5.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/sheris9).
Ťažko si predstaviť vhodnejší jesenný dezert ako jablkový koláč. Krehké cesto v kombinácii s jablkami a škoricou je pochúťkou ako stvorenou na pochmúrne jesenné popoludnie. Podávaný teplý s kopčekom vanilkovej zmrzliny je ešte vyšším levelom chuti. Odporúčame pozrieť si náš osvedčený recept.
Jablkový koláč je elegantný a zároveň veľmi jednoduchý na prípravu. Na stole pôsobí mimoriadne esteticky a ešte lepšie chutí. Pridaním korenia, ako je škorica a klinček, získa intenzívnu vôňu, ktorá očarí vaše chuťové poháriky. Stojí za to, aby ste si na prípravu tohto chutného pečiva našli chvíľku času.
Ingrediencie:
- 480 g pšeničnej múky
- 300 g cukru
- 2 kg jabĺk
- 5 vajec
- 250 g masla alebo margarínu
- 1 balenie prášku do pečiva
- 2 PL škorice
- 1 PL zemiakového škrobu
- štipka strúhanky
- niekoľko klinčekov (nepovinné)
Krehký jablkový koláč so škoricou. Spôsob prípravy
- Jablká umyte, ošúpte a nakrájajte nadrobno. Pridáme jablká do hrnca a dusíme, kým sa z nich neodparí všetka voda. Pridáme časť cukru a škorice, premiešame, privedieme do varu a necháme vychladnúť. Na doske zmiešame pšeničnú múku, margarín resp. maslo, prášok do pečiva a žĺtky. Z ingrediencií vymiesime jednotné cesto, ktoré potom rozdelíme na dve rovnaké časti. Obe časti vložte do mrazničky.
- Keď je cesto zmrznuté, jednu časť vyberte a nastrúhajte ju. Pripravte si plech na pečenie. Vymastite ho a vysypte strúhankou a múkou. Nastrúhané cesto položíme na plech. Navrch poukladajte vychladnuté kúsky jabĺk. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh. Pridajte 220 g cukru a lyžicu zemiakového škrobu. Vzniknutú zmes rozotrite na ďalšiu vrstvu koláča.
- Druhú polovicu mrazeného cesta nastrúhajte na vyšľahanú zmes. Vložte koláč do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte približne hodinu. Po uplynutí tejto doby ho vyberte a odložte vychladnúť. Krehký dezert si najlepšie vychutnáte teplý, s kopčekom obľúbenej zmrzliny, so šľahačkou alebo posypaný práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Moja prababička zbierala ovocie a potom z neho robila koláč. Toto je pochúťka môjho detstva
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.