2.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kapa1966).
Pripálený lekvár je nočnou morou každej gazdinky pri príprave zásob na zimu. Je to nielen veľká strata ovocia, ale aj lekvárov, na ktorých sme si mohli pochutnať. Narazili sme však na riešenie, ktoré je účinné a vďaka ktorému sa pripálené slivky stanú minulosťou.
Koniec leta a začiatok jesene je obdobím, keď pripravujeme svoje špajze na zimu. Naše police sa plnia nakladanými uhorkami, šťavami, pyré a domácimi džemami. Len čo sa nám dostane do rúk viac ovocia a zeleniny, okamžite ich zavárame do pohárov. V tomto ročnom období sa oplatí zaujímať o slivky, ktoré nájdete na každom trhu a v každom obchode. Dá sa z nich vyrobiť lekvár, ktorý potom môžete použiť ako nátierku na chlieb alebo doplnok k koláčom. Ak ich nechcete robiť zo strachu z pripálenia, odteraz sa toho nemusíte obávať. Zistili sme účinný spôsob, ako zabezpečiť, aby sa žiadne ovocie neprilepilo na dno hrnca.
Slivkový lekvár recept so škoricou
Ingrediencie:
- 5 kg sliviek, najlepšie dobre vyzretých
- 700 g cukru,
- 4 PL škorice
- 3 PL 10% liehového octu
Spôsob prípravy:
- Slivky umyte, rozdeľte na menšie kúsky a odstráňte kôstky. Osušené polovice navrstvite do hrnca. Medzi slivky nasypte zmes cukru a škorice
- Slivky zalejte octom a nechajte pri izbovej teplote odokryté 12 až 15 hodín
- Po tomto čase ich preložte na horák a začnite ich variť na miernom ohni, priveďte do varu. Od varu by mal byť hrniec na plyne asi 5-6 hodín. Kľúčom k tomu, aby sa nič nepripálilo, je neprikrývať pokrievku a predovšetkým džem nemiešať. Akonáhle to urobíte raz, už ich budete musieť stále miešať a zvýšite riziko pripálenia
- Ak po uvarení vidíte, že sa usadilo veľa šťavy, jednoducho ju odlejte do pohára. Môžete ju použiť ako kompót
- Keď je lekvár uvarený, odstavte ho z plynu a až teraz ho premiešajte
- Hotový lekvár preložte do čistých a sterilizovaných pohárov, pasterizujte 10 minút a dajte hore dnom na chladné miesto
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jablčný ocot – recept na výrazný doplnok do šalátov a marinád. Užitočný aj na čistenie
Triviálna príprava domácej paradajkovej omáčky do pohárov. Chutí šialene
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.