Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Tipy,

Informácie, ktoré v kvetinárstve nedostanete. Ideálne okno na opätovnú výsadbu orchideí

2.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/LN team). Kľúčovými aspektmi pri pestovaní rastlín sú správny substrát, poloha alebo úroveň slnečného svetla. Orchidea nie je výnimkou. Aby dlho vyzerala zdravo a...

2.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/LN team).

Kľúčovými aspektmi pri pestovaní rastlín sú správny substrát, poloha alebo úroveň slnečného svetla. Orchidea nie je výnimkou. Aby dlho vyzerala zdravo a bohato kvitla, je potrebné ju pravidelne presádzať. Kedy je na to najvhodnejší čas a ako môžete rastlinu ochrániť pred komplikáciami? Tu je niekoľko tipov.

Foto: shutterstock/LN team

Frekvencia presádzania orchideí

Medzi kvetinármi a amatérmi sa uznáva, že orchidey sa majú presádzať približne každé dva roky. Nie je to však všeobecne platné pravidlo. Presádzanie závisí predovšetkým od celkovej rýchlosti rastu rastliny.

Niekedy sa zákrok musí urýchliť, pretože dochádza k prerastaniu nadmerne zapletených koreňov. Práve od tejto časti rastliny závisí bohaté kvitnutie a zdravie celej orchidey. Aj zlá cirkulácia vzduchu v kvetináči, príliš kompaktný a zhutnený substrát, ako aj viditeľný mach v kvetináči a výskyt škodcov sú dôvodmi na presadenie. Signálom, že je čas nájsť orchidei nové miesto, je nepochybne degradácia substrátu, ako aj jeho prílišná jemnosť a príliš dlhé zadržiavanie vlhkosti.

Presádzanie – po odkvitnutí alebo počas kvitnutia?

Tí, ktorí sa venujú pestovaniu orchideí, majú v tejto otázke jasno. Tento druh je najlepšie presadiť, keď nekvitne alebo nevytvoril kvetné puky. Kvetinári upozorňujú, že presadenie do nového kvetináča počas kvitnutia tiež nie je úplne zakázané. Ak dodržíte všetky kroky pri presádzaní správne, mal by prežiť bez problémov. V takejto situácii sa však odporúča prestávka v zalievaní, ktorá by mala byť približne 2 – 3 dni. Je to čas, počas ktorého sa korene budú môcť zahojiť.

Treba mať na pamäti, že presadená orchidea pravdepodobne nebude kvitnúť okamžite. V tejto fáze rastlina akumuluje všetku energiu na vytvorenie silných koreňov a adaptáciu v úplne novom prostredí. Akékoľvek presádzanie na samom začiatku silne narúša správny vývoj rastliny, takže presádzanie orchidey s nápadnými kvetmi môže znamenať ich stratu.

Kvetináč a zemina pre orchidey

Predtým, ako prenesiete orchidey na nové miesto, musíte pre ne správne vybrať nové kvetináče. Tu by sme sa mali riadiť pravidlom, že väčší neznamená lepší. Odborníci radia vybrať kvetináč nie väčší ako 2,5 cm, než je ten súčasný. Presadením rastliny do príliš veľkej nádoby bude orchidea klásť dôraz na rast koreňov namiesto posilnenia kvitnutia. Rozhodne si nezabudnite vybrať keramické kvetináče, pevné a bez drenážnych otvorov. Nielenže neprepúšťajú svetlo, ale zabraňujú aj voľnému prietoku vody. Dôsledkom je hniloba koreňov a úhyn orchidey. Najlepšou voľbou budú sklenené alebo plastové kvetináče so správne tvarovaným dnom.

Keď sa rozhodnete orchideu presadiť, zájdite do záhradníctva, kde vám poskytnú špecializovaný substrát na pestovanie. Rozhodne sa nerozhodujte pre obyčajnú záhradnú zeminu. Tento druh potrebuje veľmi sypký substrát, najlepšie z kvalitnej borovicovej kôry, zmiešaný v pomere 1:1 v dvoch stupňoch – hrubý a jemný. Pestovateľské centrá ponúkajú zmesi na báze keramzitu, drvenej kôry, kokosových vlákien, vláknitej rašeliny a suchých koreňov papradia. Len kombinácia týchto zložiek zabezpečí, že pôda bude nielen dostatočne vlhká, ale navyše vzdušná, čo chráni korene rastlín pred hnilobou.

Zmena miesta pre orchideu – krok za krokom

  1. Rastlinu presadíte tak, že ju opatrne vytiahnete zo starého kvetináča. V prípade potreby ho môžete rozrezať.
  2. opatrne odstráňte starý substrát medzi koreňmi, pričom dbajte na to, aby ste ich nepoškodili, a potom pristúpte k ich kontrole.
  3. v tejto fáze odstráňte všetky zhnité, uschnuté a odumreté časti, ktoré by mohli prispieť k rozvoju chorôb.
  4. ďalším krokom je hľadanie príznakov výskytu škodcov a plesní. Prebytočný prach z listov by sa mal odstrániť mäkkou handričkou a prevarenou a vychladenou vodou.
  5. do nového, umytého a vypáleného kvetináča by sa mala nasypať vrstva drenáže a následne suchá podstielka orchidey.
  6. Korene orchidey by sa mali opatrne umiestniť do kvetináča a zasypať zeminou tak, aby sa vyplnili všetky voľné miesta.
  7. Ďalším krokom je stabilizácia rastliny pomocou špeciálneho kolíka. Po presadení orchideu premiestnite na nové miesto a počkajte 2 – 3 dni, kým ju prvýkrát zalejete.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Raz za mesiac pridajte do vody a zalejte orchidey. Miniete pár drobných a rastlina bude kvitnúť po celý rok

Dávate na toto miesto orchideu? Niet divu, že nekvitne


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ako používať tĺčik na mäso? Mnoho ľudí to robí zle. Výsledkom je rozsekané mäso

27.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olaf Speier). Používate tĺčik na mäso správne? Ukazuje sa, že aj v tomto prípade mnohí z nás robia chybu.…

Pridáte do polievky smotanu a po chvíli sa vám vytvoria škaredé hrudky? Pravdepodobne robíte túto chybu

27.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Viktoriia Hnatiuk). Polievka je takmer hotová,... zostáva ešte doplniť prídavok. Do hrnca teda pridáte smotanu! Na povrchu začnú plávať…

Stačí jedna prísada z kuchyne a vaše ruky budú hodvábne hladké. „Naučila ma to moja babka“

27.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shuttestock/fizkes). Pri každodennej starostlivosti o pleť často zabúdame na tú časť tela, ktorú namáhame najviac a najčastejšie - na…

Zjesť alebo vyhodiť? Málokto vie, čo znamená voda, ktorá sa zhromažďuje v horčici

27.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Môže sa horčica pokaziť? Ak sa v pohári objavila voda, mnohí ľudia pochybujú, či sa dá ešte…

Vnikajú do vášho domu myši? Namiesto pasce potrebujete len pár listov zo záhrady

27.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/S.Zykov). Na jeseň a v zime sa zvyšuje pravdepodobnosť, že sa do vášho domu dostanú myši. Títo malí škodcovia…

Auto Trendy

Hyundai oznamuje aktualizácie pre Ioniq 5 N. Výkonný elektromobil dostane konfigurovateľný režim driftovania

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Hyundai približne pred rokom odhalil svoju najvýkonnejšiu verziu modelu Ioniq 5. Teraz kórejská automobilka oznamuje vylepšenia pre výkonný elektromobil.

Dacia dobýva Európu s motormi na LPG. Predala milión vozidiel s takýmito motormi

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť Dacia oznamuje, že v Európe predala milión vozidiel vybavených motorom na LPG. Táto motorizácia je k dispozícii v celom rade benzínových modelov.

V maďarskom závode Audi sa začala výroba nového SUV Cupra Terramar

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nový model od Španielov z Cupry sa začal sériovo vyrábať v závode Audi v maďarskom Györi. Terramar zdieľa technickú platformu s pripravovaným Audi Q3.

Špionážne snímky nového SUV Hyundai Nexo. Bude poháňané vodíkom

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Hyundai sa chystá uviesť na trh novú generáciu svojho SUV Nexo s vodíkovým pohonom. Na internete sa objavili prvé špionážne snímky pripravovaného modelu.

CB rádio - všetko, čo potrebujete vedieť

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Zdá sa, že zlaté časy CB rádia sú už za nami. Túto formu komunikácie však stále používajú profesionálni vodiči, nadšenci a jednoducho tí, ktorí sa…

Nový pick-up značky Renault príde v roku 2026

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Bude sa vyrábať v Argentíne pre celý svet. Po predbežnom oznámení zo začiatku mesiaca Renault nedávno konečne oficiálne zverejnil všetky podrobnosti o investícii, ktorá sa…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov