5.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/SHVETS production)
Banány sú jedným z najobľúbenejších druhov ovocia v našich domácnostiach. Často si ich berieme do práce ako občerstvenie alebo z nich pripravujeme smoothie. Okrem toho, že sa zbavíme šupky, mnohí ľudia odstraňujú aj špičku banánu. Je to tak?
O špičkách banánov koluje veľa mýtov. Niektorí ľudia veria, že obsahujú toxické látky, parazity alebo larvy pavúkov. Z tohto dôvodu sa ľudia zdržiavajú konzumácie banánov vcelku a špičky vždy vyhadzujú do odpadu. Od konzumácie banánovej špičky odrádza aj jej tmavohnedá farba. Je naozaj dôvod na obavy?
Môžete zjesť koniec banánu? Odpoveď možno mnohých prekvapí
Konček banánu je tvrdší, tmavší a má trochu inú štruktúru, pretože je to zvyšok banánového kvetu. Obsahuje vápnik, draslík, fosfor a horčík, rovnako ako zvyšok ovocia. Je úplne bezpečný na konzumáciu a neskrývajú sa v ňom žiadne parazity ani červy. Tmavé škvrny jednoducho znamenajú zrelý banán, ktorý je mäkší a sladší ako banán so zelenkavou šupkou. Tmavohnedá farba vôbec neznamená, že ovocie nie je bezpečné na konzumáciu. Pred konzumáciou nezabudnite umyť celý banán.
Je potrebné odrezať koniec banánu? Tým sa pripravujete o dávku vitamínov.
Ak by boli v banáne červy, všimli by ste si ich v každej časti plodu, nielen na jeho špičke. Nemusíte sa teda tejto časti banánu báť a reflexívne ju vyhodiť. Nebezpečnejšie je jesť neumyté ovocie, pretože hoci šupku nejete, prenáša mikroorganizmy. Po zrelom banáne sa oplatí siahnuť, keď potrebujete dodať energiu. Obsahuje viac cukru ako nezrelé ovocie, takže vás rýchlo povzbudí. Banány sú tiež bohaté na vitamíny A, B, C, E a K.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čo možno zalievať hnojivom z banánov? Určite nie tieto rastliny.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.