4.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Africa Studio).
Milujete cviklu a aby ste ju mali vždy po ruke, robíte si z nej zásoby? Dnes vám poradíme, ako si pripraviť dokonalú cviklu do pohárov na zimu. Čo máme na mysli pod pojmom „dokonalá cvikla“? Nuž taká, čo je nielen chutná, ale má aj krásnu sýtu farbu, ktorá počas pasterizácie nestmavne. O to všetko sa postará jedna prísada.
Cvikla na zimu je jednoduchý spôsob, ako mať vždy po ruke dokonalú prílohu k fašírkam alebo pečenému mäsu. Recept na cviklu, ktorý vám dnes predstavíme, je klasikou vo svojej najčistejšej podobe – stačí ju zohriať s trochou masla alebo pridať zápražku a máte dokonalú prílohu k večeri. Je však dobré vedieť, čo robiť, aby cvikla počas pasterizácie neztmavla. Na zachovanie farby a zvýraznenie hĺbky chuti stačí jedna prísada. Je to citrónová šťava.
Cvikla na zimu. Recept a trik pre krásnu farbu
Ingrediencie:
- 4 kg cvikly, odporúčam podlhovastú
- 2 plné polievkové lyžice soli
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- plochá lyžica cukru
- pol lyžice čierneho korenia
Cvikla na zimu – ako ju pripraviť
- Očistite cviklu a vložte ju do hrnca. Zalejeme studenou vodou, pridáme trochu soli a jednu polievkovú lyžicu citrónovej šťavy. Varíme do mäkka.
- Uvarenú cviklu nastrúhame, pridáme soľ, cukor, korenie a zvyšnú citrónovú šťavu. Dôkladne premiešajte a ochutnajte. V prípade potreby pridajte viac korenia.
- Pripravte si čisté, vypálené poháre a vložte do nich nastrúhanú cviklu. Pevne ich uzavrite a vložte do veľkého hrnca.
- Poháre s cviklou zalejte vodou do výšky asi 3/4 a priveďte do varu. Od momentu varu pasterizujte štvrť hodiny. Nechajte úplne vychladnúť.
Keď poháre vyberiete z pasterizačného hrnca, uvidíte, že majú krásnu farbu. Namiesto citrónovej šťavy môžete pridať aj kyselinu citrónovú, trochu octu a šťavu z nakladaných uhoriek alebo kapusty. Dôležité je, aby išlo o kyslú zložku – tá v repe zachová betanín, látku zodpovednú za farbu cvikly. Počas dlhšieho spracovania sa betanín rozkladá a kyselina tento proces zastaví.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako zahustíte omáčku? Túto spoľahlivú metódu ma naučila moja babička. Vždy ju používam
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.