Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Cestovanie, Zaujímavosti,

Ako vyzerala Kleopatra? Nebola vôbec taká krásna, ako sa myslelo?

4.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Alex Azabache & shutterstock.com/snova.mir). Kleopatra bola nielen poslednou kráľovnou helénskeho Egypta, ale stala sa aj ikonou, ktorá dodnes pôsobí vo svete kultúry a umenia....

4.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Alex Azabache & shutterstock.com/snova.mir).

Kleopatra bola nielen poslednou kráľovnou helénskeho Egypta, ale stala sa aj ikonou, ktorá dodnes pôsobí vo svete kultúry a umenia. Bola tiež považovaná za najkrajšiu ženu. V priebehu storočí však okolo tejto výnimočnej panovníčky vzniklo mnoho mýtov, vrátane tých, ktoré sa týkajú jej vzhľadu. Ako teda Kleopatra v skutočnosti vyzerala?

Foto: shutterstock.com/snova.mir

Kleopatra. Žena, ktorá sa výnimočným spôsobom zapísala do dejín

Kleopatra bola dcérou Ptolemaia XII Auleta, po ktorého smrti sa spolu so svojím bratom Ptolemaiom XIII. ujala egyptského trónu a podľa tradície… sa vydala za svojho brata.

V tom čase mala len 17 rokov a jej brat, vtedajší manžel, 10 rokov. To je len začiatok neuveriteľného príbehu, ktorým bol Kleopatrin život.

Problémy sa začali takmer hneď na začiatku, keď sa Kleopatra dostala do konfliktu so svojím manželom, ktorý bol ešte ako dieťa pod silným vplyvom dvorných poradcov, s ktorých názormi Kleopatra nesúhlasila. Konflikt zašiel tak ďaleko, že Kleopatra opustila Egypt a v Palestíne vybudovala vlastnú armádu, aby porazila svojho brata a manžela v jednom.

Do konfliktu medzi súrodencami sa zapojil Rím a s ním aj samotný Cézar, ktorý Kleopatru podporoval. Tak sa zrodil jeden z najslávnejších mileneckých párov na svete – Kleopatra a Cézar.

Ich vzťah a Cézarove požiadavky na Ptolemaia XIII. vyvolali v Egypte vzburu a práve počas nepokojov bol Ptolemaios zabitý a Kleopatra sa vrátila do lona svojej vlasti, kde…. sa vydala za svojho nevlastného brata Ptolemaia XIV. a samotný Cézar, ktorý sa presúval po Níle, opustil Egypt a zostal v spojenectve s Kleopatrou, ktorá začala budovať svoju mocnú ríšu.

Foto: pexels.com/Alex Azabache

Kleopatra krátko po Caesarovom odchode porodila syna a dala mu meno Ptolemaios Caesar, čím dala jasne najavo, že je dieťaťom rímskeho vládcu.

V ceste k plnej moci stál len jej vtedajší manžel, jej nevlastný brat Ptolemaios XIV. Historikov preto neprekvapilo Kleopatrino vtedajšie rozhodnutie zavraždiť svojho manželského brata.

Takto sa najmocnejšia žena Egypta ujala plnej moci v štáte v mene svojho syna Ptolemaia Caesara.

Po Caesarovej smrti jej styky s Itáliou neprestali, práve naopak. Počas budovania svojej ríše porodila ďalšie deti rímskemu vodcovi a politikovi Markovi Antoniovi.

V dôsledku politického spojenectva Kleopatry a Antonia Egypt rozšíril svoje hranice a Kleopatra pomaly prešla do histórie ako bohyňa politického sveta mužov.

Smrť zahalená rúškom tajomstva. Kleopatra bola veľká až do samého konca

Kleopatrina sláva a veľkosť pretrvávali až do jej smrti, okolo ktorej sa rozrástlo aj množstvo legiend. Mnohí veria, že Kleopatra spáchala samovraždu tak, že ju uštipol jedovatý had. Predpokladá sa, že to urobila, keď sa dozvedela o vpáde Oktaviána, s ktorým po smrti Marka Antonia viedla spor, do Egypta.

O jej smrti má hovoriť záznam v Živote Antonia:

Našli Kleopatru mŕtvu na zlatom lôžku, kráľovsky vyzdobenom. Z dvoch žien jedna ležala pri jej nohách, už mŕtva, a druhá, Charmiona, už zoslabnutá, s bolesťami hlavy, zdobila Kleopatre hlavu diadémom. Niekto sa nahnevane ozval: „Áno, Charmiona? Je to krásne? – odpovedala: „Veľmi krásna. A to vďaka potomkovi toľkých kráľov. A bez toho, aby povedala niečo viac, padla mŕtva k posteli.

Existuje aj názor, že Kleopatra nepredchádzala Oktaviána a mala zomrieť jeho rukou.

Jedno je však isté, že počet mýtov a legiend, ktoré Kleopatru obklopovali počas jej života, je stále nevyčísliteľný. Kleopatra bola považovaná za najkrajšiu ženu na svete, neodolateľnú pre rímskych náčelníkov.

Jej obraz prenikol do moderného sveta a už roky sa objavuje v kultúre – vo svete umenia, divadla a filmu.

Úlohy starovekej kráľovnej stvárnili niektoré z najkrajších herečiek, aké moderný svet pozná, a tieto úlohy im len otvorili dvere do ďalších etáp kariéry.

Ako to však bolo v skutočnosti? Ako Kleopatra v skutočnosti vyzerala?

O Kleopatriných črtách a farbe pleti sa historici sporia už roky

Jej tvár bola zvečnená na viacerých artefaktoch z antického sveta vrátane mincí a basreliéfu. Azda najznámejším jej vyobrazením je basreliéf v chráme v egyptskej Dendere, na ktorom je zobrazená so svojím synom Cézarionom.

Napriek existencii týchto starovekých vyobrazení však vieme len málo o tom, ako najmocnejšia žena starovekého sveta skutočne vyzerala a či si skutočne zaslúžila označenie najkrajšia.

V posledných rokoch sa polemizuje aj o tom, akej farby bola Kleopatrina pleť?

Problematický je aj fakt, že Kleopatrino telo sa nikdy nenašlo, takže rekonštrukcia jej tváre na základe lebky a preskúmanej DNA nie je dodnes možná.

Artefakty a basreliéfy, na ktorých je zobrazená Kleopatrina podoba, poskytujú veľmi všeobecnú predstavu o tom, ako egyptská panovníčka vyzerala.

Andrew Kenrick, výskumník z Východoanglickej univerzity vo Veľkej Británii, je toho názoru, že aj sochy môžu byť zavádzajúce.

Sochy a sošky mali byť projekciou rôznych aspektov postavy, nie jej skutočnou podobou,“ – Kenrick povedal v rozhovore pre Live Science.

Na základe správ o Kleopatrinom otcovi, ktorý bol pôvodom Grék, však môžeme urobiť určité závery o jej črtách tváre a farbe pleti.

Kleopatrina matka je považovaná za ženu z kňazského rodu Ptahovcov z Memfidy, čo modernému vedeckému svetu tiež poskytuje určité indície.

A tak sa vďaka pokroku vo výskume v tejto oblasti vedcom podarilo zistiť, že Kleopatra mala oveľa svetlejší odtieň pleti, ako sa pôvodne predpokladalo.

Áno, čierne vlasy a tmavé oči by zodpovedali starovekým zobrazeniam Kleopatry, ale nie jej farbe pleti.

A hoci mince s tvárou Kleopatry nie sú také spoľahlivé, pri pohľade na obraz Kleopatry môžeme vidieť orlí nos a vyčnievajúcu bradu, ktoré sa dnes nepovažujú za črty krásnej, ženskej tváre.

Je možné, že Kleopatra nebola taká krásna, ako sa dnes svet filmu a umenia snaží sprostredkovať, a Cézar a Mark Antony sa do jej krásy nezaľúbili, ale videli v nej iba svoju politickú cestu a úspech?

Mnoho pokusov o rekonštrukciu Kleopatrinej tváre

V modernom svete, keď sa vedcom podarilo zozbierať aspoň čiastočné informácie o vzhľade Kleopatry a vďaka umelej inteligencii môžeme aspoň hádať, ako mohla vyzerať v reálnom živote a vidieť virtuálne portréty Kleopatry.

Na niektorých zobrazeniach má svetlejšiu alebo tmavšiu pokožku, ale mnohé aspekty sú konzistentné, ako napríklad výrazný nos, tenké pery a špicatá brada.

Pri pohľade na moderné rekonštrukcie Kleopatrinej tváre je ťažké ju vidieť ako neskutočne krásnu bohyňu, no vidíme tvár priemerne krásnej ženy, čo vrhá nové svetlo do histórie egyptských panovníkov.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Slovenka otehotnela v Egypte na dovolenke s upratovačom v hoteli, nevie ani jeho reálne meno, teraz chystá svadbu

Kto bola Nefertiti a aké tajomstvo skrýva jej busta?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Môžete byť vždy odpočúvaní. Stačí pár kliknutí na telefóne. Budete mať pokoj

04.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Liza Summer). Počuje telefón, čo hovoríme? Túto otázku si kladie veľa ľudí, keď opäť narazia na reklamy na produkty…

„Núdzová“ situácia v Kalifornii. Tisíce obyvateľov evakuovali

04.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Red Lemon). Kaliforniou v USA sa šíri požiar. Pri strete so živlom sa zranilo niekoľko hasičov a takmer 30-tisíc…

Nielen na mäso. Dajte „kráľa korenia“ do nakladaných uhoriek. Budú chrumkavé a nestratia farbu

4.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/dimid_86). Palina dračia sa niekedy nazýva "kráľom korenia" pre svoju intenzívnu arómu a ľahké pestovanie. Spája sa najmä s…

Prečo je na záchodovej doske medzera? Tvar písmena „U“ nie je dekoráciou. Má dôležitú funkciu

4.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Skycolors). Rozmýšľali ste niekedy, na čo slúži prestávka na záchodovom sedadle? Ukázalo sa, že tento výrazný zárez má pri…

Vždy som robila recept na piškótový koláč zle. Teraz robím tento krok a vyjde to perfektne

4.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Elena Veselova). Ako pripraviť dobrý piškótový koláč? Nie je to vôbec ťažké, len musíte poznať šikovný spôsob, ktorý skúsené…

Auto Trendy

V Bratislave sa zníži hlučnosť z mostu. Osadí sa tichší mostný záver.

4.7.2024 Redakcia Auto trendy - Národná diaľničná spoločnosť spustí začiatkom letných prázdnin stavebnú akciu na estakáde Prístavného mosta a vymení mostný záver za novú verziu, ktorá minimalizuje hluk pri prejazde…

Výkonné SUV od spoločnosti Kia spotrebuje 2 litre benzínu na 100 kilometrov. Cena tohto zázraku je smiešne nízka

4.7.2024 Redakcia Auto trendy - Viete si predstaviť, že by ste na 100 kilometrov spotrebovali 2 litre benzínu? S týmto SUV je to celkom možné. Ba - podľa niektorých správ…

Kompaktná Cupra po facelifte. Výber správneho auta pre vás je jednoduchý

4.7.2024 Redakcia Auto trendy - Na jednej strane módna karoséria crossover, na druhej strane stále tradičný kompaktný automobil ponúkaný ako 5-dverový hatchback alebo ako priestranné kombi. Potom je tu trochu…

Ford Explorer, teraz čisto elektrický. Nové SUV

4.7.2024 Redakcia Auto trendy - Nie je to tak dávno, čo Ford oznámil začiatok výroby nového elektrického Explorera vo svojom závode v Nemecku. Ford Explo

Spoločnosť vyrába solárne panely, ktoré nabíjajú elektromobily pri parkovaní

4.7.2024 Redakcia Auto trendy - Aké by to bolo, keby ste mohli nabíjať svoj elektromobil priamo zo slnka, keď je zaparkovaný? Americká spoločnosť ukazuje, že to nie je nemožné.

Mýtus alebo pravda: Znižuje prémiové palivo spotrebu? Rozdiel medzi naftou a benzínom

4.7.2024 Redakcia Auto trendy - Väčšina vodičov používa štandardný benzín alebo naftu, pretože sú v porovnaní s prémiovým produktom lacnejšie. Ale znižuje prémiové palivo, ktoré zlepšuje chod vášho vozidla, aj…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov