3.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iryna Kaliukina).
Máte veľké zásoby zrelých hrušiek a neviete, čo s nimi? Určite vyskúšajte náš recept na sladký hruškový džem s intenzívnou pomarančovou príchuťou. Kombinácia sladkosti a citrusovej chuti sa bude výborne hodiť k palacinkám, koláčom a iným dezertom. Ako pripravíte hruškový džem? Odporúčame.
Na jeseň kraľujú konzervy. Police v špajze a pivnici sa pomaly začínajú prehýbať pod ťarchou najrôznejších marmelád, džemov, kompótov, ale aj marinovanej a nakladanej zeleniny. Oplatí sa nechať si miesto na nejaký chutný jesenný džem. Môžete ho pripraviť z pevne dozretých hrušiek a čerstvých pomarančov. Sladký prípravok poskytne nielen chuťový zážitok, ale aj cenné vitamíny. Počas jesenného a zimného obdobia by nemal chýbať v žiadnej domácnosti!
Pomarančový džem so zrelými hruškami. Kombinácia jesenných chutí je pastvou pre chuťové bunky
Lahodný džem z hrušiek a pomarančov môžete použiť ako sladkú nátierku na palacinky, toasty a vafle, ako aj ako náplň do pečiva. Zoznam ingrediencií na jeho prípravu je veľmi krátky a samotný recept je triviálny. Ak si chcete spríjemniť pochmúrne jesenné popoludnia chutným občerstvením, pozrite si nasledujúci recept.
Ingrediencie:
- 1 kg zrelých hrušiek,
- 1 veľký pomaranč,
- 3 lyžice cukru,
- 1 gelfix.
Hruškový a pomarančový džem. Spôsob prípravy
Hrušky dôkladne umyte a ošúpte, potom vyrežte hniezda so semenami. Zvyšné ovocie nakrájajte nadrobno a pridajte do panvice. Varte ich na miernom ohni a občas premiešajte, aby sa neprilepili na panvicu. Keď hrušky začnú mäknúť a rozpadávať sa, prikryte ich na niekoľko minút pokrievkou.
Po tomto čase prepasírujte mäkkú kašu cez sito. Ovocie veľmi dôkladne pretrite, aby mal džem jednotnú, hladkú konzistenciu. V ďalšom kroku pridajte šťavu vytlačenú z celého pomaranča a nastrúhanú kôru. Nezabudnite citrusy predtým opláchnuť. Pridajte cukor a zmes opäť priveďte do varu.
Keď džem začne „bublať“, pridajte želírovací cukor alebo gelfix. Intenzívne miešajte, kým sladký a citrusový prípravok nedosiahne konzistenciu podľa vašich snov. Nakoniec nalejte do vopred pripravených a odkvapkaných pohárov. Pevne naskrutkujte viečka a obráťte poháre hore dnom. Nemusíte ich pasterizovať. Po vychladnutí ich umiestnite na poličku v špajzi alebo aj do kuchynskej skrinky. Takto budete mať celú zimu chutnú desiatu priamo pod nosom. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v Tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.