Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Recepty, Tipy,

Vždy rastie, nikdy neklesá. Rady na dosiahnutie vysokého a šialene nadýchaného piškótového koláča

3.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nicoleta Ionescu). Niekoľkoposchodové torty pripomínajúce umelecké diela, torty s plnkou a rolády plné sladkého krému a čerstvého ovocia. Základom mnohých sladkostí je dobre upečený...

3.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nicoleta Ionescu).

Niekoľkoposchodové torty pripomínajúce umelecké diela, torty s plnkou a rolády plné sladkého krému a čerstvého ovocia. Základom mnohých sladkostí je dobre upečený piškótový koláč. Hoci si vyžaduje len niekoľko základných surovín, pristupujú k nemu s rešpektom aj skúsené gazdinky. Často sa pečenie piškótového koláča končí neúspechom, pretože spadne hneď po vybratí z rúry. Je možné tomu zabrániť? Tu je zopár tipov.

Foto: shutterstock/Nicoleta Ionescu

Piškótový koláč po vytiahnutí z rúry – prečo padá?

Prísady sme vybrali z chladničky dostatočne skoro, aby mali izbovú teplotu. V čistej suchej miske sme vyšľahali bielka, postupne pridali žĺtky a po častiach preosiali múku. Potom sme cesto preniesli do formy na pečenie, chvíľu sme trpezlivo piekli a namiesto dokonale nadýchanej piškóty sme z rúry vytiahli nenápadný a neforemný plát. Čo spôsobuje, že piškótový koláč padá?

Môže to byť spôsobené príliš krátkou dobou pečenia alebo príliš nízkou teplotou. Po vytiahnutí z rúry nebude držať svoj tvar. Ak si všimnete, že klesá ešte počas pečenia, môže to byť spôsobené nesprávnymi pomermi. Príliš časté otváranie rúry a nazeranie do jej vnútra je tiež kulinársky hriech, ktorý vedie k neúspešnému pečeniu. Ide o fatálny nápad, ktorý sabotuje doterajšiu prípravu. Rúru je prípustné otvoriť až vtedy, keď je vrch koláča už prepečený a vyzerá, že je pripravený na vypnutie ohrevu.

Triky, ako zabrániť spadnutiu piškótového koláča

Stačí nám len pár ingrediencií a máme šancu vytvoriť univerzálny koláč, ktorý sa hodí na chutné torty aj rýchle sladké občerstvenie. Zdá sa však, že piškótový koláč je jedným z najrozmarnejších druhov pečiva, ktoré sa v rúre dokonale upečie a hneď po vybratí sa zmení na plát bez života. Je možné zabrániť tomu, aby sa piškóta spadla? Existuje niekoľko jednoduchých spôsobov.

Snažte sa nevyťahovať piškótu z rúry skôr, ako vychladne. Môžeme opatrne otvoriť dvierka a nechať ju v tejto polohe približne 20-30 minút. Po tomto čase by mal koláč absorbovať časť vysokej teploty.

Tuho vyšľahané bielka sú do veľkej miery zodpovedné za veľkolepý vzhľad piškótového koláča. Ako zistíme, kedy sú bielky pripravené na ďalší postup? Jednoducho obráťte misu hore dnom – ak z nej nič nevytečie, môžeme pokračovať.

Od čoho ešte závisí úspešné upečenie piškótového koláča? Odpoveď spočíva v tom, že koláč vložíte do rúry v správnom čase. Zariadenie by malo signalizovať, že sa zohrialo na správnu teplotu, a cesto by nemalo v mise na stole čakať príliš dlho. Kedy je najlepší čas na zapnutie rúry? Gazdinky odporúčajú urobiť to po vyšľahaní žĺtkovej zmesi, ale ešte predtým, ako začnete šľahať bielkovú penu.

Správna teplota je kľúčom k vynikajúcemu cestu

Nedostatočne upečený piškótový koláč skôr spadne ako ten, ktorý strávil v rúre dostatok času. Ukázalo sa však, že správny počet minút tu vôbec nie je kľúčovým faktorom. Rovnako dôležité je nastavenie správnej teploty pečenia. Pri koľkých stupňoch by sme mali piecť piškótový koláč?

V tejto otázke môže dôjsť ku konfrontácii, pretože názory sú rozdielne. Niektoré kuchárske knihy uvádzajú, že teplota by sa mala ustáliť na 150 °C. Skúsené gazdinky radia nastaviť teplotu na 170 stupňov C a tvrdia, že tak vznikne dokonalá piškóta. Pri hľadaní kompromisu medzi týmito dvoma radami odporúčame zvoliť teplotu medzi nimi a piecť piškótový koláč pri 160 stupňoch C. Pečenie v takto predhriatej rúre má veľkú šancu na úspech.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Sekaný koláč. Znie to kontroverzne, ale chutí to božsky. Je to najlepší dezert na jeseň

Šťava z tohto ovocia prekoná šťavu z malín alebo dokonca arónie. Má krásnu farbu a šialenú chuť


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Vyzerajú ako obláčiky a chutia sladko. Tieto palacinky sa rozplývajú v ústach

4.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elen_Kray). Vôňa palaciniek, ktorá sa šíri z kuchyne, je esenciou lenivého rána. Za chvíľu sa vnútro palaciniek naplní vašimi…

Vaše orchidey môžu kvitnúť dlhé roky. Všetko, čo musíte urobiť, je starať sa

04.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alie04). Orchidey sú krásne exotické rastliny, ktoré zdobia domáce parapety. Ich nápadné a pestré kvety môžu lahodiť oku aj…

Odporúčala ich svätá Hildegarda. Majú priaznivý účinok na pankreas a pečeň

4.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lesya Dolyuk). Zrejmý symbol jesenných prechádzok. Gaštany s obľubou zbierajú veľkí aj malí turisti. Tentoraz sa však zameriame na…

Odkiaľ pochádzajú pečeňové škvrny? Nemajú nič spoločné s týmto orgánom

4.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lek in a BIG WORLD). Pečeňové škvrny, známe aj ako pigmentové alebo starecké škvrny, sa najčastejšie začínajú objavovať okolo…

Odborníčka na výživu zdôraznila predpoklad na to, ako zhodiť svoje brušká. A nie je to len o počítaní kalórií

4.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Miss Ty). Niektorí ľudia môžu urobiť veľa pre to, aby schudli niekoľko jednotiek alebo aj desiatok kilogramov. Testujú rôzne…

Auto Trendy

Je dovolené jazdiť na aute s hrdzavými časťami?

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Aby mohli vozidlá jazdiť po cestách, musia spĺňať určité minimálne bezpečnostné kritériá. Ale ak sú na prahoch, karosérii alebo iných miestach pod vozidlom hrdzavé časti,…

Mitsubishi Outlander PHEV (2025): Prvé fotografie európskej verzie

3.10.2024 Redakcia Auto trendy - Takto vyzerá nové vydanie pre NemeckoMitsubishi Motors Europe pokračuje vo svojej produktovej ofenzíve a investíciách na európskom trhu premiérou nového modelu Outlander PHEV v segmente…

Najhoršie ojazdené autá. Tento rebríček je prešľap za prešľapom

4.10.2024 Redakcia Auto trendy - Hľadáte bezporuchové vozidlo? Okrem poruchovosti sa oplatí zvážiť aj servis - náklady na opravy a čas potrebný na odstránenie najčastejších porúch. Takto hodnotí ojazdené vozidlá…

Tento Rolls-Royce Spectre má jedinečný dúhový lak

4.10.2024 Redakcia Auto trendy - Išlo o jednorazovú zákazku pre významného amerického zákazníka s dúhovým holografickým lakom. Divízia Rolls-Royce, ktorá sa zaoberá zákazkovou výrobou, pokračuje v realizácii objednávok až do…

Renault: Zbohom F1, vitajte superautomobil Alpine EV

4.10.2024 Redakcia Auto trendy - Francúzska značka sa podpisuje pod projekt motora Alpine F1. Stredisko Viry-Châtillon sa stáva Alpine Hypertech. Po mesiacoch fám a predovšetkým hnevu zamestnancov (hoci bez narušenia…

Videl som nové Mitsubishi Outlander. Má spotrebu 0,8 litra na 100 km. Ale ako?

4.10.2024 Redakcia Auto trendy - Nový Mitsubishi Outlander je veľký, výborne vybavený a dostupný len ako hybrid. Stratil svoju veľkú predajnú výhodu - v Európe bude mať len päť miest…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov