Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Recepty, Tipy,

Vždy rastie, nikdy neklesá. Rady na dosiahnutie vysokého a šialene nadýchaného piškótového koláča

3.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nicoleta Ionescu). Niekoľkoposchodové torty pripomínajúce umelecké diela, torty s plnkou a rolády plné sladkého krému a čerstvého ovocia. Základom mnohých sladkostí je dobre upečený...

3.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nicoleta Ionescu).

Niekoľkoposchodové torty pripomínajúce umelecké diela, torty s plnkou a rolády plné sladkého krému a čerstvého ovocia. Základom mnohých sladkostí je dobre upečený piškótový koláč. Hoci si vyžaduje len niekoľko základných surovín, pristupujú k nemu s rešpektom aj skúsené gazdinky. Často sa pečenie piškótového koláča končí neúspechom, pretože spadne hneď po vybratí z rúry. Je možné tomu zabrániť? Tu je zopár tipov.

Foto: shutterstock/Nicoleta Ionescu

Piškótový koláč po vytiahnutí z rúry – prečo padá?

Prísady sme vybrali z chladničky dostatočne skoro, aby mali izbovú teplotu. V čistej suchej miske sme vyšľahali bielka, postupne pridali žĺtky a po častiach preosiali múku. Potom sme cesto preniesli do formy na pečenie, chvíľu sme trpezlivo piekli a namiesto dokonale nadýchanej piškóty sme z rúry vytiahli nenápadný a neforemný plát. Čo spôsobuje, že piškótový koláč padá?

Môže to byť spôsobené príliš krátkou dobou pečenia alebo príliš nízkou teplotou. Po vytiahnutí z rúry nebude držať svoj tvar. Ak si všimnete, že klesá ešte počas pečenia, môže to byť spôsobené nesprávnymi pomermi. Príliš časté otváranie rúry a nazeranie do jej vnútra je tiež kulinársky hriech, ktorý vedie k neúspešnému pečeniu. Ide o fatálny nápad, ktorý sabotuje doterajšiu prípravu. Rúru je prípustné otvoriť až vtedy, keď je vrch koláča už prepečený a vyzerá, že je pripravený na vypnutie ohrevu.

Triky, ako zabrániť spadnutiu piškótového koláča

Stačí nám len pár ingrediencií a máme šancu vytvoriť univerzálny koláč, ktorý sa hodí na chutné torty aj rýchle sladké občerstvenie. Zdá sa však, že piškótový koláč je jedným z najrozmarnejších druhov pečiva, ktoré sa v rúre dokonale upečie a hneď po vybratí sa zmení na plát bez života. Je možné zabrániť tomu, aby sa piškóta spadla? Existuje niekoľko jednoduchých spôsobov.

Snažte sa nevyťahovať piškótu z rúry skôr, ako vychladne. Môžeme opatrne otvoriť dvierka a nechať ju v tejto polohe približne 20-30 minút. Po tomto čase by mal koláč absorbovať časť vysokej teploty.

Tuho vyšľahané bielka sú do veľkej miery zodpovedné za veľkolepý vzhľad piškótového koláča. Ako zistíme, kedy sú bielky pripravené na ďalší postup? Jednoducho obráťte misu hore dnom – ak z nej nič nevytečie, môžeme pokračovať.

Od čoho ešte závisí úspešné upečenie piškótového koláča? Odpoveď spočíva v tom, že koláč vložíte do rúry v správnom čase. Zariadenie by malo signalizovať, že sa zohrialo na správnu teplotu, a cesto by nemalo v mise na stole čakať príliš dlho. Kedy je najlepší čas na zapnutie rúry? Gazdinky odporúčajú urobiť to po vyšľahaní žĺtkovej zmesi, ale ešte predtým, ako začnete šľahať bielkovú penu.

Správna teplota je kľúčom k vynikajúcemu cestu

Nedostatočne upečený piškótový koláč skôr spadne ako ten, ktorý strávil v rúre dostatok času. Ukázalo sa však, že správny počet minút tu vôbec nie je kľúčovým faktorom. Rovnako dôležité je nastavenie správnej teploty pečenia. Pri koľkých stupňoch by sme mali piecť piškótový koláč?

V tejto otázke môže dôjsť ku konfrontácii, pretože názory sú rozdielne. Niektoré kuchárske knihy uvádzajú, že teplota by sa mala ustáliť na 150 °C. Skúsené gazdinky radia nastaviť teplotu na 170 stupňov C a tvrdia, že tak vznikne dokonalá piškóta. Pri hľadaní kompromisu medzi týmito dvoma radami odporúčame zvoliť teplotu medzi nimi a piecť piškótový koláč pri 160 stupňoch C. Pečenie v takto predhriatej rúre má veľkú šancu na úspech.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Sekaný koláč. Znie to kontroverzne, ale chutí to božsky. Je to najlepší dezert na jeseň

Šťava z tohto ovocia prekoná šťavu z malín alebo dokonca arónie. Má krásnu farbu a šialenú chuť


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Čierna baza znižuje hladinu cukru a pomáha pri chudnutí. Stačí piť šťavu z bazy čiernej počas 7 dní

11.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Madeleine Steinbach). Čierna baza môže byť účinná pri kontrole hmotnosti a zlepšovaní zdravia čriev. Podľa výskumu môže šťava z…

Čo sa stane s vaším telom, ak budete jesť jogurt každý deň? Zoznam benefitov je dlhý

11.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Josep Suria). Ťažko nájsť v strave iný produkt, ktorý by bol taký univerzálny a mal taký pozitívny vplyv na…

Takúto obuv vám váš podológ neodpustí. Je to zločin proti vašim nohám.

11.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/G-Stock Studio). Zrejme dobre vieme, že o nohy by sme sa mali starať po celý rok, nielen keď ich…

Pridávam ju do zemiakových placiek v určitom čase. Sú zlatisté a chrumkavé

11.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DROBOT VIKTORIIA). Zemiakové placky sú jedným z najväčších kulinárskych pôžitkov a či už ich máte radšej so soľou, smotanou…

Tento odvar vylejte a prikryte vrecom na odpadky. Umývadlo bude ako nové

11.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Parfenish_579). Usadzovanie vodného kameňa v umývadle je problémom mnohých domácností, najmä tam, kde je tvrdá voda. Existuje však jednoduchý…

Auto Trendy

Ako správne prevádzkovať vozidlo s filtrom pevných častíc

11.4.2025 Redakcia Auto trendy - Bláznivý vynález environmentalistov alebo zariadenie, ktoré zachraňuje životné prostredie? Názory sa rozchádzajú. Isté však je, že DPF je súčasťou prakticky všetkých moderných dieselových vozidiel. Pozrieme…

MG ZS so „superhrubou“ reťazou rozdeľuje názory

11.4.2025 Redakcia Auto trendy - Čínske autá, či už sa nám to páči alebo nie, si pomaly získavajú svoje miesto na európskom trhu. MG ZS, jedno z najlacnejších SUV, priťahuje…

Automobilová kríza v Taliansku: Je toto začiatok konca?

11.4.2025 Redakcia Auto trendy - Taliansko, krajina preslávená ikonickými automobilmi, sa zmieta v najväčšej kríze automobilovej výroby od konca druhej svetovej vojny. Produkcia vozidiel sa prepadla na úroveň roku 1956…

Kanada vracia úder: 25 % clo na americké autá!

11.4.2025 Redakcia Auto trendy - Kanadská vláda zareagovala razantne na clá Donalda Trumpa. Od stredy rána vstúpili do platnosti 25-percentné clo na autá dovážané z USA. Očakávajú sa vyššie ceny…

Najpodivnejší Classe G všetkých čias: Keď sa luxus spojí s vesmírom

11.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si vozidlo, ktoré kombinuje luxus, futuristický dizajn a dobrodružnú atmosféru vesmírnej misie. Mercedes-Moncler Project Mondo G nie je iba auto – je to umelecké…

Bad Ems: Kúpeľný klenot, kde sa liečili cisári, teraz na zozname UNESCO

11.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si miesto, kde sa história snúbi s liečivou silou prírody, kde sa prechádzali európski panovníci a kde môžete načerpať energiu v termálnych prameňoch. Bad…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov