3.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jukov studio).
Omáčka je základným prvkom mnohých jedál. Môže obohatiť chuť alebo priniesť úplne nové aromatické tóny do jedla. Ideálna omáčka je taká, ktorá má krémovú, hustú konzistenciu. Ako ju získate? Sme tu, aby sme vám pomohli a ukázali najlepšie spôsoby zahustenia omáčky.

Omáčka môže zlepšiť priemerné jedlo alebo zhoršiť jedlo pripravené najlepším kuchárom. Často je rozhodujúcim prvkom, podľa ktorého posudzujeme, či nám jedlo chutilo alebo nie. Hubová, mäsová, horčicová – bez ohľadu na druh alebo účel omáčky musíme dbať nielen na jej chuť, ale aj na jej „formu“. Aký je najlepší spôsob zahustenia riedkej omáčky? Tu je niekoľko návrhov!
Ako účinne zahustíte omáčku? Metóda zápražky je bezkonkurenčná
Moja stará mama ma kedysi naučila „jediný správny spôsob“ zahusťovania omáčok, a keďže tento spôsob doteraz fungoval perfektne, nemala som potrebu ho meniť. V skutočnosti je to dosť obľúbený trik, najmä medzi staršími generáciami. Nie je ani príliš komplikovaný. Ako sa pripravuje zápražka na omáčku? Jednoducho pridajte na rozpálenú panvicu lyžicu masla a keď sa rozpustí, pridajte jeden a pol polievkovej lyžice pšeničnej múky. Múku miešajte, kým nezhnedne. Dávajte však pozor, aby sa zápražka náhodou nepripálila. Nakoniec pridajte lyžicu alebo dve riedkej omáčky, premiešajte a spojte s konečnou omáčkou. Po prevarení vznikne zamatová a hustá (ale nie príliš hustá!) príloha.
Ďalšie spôsoby zahusťovania omáčok
Existuje mnoho ďalších spôsobov zahusťovania omáčok. Niektorí sa radšej vyhýbajú pridávaniu zbytočných prísad do omáčok, preto ju scedia a počkajú, kým sa prebytočná voda odparí. Účinné je aj zahustenie omáčky pridaním masla (to však môže mierne zmeniť chuť), taveného syra alebo múčnej kaše – v tomto prípade však musíte dávať pozor, aby v omáčke nezostali hrudky. Niektorí ľudia používajú aj zemiakovú múku (vhodnú najmä do ázijských jedál) alebo ľanové semienka.
Na zahustenie hubovej omáčky sa najlepšie hodí smotana, zatiaľ čo omáčku na špagety najlepšie pripravíte zmiešaním všetkých ingrediencií. Niektoré omáčky, najmä tie, ktoré sa konzumujú za studena, ako napríklad cesnaková omáčka, sa pripravujú na základe hustého jogurtu a malého množstva majonézy.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Triviálna príprava domácej paradajkovej omáčky do pohárov. Chutí šialene
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.