1.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Sebastian Coman Photography).
Recept na carbonaru je v skutočnosti veľmi jednoduchý. Neobsahuje veľa ingrediencií. Existuje však jeden produkt, ktorý sa do carbonary neslávne pridáva a od ktorého je lepšie sa držať ďalej. Ide samozrejme o smotanu. V pravej carbonare nie je ani mililiter tejto ingrediencie.
Špagety alla carbonara sú jedným z najobľúbenejších talianskych jedál. Na Slovensku sa stretli s veľmi dobrým ohlasom. Nanešťastie nad ním visí určitý osud. Mnohí ľudia si myslia, že za svoju farbu vďačí smotane, preto ju do pokrmu ochotne pridávajú. Je to omyl, ktorý Talianov (a tradicionalistov) necháva v rozpakoch. Skutočný recept na carbonaru totiž spočíva v tom, že sa pripravuje z vajec. O smotane sa v ňom nehovorí. Medzi ďalšie dôležité ingrediencie patrí guanciale alebo prípadne pancetta, syr pecorino romano a čierne korenie. Ak chcete vedieť, ako pripraviť skutočné špagety alla carbonara, pozrite si náš recept.
Recept na carbonaru. Chráň Boh, aby ste použili smotanu
Ingrediencie:
Recept na carbonaru pozostáva vlastne len z troch hlavných zložiek (syr, vajcia a správne mäso). Potom sú tu, samozrejme, cestoviny a korenie. Tu je ich zoznam:
- 250 g špagiet
- 100 g guanciale (alebo pancetty)
- 2 veľké vajcia
- 35 syra pecorino romano
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup prípravy:
- Nastrúhajte syr. Vajíčka rozbijeme do misky a pridáme štipku soli a čierneho korenia, nastrúhaný syr a premiešame. Dajte zovrieť vodu so soľou a do vriacej vody pridajte špagety. Uvaríme podľa návodu na obale. Odlejte šálku vriacej vody z cestovín a odložte ju bokom.
- Pancettu (alebo guanciale) nakrájanú na kocky opečte na suchej panvici. Keď sa pekne opečie viynite horák, pridajte uvarené cestoviny, vaječno-syrovú zmes, ktorú ste si predtým pripravili, a pol šálky vody. Všetky ingrediencie premiešajte, aby sa cestoviny pekne obalili. Ak je omáčka príliš hustá, môžete pridať zvyšok vody z pohára. Carbonaru ihneď podávajte posypanú korením. Ak chcete, môžete špagety ozdobiť zeleninou, napríklad petržlenovou vňaťou.
Tento recept na carbonaru je príkladom toho, ako minimálny počet ingrediencií môže zabezpečiť maximálne dobrú chuť. Dúfame, že ho v blízkej budúcnosti radi vyskúšate a podelíte sa s nami o výsledky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zlatá tekvicová nutella. Sladká nátierka, ktorú si môžete vychutnať bez výčitiek svedomia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.