2.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Nataliya Vaitkevich).
Výber kvalitnej tekvice je v kuchyni veľmi dôležitý. V posledných rokoch rastie popularita tejto zeleniny v zozname najčastejšie konzumovaných produktov. Málokto však vie, ako rozpoznať dobrú tekvicu. Ukazuje sa, že na to existujú osvedčené spôsoby.
Tekvica je zdravá a chutná sezónna zelenina, ktorú si môžeme vychutnávať takmer počas celej jesene. V kuchyni má široké využitie – môžeme ju použiť na prípravu polievok a hlavných jedál (ako sú cestoviny, rezance alebo rizoto), ale aj dezertov a dokonca aj nápojov. Počas jesenného obdobia je obzvlášť obľúbená hrejivá tekvicová káva.
Aby však boli pripravované jedlá chutné, je nevyhnutné vybrať si zdravý a zrelý exemplár tekvice.
Obľúbené odrody tekvice. Akú tekvicu si vybrať?
Na jeseň je k dispozícii mnoho odrôd tekvice, ktoré sa líšia nielen vzhľadom, farbou, ale predovšetkým chuťou. Najobľúbenejšia je obyčajná tekvica s oranžovou hrubou šupkou a dužinou bez výraznej chuti.
Obľúbená je aj tekvica Hokaido, ktorá má jemnú chuť a hodí sa do sladkých aj slaných jedál. Na polievky a nákypy je ideálna provensálska tekvica s mierne vodnatou dužinou a sladkou chuťou.
Ako si vybrať dobrú tekvicu? Dávajte pozor na šupku a farbu
Výber ideálnej tekvice by sme mali začať tým, že budeme venovať pozornosť šupke zeleniny. Mala by byť hladká a pevná, pretože drsné exempláre budú vo vnútri vláknité. Škvrny a rôzne farby na šupke sa tiež nebudú na exemplári dobre odrážať.
Predovšetkým si treba všímať farbu tekvice. Mala by byť živá a intenzívna. Čím oranžovejšia je tekvica, tým viac vitamínov obsahuje. O tom, či je tekvica dobrá, veľa vypovedá aj samotná stopka. Stonka by mala byť mierne zdrevnatená. Je to znak toho, že zelenina sa nekazí zvnútra.
Ako si vybrať dokonalú tekvicu? Takto to vedeli naše babičky
Najjednoduchší spôsob, ako rozpoznať zrelú tekvicu, je zaklopať na ňu. Ak počujete dutý zvuk, znamená to, že tekvica je zrelá a vhodná na konzumáciu. Okrem toho by ste sa mali oboznámiť aj s jej štruktúrou. Šupka zrelej zeleniny by mala byť dostatočne pevná.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zlatá tekvicová nutella. Sladká nátierka, ktorú si môžete vychutnať bez výčitiek svedomia
Jesenná večera za 30 minút? Vaša tekvica v tejto verzii prekvapí aj tých najväčších gurmánov
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.