5.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Esin Deniz).
Niekedy sú jednoduché riešenia tie najlepšie. Tento zemiakový nákyp s mletým mäsom, ktorého príprava je triviálna, nevyžaduje žiadne kulinárske skúsenosti a na hostí urobí skvelý dojem. Jeho domáca a zároveň nezvyčajná chuť rozmazná chuťové bunky každého gurmána. Navyše príprava tohto jednoduchého nákypu nezaberie veľa času. Je škoda ho nevyskúšať.
Nemáte nápad na rýchlu a sýtu večeru? Zvoľte klasiku – zemiakový nákyp. Hoci nevyzerá sofistikovane, chutí ako sen. Pridaním mletého mäsa vznikne výdatný a výrazný pokrm. Doplňte ho veľkorysým množstvom mäkkého syra a máte recept, ktorý je skutočne božský. Vyskúšajte ho aj vy!
Zloženie:
- 1 kg zemiakov,
- 1 veľká cibuľa,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 4 vajcia,
- 2 PL kyslej smotany,
- 200 g obľúbeného mletého mäsa,
- 1 plechovka nakrájaných lúpaných paradajok,
- 150 g žltého syra (napr. gouda) nakrájaného na kocky,
- 1 zväzok kôpru alebo pažítky,
- 1 čajová lyžička sladkej papriky,
- pol čajovej lyžičky štipľavej papriky,
- soľ a korenie podľa chuti,
- repkový olej na vyprážanie.
Zemiakový nákyp je hotový za hodinu. Budete ho robiť každý víkend
Zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Najlepšie to urobíte pomocou mandolíny, s ktorou je to rýchle a jednoduché. Zemiaky uvarte alebo opečte, aby trochu zmäkli, a potom ich odložte bokom, aby vychladli. Medzitým si pripravte ostatné prísady. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na drobné kocky. Osmažte ju na troche oleja, pridajte cesnak a keď je hotová, pridajte na panvicu mleté mäso. Celé to smažte asi 10 minút a nakoniec prilejte paradajky z konzervy a dochuťte sladkou paprikou, pálivou paprikou, soľou a korením.
Vajíčka rozbijeme do samostatnej misky a spojíme ich so smotanou, pričom ich dôkladne vyšľaháme vidličkou. Keď je zmes hladká, ochuťte ju soľou a korením a nasekaným kôprom alebo pažítkou. Medzitým nastrúhajte aj kocku syra. Teraz zostáva všetko spojiť do jedného pokrmu. Veľkú nádobu odolnú voči pečeniu vymastite olejom a potom do nej poukladajte polovicu plátkov zemiakov. Na ne nalejte časť vaječnej a smotanovej omáčky, trochu nastrúhaného syra a prikryte ich mäsovou a paradajkovou plnkou. Navrch opäť položte zemiaky, zalejte zvyškom vaječnej a smotanovej omáčky a posypte zvyšným syrom. Zapekajte pri teplote 180 °C približne 30-35 minút. Najlepšie je podávať ho horúci. Chutí vynikajúco. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čo robiť, keď sú zemiaky zelené? Predtým, ako ich uvaríte, nezabudnite urobiť jednu vec
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.