3.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nicoleta Ionescu).
Niekoľkoposchodové torty pripomínajúce umelecké diela, torty s plnkou a rolády plné sladkého krému a čerstvého ovocia. Základom mnohých sladkostí je dobre upečený piškótový koláč. Hoci si vyžaduje len niekoľko základných surovín, pristupujú k nemu s rešpektom aj skúsené gazdinky. Často sa pečenie piškótového koláča končí neúspechom, pretože spadne hneď po vybratí z rúry. Je možné tomu zabrániť? Tu je zopár tipov.
Piškótový koláč po vytiahnutí z rúry – prečo padá?
Prísady sme vybrali z chladničky dostatočne skoro, aby mali izbovú teplotu. V čistej suchej miske sme vyšľahali bielka, postupne pridali žĺtky a po častiach preosiali múku. Potom sme cesto preniesli do formy na pečenie, chvíľu sme trpezlivo piekli a namiesto dokonale nadýchanej piškóty sme z rúry vytiahli nenápadný a neforemný plát. Čo spôsobuje, že piškótový koláč padá?
Môže to byť spôsobené príliš krátkou dobou pečenia alebo príliš nízkou teplotou. Po vytiahnutí z rúry nebude držať svoj tvar. Ak si všimnete, že klesá ešte počas pečenia, môže to byť spôsobené nesprávnymi pomermi. Príliš časté otváranie rúry a nazeranie do jej vnútra je tiež kulinársky hriech, ktorý vedie k neúspešnému pečeniu. Ide o fatálny nápad, ktorý sabotuje doterajšiu prípravu. Rúru je prípustné otvoriť až vtedy, keď je vrch koláča už prepečený a vyzerá, že je pripravený na vypnutie ohrevu.
Triky, ako zabrániť spadnutiu piškótového koláča
Stačí nám len pár ingrediencií a máme šancu vytvoriť univerzálny koláč, ktorý sa hodí na chutné torty aj rýchle sladké občerstvenie. Zdá sa však, že piškótový koláč je jedným z najrozmarnejších druhov pečiva, ktoré sa v rúre dokonale upečie a hneď po vybratí sa zmení na plát bez života. Je možné zabrániť tomu, aby sa piškóta spadla? Existuje niekoľko jednoduchých spôsobov.
Snažte sa nevyťahovať piškótu z rúry skôr, ako vychladne. Môžeme opatrne otvoriť dvierka a nechať ju v tejto polohe približne 20-30 minút. Po tomto čase by mal koláč absorbovať časť vysokej teploty.
Tuho vyšľahané bielka sú do veľkej miery zodpovedné za veľkolepý vzhľad piškótového koláča. Ako zistíme, kedy sú bielky pripravené na ďalší postup? Jednoducho obráťte misu hore dnom – ak z nej nič nevytečie, môžeme pokračovať.
Od čoho ešte závisí úspešné upečenie piškótového koláča? Odpoveď spočíva v tom, že koláč vložíte do rúry v správnom čase. Zariadenie by malo signalizovať, že sa zohrialo na správnu teplotu, a cesto by nemalo v mise na stole čakať príliš dlho. Kedy je najlepší čas na zapnutie rúry? Gazdinky odporúčajú urobiť to po vyšľahaní žĺtkovej zmesi, ale ešte predtým, ako začnete šľahať bielkovú penu.
Správna teplota je kľúčom k vynikajúcemu cestu
Nedostatočne upečený piškótový koláč skôr spadne ako ten, ktorý strávil v rúre dostatok času. Ukázalo sa však, že správny počet minút tu vôbec nie je kľúčovým faktorom. Rovnako dôležité je nastavenie správnej teploty pečenia. Pri koľkých stupňoch by sme mali piecť piškótový koláč?
V tejto otázke môže dôjsť ku konfrontácii, pretože názory sú rozdielne. Niektoré kuchárske knihy uvádzajú, že teplota by sa mala ustáliť na 150 °C. Skúsené gazdinky radia nastaviť teplotu na 170 stupňov C a tvrdia, že tak vznikne dokonalá piškóta. Pri hľadaní kompromisu medzi týmito dvoma radami odporúčame zvoliť teplotu medzi nimi a piecť piškótový koláč pri 160 stupňoch C. Pečenie v takto predhriatej rúre má veľkú šancu na úspech.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Sekaný koláč. Znie to kontroverzne, ale chutí to božsky. Je to najlepší dezert na jeseň
Šťava z tohto ovocia prekoná šťavu z malín alebo dokonca arónie. Má krásnu farbu a šialenú chuť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.