4.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Cristian Storto).
„Je možné zmraziť čerstvé droždie?“ – túto otázku si pravdepodobne kladie nejedna gazdinka. Odpoveď znie: droždie, podobne ako mnohé iné potraviny, sa dá ľahko zmraziť, ale musí sa zmraziť správnym spôsobom, aby nestratilo svoje vlastnosti. Ako teda zmrazovať droždie? Odpoveď nájdete v článku.
Dá sa droždie zmraziť? Droždie dostupné na pultoch supermarketov môže vážiť 100 g. Veľmi často sa stáva, že na prípravu koláča alebo iného pečiva ho nepotrebujete toľko a zvyšok jednoducho vyhodíte. Je to najmä preto, že trvanlivosť čerstvého droždia zvyčajne nie je veľmi dlhá. Zamrazením droždia sa môžeme ľahko vyhnúť plytvaniu potravinami a tiež našimi peniazmi.
Droždie – výživové hodnoty
Droždie je rod jednobunkových mikroorganizmov, ktoré sa zaraďujú medzi huby. Ich veľkosť a forma závisí od podmienok, ako aj od veku kultúry, druhu a tiež od výživového stavu. Vlastnosti droždia sa oceňovali už za čias Hippokrata, keď sa z neho pripravoval špeciálny nápoj na čistenie čriev a posilnenie organizmu.
Aké sú vlastnosti a výživové hodnoty droždia? Je zdrojom vitamínov skupiny B, najmä kyseliny listovej a riboflavínu. Biotín obsiahnutý v droždí je prospešný pre naše nechty, pokožku a vlasy. Droždie obsahuje aj mnoho mikro- a makrozložiek, napríklad železo, mangán, draslík a horčík, ktoré sú pre náš organizmus prospešné.
Ako sa mrazí droždie? Čo potrebujete vedieť, kým ho dáte do mrazničky?
Ako zmrazíte droždie, aby nestratilo svoju hodnotu? Tu je niekoľko jednoduchých rád, ktoré sa vám môžu hodiť pred uložením droždia do mrazničky:
- Na zmrazenie sú vhodné len tie najčerstvejšie produkty – to znamená, že by ste nemali odkladať zmrazenie droždia. Zvyšok je najlepšie zmraziť hneď, ako oddelíte potrebné množstvo
- Najlepšie je rozdeliť droždie, ktoré budete zmrazovať, na menšie časti a každú časť zabaliť do potravinovej fólie a až potom vložiť do mrazničky
- Zmrazené droždie môžete v mrazničke skladovať až šesť mesiacov
Môže sa droždie opätovne zmraziť?
Môže sa droždie po rozmrazení opäť zmraziť? Nie, droždie by sa po rozmrazení nemalo znovu zmrazovať. To platí aj pre iné potraviny. Treba spomenúť, že opätovne zmrazené výrobky môžu byť škodlivé pre naše zdravie, preto to neodporúčame.
Zmrazovanie droždia – túto metódu pozná len málo ľudí. Zistite, čo to je
Ako už vieme, droždie sa dá zmraziť. Väčšinou používame metódu uvedenú vyššie. Nie každý však vie, že pri zmrazovaní droždia sa dá využiť aj múka. Aký je ďalší spôsob zmrazovania droždia? Všetko, čo musíte urobiť, je zmiešať droždie s múkou. Na každých 250 g múky by ste si mali pripraviť 100 g droždia, ktoré musíte rozdrviť v rukách. Takto vznikne suchý kvások, ktorý rozdelíme na 10 porcií, vložíme do vreciek na zips a následne do mrazničky. Tento spôsob je celkom pohodlný, pretože kvások môžeme použiť hneď, ako ho vyberieme z mrazničky, a nemusíme čakať, kým sa rozmrazí.
Ako správne rozmraziť droždie?
Keď už vieme, či je možné droždie zmraziť, mali by sme tiež vedieť, ako ho správne rozmraziť, aby nestratilo svoje vlastnosti. Ako to urobiť a čo je pri rozmrazovaní droždia dôležité? V prvom rade:
- Neodporúčame rozmrazovať droždie v mikrovlnnej rúre. Najlepšie je vložiť ho do hlbokej misky a potom ho zaliať teplým mliekom alebo vodou. Tekutina nesmie byť horúca
- Dobrým spôsobom rozmrazovania droždia je nechať ho pri izbovej teplote alebo v chladničke
Do cesta môžete hneď pridať mrazené droždie. Odporúčame, ako to urobiť
Zmrazené droždie môžete pridať do cesta ešte pred jeho rozmrazením. Tu je tip, ako presne to musíte urobiť. Stačí v miske zmiešať malú časť múky, vody a cukru z receptu a pridať droždie. Teplota zmesi by mala byť 32 stupňov Celzia. Voda spôsobí, že droždie sa začne rozpúšťať, a keď zistíte, že sa úplne rozpustilo, zmiešajte vzniknutú zmes s ostatnými prísadami. Treba však pamätať na to, že soľ a tuk spomaľujú rast rozmrazeného droždia, preto je najlepšie pridať tieto prísady do cesta, keď je droždie úplne rozpustené.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tento vynález na lúpanie zemiakov prekonáva všetky ostatné. Ale jeden detail vám nedá pokoj
Vždy rastie, nikdy neklesá. Rady na dosiahnutie vysokého a šialene nadýchaného piškótového koláča
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.