3.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Shaiith).
Sezóna sliviek je v plnom prúde a na trhoch a v obchodoch nájdete čerstvé bacuľaté slivky. Bola by škoda nevyužiť takúto príležitosť, preto vám odporúčame pripraviť tento koláč. Už roky koluje tento recept v našej rodine a najčastejšie ho robila moja prababička. Veľmi dobre ho vedela pripraviť.
Koláče sú dobrým spestrením kávy alebo horúceho čaju. Preto na jeseň zvyčajne siahame po jablkovom koláči alebo sušienkam. Prečo si tentoraz nedopriať niečo iné, čo využíva sezónne ovocie.
Takýmto príkladom je kysnutý koláč so slivkami. Jeho jemnosť priťahuje aj tých, ktorí nemajú radi pečivo. Práve tento recept používala moja prababička, babička, mama a teraz aj ja. Zakaždým si ho vychutnávam viac a viac.
Prababičkin recept na slivkový koláč
Ingrediencie:
- 500 g sliviek
- 650 g pšeničnej múky
- 250 ml mlieka
- 250 g cukru
- 200 g masla
- 4 vajcia
- 50 g čerstvého droždia
- práškový cukor na posypanie
Ingrediencie na mrveničku:
- 150 g celozrnnej múky
- 50 g cukru
- 125 g masla
Spôsob prípravy
- Najmenej hodinu pred začatím pečenia vyberte všetky prísady z chladničky. Všetko by malo mať takmer rovnakú teplotu
- Mlieko nalejte do hrnca a postavte na stredný oheň. Potom ho jemne zohrejte, pričom dbajte na to, aby nebolo príliš horúce. Z celkového množstva odlejte asi 100 ml a rozdrobte doň droždie. Pridajte aj lyžicu múky a cukru, premiešajte a odstavte
- Kým droždie vykysne, postarajte sa o ovocie. Slivky dôkladne opláchnite a zbavte kôstok, potom ich rozdeľte na menšie kúsky
- Do väčšej misy preosejte múku, pridajte pripravený kvások z droždia a rozšľahajte doň vajcia. Prilejte zvyšné mlieko, pridajte mäkké a nakrájané maslo. Nakoniec pridáme cukor a dôkladne vymiesime, aby sa ingrediencie spojili
- Pripravené cesto prikryte utierkou a odložte na teplé miesto, aby vykyslo. Do 45 minút by malo zdvojnásobiť svoj objem
- Medzitým si pripravíme mrveničku. Do misy dáme múku, pridáme cukor a nakrájané maslo. Hnetieme, kým sa nevytvoria hrudky
- Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie a preneste naň vykysnuté cesto. Navrch poukladajte slivky a jemne ich pritlačte. Nakoniec posypeme mrveničkou
- Cesto prikryjeme utierkou a necháme 30 minút kysnúť. Po uplynutí tejto doby vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 45 minút. Po upečení a vychladnutí posypeme práškovým cukrom
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Medový koláč – recept na krehké cesto s krémom. Sladkosť rozbíja vrstva slivkového lekváru
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.