príležitosť a vieme, že na druhý deň budeme smrteľne unavení,“ vysvetľuje psychologička Anna Höckerová („Dnes naozaj začínam!„).

„Musela som ho presvedčiť, že by sme mali spať oddelene“.

Ľudia si do istej miery klamú o tom, ako dlho spia

Ľudia si do istej miery klamú o tom, ako dlho spia, hovorí Höckerová a zdôrazňuje, že pojem „pomsta“ nepriamo naznačuje, že ide o správanie, ktoré má za cieľ získať večer voľný čas. Problémom je, že mnohí ľudia, ktorí chodia spať neskoro, nestrávia večer čas navyše s dobrou knihou, nevenujú sa svojim koníčkom alebo si nedoprajú relaxačný kúpeľ vo vani. Tento čas najčastejšie vypĺňajú pozeraním do obrazovky. Höckerovú to neprekvapuje: – Konzumácia sociálnych médií a sledovanie televízneho vysielania sú činnosti, ktoré nie sú veľmi vyčerpávajúce, ale majú krátkodobý prínos.

Podľa lekára Alfreda Wiatera, ktorý sa zaoberá témou spánku, pandémia toto správanie ešte zintenzívnila. Kvôli práci v domácnosti, starostlivosti o deti, starostiam a domácim povinnostiam sa zmenšili príležitosti na oddych a relaxáciu. – Preto sa konečne oplatí postarať sa o niečo úplne iné, pokiaľ ide o pokojný večer, hovorí Wiater a zdôrazňuje, že tento večerný čas len pre seba by sa mal skončiť okolo 23.30 h. – Predlžovanie času pred spaním bude mať negatívny vplyv na naše zdravie.

Wiater upozorňuje, že odkladanie spánku rýchlo vedie k ťažkostiam so zaspávaním, čo by sa nemalo podceňovať. Väčšina ľudí z vlastnej skúsenosti vie, že príliš málo spánku môže vážne ovplyvniť schopnosť sústrediť sa a byť produktívny. – V dôsledku nedostatku spánku sa zvyšuje aj riziko chýb a nehôd, pripomína lekár a dodáva, že príliš málo spánku súvisí aj s našou zlou náladou. Okrem toho imunitný systém, kardiovaskulárny systém a metabolizmus potrebujú dostatok spánku, aby mohli dobre a zdravo fungovať. Skutočná starostlivosť o seba je preto nočný odpočinok zameraný na dostatok spánku.

Sme spolu, ale spíme oddelene. „Miláčik, dnes budem spať na pohovke“.

Ako sa len zbaviť prokrastinácie pri spánku?

Dobrá správa je: prokrastinácia – vo všeobecnosti – je správanie, ktoré sa dá odnaučiť. – Len malá časť prokrastinátorov potrebuje profesionálnu terapiu, hovorí Wiater. Každý, kto pociťuje vysokú mieru stresu a má problémy zvládať každodenný život kvôli neustálemu odkladaniu, môže siahnuť po terapii. Všetci ostatní môžu niečo zmeniť, a to aj malými zmenami.

Anna Höckerová vám radí, aby ste sa najprv sami seba opýtali, čo vám odkladanie spánku prinesie. Ide o to, aby ste pre seba získali späť stratený čas? – Ak áno, stojí za to zabezpečiť si počas dňa viac času na drobné radosti, aby ste nemali pocit, že si ich musíte ukradnúť v noci.

Foto: shutterstock.com/New Africa

Možno však zistíte, že prokrastinácia spánku vás vôbec neovplyvňuje, pretože najlepšie fungujete neskoro večer. V takom prípade by ste sa mohli zamyslieť nad plánovaním svojho každodenného života tak, aby čo najlepšie vyhovoval vášmu biorytmu, napríklad prostredníctvom flexibilného pracovného času.

Každý, kto si všimne problém s odkladaním spánku, môže použiť malé triky na prelomenie tohto zvyku. – Najdôležitejšie je nastaviť si budík,“ hovorí Alfred Wiater.

Ale nie ráno, aby ste vstali včas, ale večer. Zvonček vám pripomenie, že je čas ísť spať, ak sa chcete dobre vyspať.

Aby ste sa vyhli pokušeniu ležať s telefónom v posteli, môžete si stanoviť pravidlo, že 30 minút pred spaním odložíte telefón, notebook, vypnete televízor.

Jasne formulované vety „ak – potom“ vám pomôžu vyhnúť sa rozmazávaniu vlastných plánov. Príklad: „Keď sa skončí tento program alebo keď zazvoní budík, idem spať“.

Znamená spanie oddelene krízu vo vzťahu?

Anna Höckerová verí, že to funguje. – Psychologický výskum ukazuje, že je to účinná metóda na udržanie zmien v správaní a vytvorenie stabilných návykov.

Určite pomáha zaviesť nový večerný rituál. Ak dokážete pasívne scrollovanie na smartfóne nahradiť čítaním, riešením krížoviek, relaxačnými cvičeniami alebo pitím šálky bylinkového čaju, je veľká šanca, že nakoniec začnete chodiť do postele rýchlejšie a viac spať.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zníži úroveň únavy a vnímaného stresu. Takto dlho by mal trvať ideálny spánok

Existuje spôsob, ako si dokonale zdriemnuť! Dodržujte správne poradie a zobudíte sa ako nový človek


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Pridáte do polievky smotanu a po chvíli sa vám vytvoria škaredé hrudky? Pravdepodobne robíte túto chybu

27.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Viktoriia Hnatiuk). Polievka je takmer hotová,... zostáva ešte doplniť prídavok. Do hrnca teda pridáte smotanu! Na povrchu začnú plávať…

Stačí jedna prísada z kuchyne a vaše ruky budú hodvábne hladké. „Naučila ma to moja babka“

27.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shuttestock/fizkes). Pri každodennej starostlivosti o pleť často zabúdame na tú časť tela, ktorú namáhame najviac a najčastejšie - na…

Zjesť alebo vyhodiť? Málokto vie, čo znamená voda, ktorá sa zhromažďuje v horčici

27.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Môže sa horčica pokaziť? Ak sa v pohári objavila voda, mnohí ľudia pochybujú, či sa dá ešte…

Vnikajú do vášho domu myši? Namiesto pasce potrebujete len pár listov zo záhrady

27.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/S.Zykov). Na jeseň a v zime sa zvyšuje pravdepodobnosť, že sa do vášho domu dostanú myši. Títo malí škodcovia…

Marocké zlato je povinnou výbavou na vrásky. Spevňuje a vyhladzuje pleť. Pôsobí lepšie ako drahé krémy

27.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MIRRORstudio). Tento produkt je nevyhnutný na starostlivosť o pleť a vlasy. Je lacný a jeho účinok je porovnateľný s…

Auto Trendy

Dacia dobýva Európu s motormi na LPG. Predala milión vozidiel s takýmito motormi

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť Dacia oznamuje, že v Európe predala milión vozidiel vybavených motorom na LPG. Táto motorizácia je k dispozícii v celom rade benzínových modelov.

V maďarskom závode Audi sa začala výroba nového SUV Cupra Terramar

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nový model od Španielov z Cupry sa začal sériovo vyrábať v závode Audi v maďarskom Györi. Terramar zdieľa technickú platformu s pripravovaným Audi Q3.

Špionážne snímky nového SUV Hyundai Nexo. Bude poháňané vodíkom

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Hyundai sa chystá uviesť na trh novú generáciu svojho SUV Nexo s vodíkovým pohonom. Na internete sa objavili prvé špionážne snímky pripravovaného modelu.

CB rádio - všetko, čo potrebujete vedieť

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Zdá sa, že zlaté časy CB rádia sú už za nami. Túto formu komunikácie však stále používajú profesionálni vodiči, nadšenci a jednoducho tí, ktorí sa…

Nový pick-up značky Renault príde v roku 2026

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Bude sa vyrábať v Argentíne pre celý svet. Po predbežnom oznámení zo začiatku mesiaca Renault nedávno konečne oficiálne zverejnil všetky podrobnosti o investícii, ktorá sa…

Prezident Ferrari je vyšetrovaný pre daňové úniky. Zabavený majetok v hodnote 75 miliónov eur

26.9.2024 Redakcia Auto trendy - Talianski vyšetrovatelia skúmajú prípad daňových únikov Johna Elkanna, predsedu skupiny Stellantis a spoločnosti Ferrari. Taliansky súd nariadil zabavenie majetku Johna Elkanna v hodnote 75 miliónov…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov