4.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/rlat).
Nedávno som mala tú česť pripraviť večeru na rodinnú oslavu. Nevedela som, čím prekvapiť hostí a zároveň nepremárniť celý deň v kuchyni. V obchode som našla veľmi pekný kus bravčovej panenky a hneď mi svitlo: budú to špenátové rolády! Vyšli šťavnaté a jemné a plnka bola jednoducho vynikajúca. Mala som na to skvelý nápad.
V našej rodine platí nepísané pravidlo, že moja sestra má na starosti pečenie a ja hlavné jedlá, a toto rozdelenie sa mi veľmi páči. Nedávno sme mali rodinnú oslavu a ja som chcela mojich blízkych pohostiť niečím iným ako pečenými stehnami alebo bravčovými kotletami, ktoré tak dobre poznajú. Aj keď som išla nakupovať, nebola som si celkom istá, čo pripraviť. Moje pochybnosti sa rozplynuli, keď som pri pulte s mäsom uvidela veľmi pekný kus bravčového kare.
Hlavu som mala preplnenú nápadmi. Čo tak dusené bravčové? Alebo možno s hubami a paprikou? V košíku som niesla 1,5 kg bravčového kare bez kosti a prechádzala som uličku za uličkou v obchode, až som zbadala špenát. Potom bola dilema vyriešená. Kúpila som ešte pár doplnkov a potravinovú fóliu a ako na krídlach som sa vrátila domov, aby som sa najprv pustila do plnky a potom do mäsa.
Šťavnaté a jemné bravčové rolády. Plnka je najchutnejšia
Ingrediencie:
- 1,5 kg bravčového kare rozdeleného na kotlety
- 700 g čerstvého špenátu
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 balenie syra feta
- 30 % smotany
- poriadna lyžica horčice
- soľ, korenie, štipka muškátového orieška
- múka (moja bola bezlepková, ale pšeničná bude fungovať rovnako dobre)
- niekoľko naberačiek vývaru
- tuk na vyprážanie
Rolky z bravčového kare so špenátom – ako ich pripraviť
- O plnku som sa postarala hneď na začiatku. Na panvici som na troche masla opražila nakrájanú cibuľu. Potom som pridala špenát a keď zmenšil svoj objem, pridala som prelisovaný cesnak. Syr feta som rozdrvila a pridala k špenátu. Keď sa všetok syr roztopil, pridala som lyžicu horčice a trochu korenia. Dusím 5 minút. Potom preložím do misky a dám vychladiť do chladničky
- Kare rozdeľte na kotlety a naklepte ich na pomerne tenké kúsky. Samozrejme, použila som potravinársku fóliu, aby sa mäso neprilepilo na dosku a aby ho tĺčik neprepichol. Každý plátok mäsa som zľahka posypala trochou soli a korenia
- Keď plnka vychladla a trochu stuhla, začala som plniť rolky. Do stredu každého kúska mäsa som dala časť plnky a zvinula som ho najprv po stranách do stredu a potom som ho pevne stočila zdola nahor
- Každú roládu som obalila v múke a vložila na panvicu s poriadne horúcim tukom. Tuku bolo veľmi málo. Roládu som chvíľu smažila z každej strany, a keď bola opečená, preložila som ju do liatinového hrnca
- Do hrnca so závitkami som priliala trochu vývaru, ktorý sa varil na vedľajšom horáku, pridala som aj sladkú smotanu zmiešanú s trochou múky a zvyšok plnky, ktorá mi zostala. Hrniec som niekoľkokrát zatriasla a prikryla pokrievkou
- Rolády som dusila pol hodiny na minimálnom ohni. Podával som ich so zemiakovým pyré a šalátom z čínskej kapusty s trochou olivového oleja a citrónovej šťavy. Hostia boli nadšení chuťou a predovšetkým plnkou, ktorá bola jemne krémová. Recept si odniesli všetky tety
Tieto rolády sa ľahko pripravujú a sú naozaj chutné. Namiesto bravčového mäsa môžete použiť aj chudú šunku alebo kuracie či morčacie prsia. Ak sa však rozhodnete pre hydinu, nezabudnite, že doba dusenia by mala byť kratšia, inak môže byť mäso suché.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Špagety – recept na večeru za 10 minút. Cesnak, syr a studený olej sú dôležité
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.