3.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Elina Yevgrashkina).
Vie si niekto z nás predstaviť začiatok dňa bez šálky aromatickej, povzbudzujúcej kávy? Ak nie, máme pre vás naozaj fantastický trik, vďaka ktorému bude nielen lepšie chutiť, ale získa aj takmer magický účinok. Môj otec, vášnivý jesenný kávičkár, pije kávu len takto a nechytá žiadne infekcie ani prechladnutia. Stačia dva prídavky, alebo ak máte radi sladkú kávu, tak tri.
Na jeseň by sme mali podporiť svoju imunitu, aby sme si mohli vychutnať prechádzky medzi farebnými stromami, a nie ležať pod dekou s nádchou. Samozrejme, na tento účel môžeme užívať najrôznejšie doplnky stravy a vitamíny, ale môžeme sa spoľahnúť aj na prírodné prostriedky. Môj otec to robí práve takto a do rannej kávy si pridáva dve prísady, ktoré sa spájajú s jeseňou, ale ja som si ich doteraz s kávou všeobecne nespájala. Sú to zázvor a škorica. Môj otec tiež zvykne namiesto cukru pridávať med, ale neviem, či je to najlepší spôsob sladenia kávy.
Pridajte si do kávy dva prídavky a na jeseň sa vás nedotkne žiadna zima
Zázvor je známy svojimi antivírusovými a antibakteriálnymi vlastnosťami. Tento cenný koreň zvyčajne pridávame do čaju, pripravujeme z neho nálev alebo ho pridávame do niektorých jedál, najmä ázijskej kuchyne. Keď sa pridá do kávy, dodá jej príjemnú, mierne štipľavú chuť, ktorá zvýrazní chuť nápoja bez toho, aby v nej akokoľvek dominoval. Na druhej strane, škorica je pravdepodobne najjesennejším korením, ale do kávy sa ju oplatí pridávať nielen kvôli chuti. Korenie podporuje metabolizmus, zvyšuje citlivosť tkanív na inzulín a pomáha pri chudnutí, najmä u ľudí, ktorí majú poruchy metabolizmu sacharidov. A ako taká káva chutí? Je skutočne lahodná.
Káva so zázvorom a škoricou – zabijak infekcií a tukov
Zloženie:
- cca. 250 ml čerstvo uvarenej čiernej kávy
- 2 malé plátky čerstvého zázvoru
- 1/3 čajovej lyžičky mletej škorice
Spôsob prípravy:
Do horúcej kávy vložte dva plátky zázvoru. Najlepšie je vopred odstrániť vrchnú vrstvu zázvoru, pretože sa tak zabráni tomu, aby na povrchu nápoja plávali nevzhľadné a nepríjemné omrvinky. Pridajte aj škoricu a premiešajte. Nechajte niekoľko minút odstáť, aby sa chuť ingrediencií rozvinula a aby káva jemne vychladla. Kávu môžete osladiť medom, ale majte na pamäti, že med pri vysokých teplotách stráca svoje zdraviu prospešné vlastnosti a káva s týmto prídavkom bude obsahovať viac kalórií.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pridajte do kávy olivový olej. Vaše telo sa vám poďakuje
Vzdajte sa týchto prísad. Menia kávu na škodlivú zmes
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.