5.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto:shutterstock/NP27).
Počet vegánov a vegetariánov na Slovensku neustále rastie, takže pulty obchodov sú preplnené náhradami mäsa. Horšie je to s vajcami, pretože je ťažké nájsť výživnú a zdravú alternatívu. A čo máme robiť, keď ich chceme nahradiť v koláči, pretože nám buď došli, alebo sme ich vylúčili z jedálneho lístka? Tu máme náhrady vajec na dosah ruky, pretože môžeme siahnuť po viacerých, zaujímavých surovinách. Čím môžete nahradiť vajcia v koláči? Pozrite si tie najlepšie návrhy.
Múka: Skvelá na spojenie cesta
Mohlo by sa zdať, že múka navyše v cestíčku je zbytočná, ale v skutočnosti ju môžete použiť ako náhradu vajec. Na tento účel však budú vhodné tie, ktoré neobsahujú lepok, ako napríklad kukuričná múka alebo zemiakový škrob.
Našťastie, múka nahrádzajúca vajcia nemení chuť pečiva, ale robí svoju náležitú prácu, keď spája ingrediencie a jemne ich tak nadýcha. Ako používate bezlepkové múky? Prepočet je jednoduchý: jedna polievková lyžica sypkej prísady sa rovná jednému vajcu.
Tým to však nekončí. Musíte tiež pridať horúcu vodu a všetko to pred spojením so zvyškom cesta premiešať v samostatnej miske. Koľko vody je potrebné pridať? Na každú polievkovú lyžicu múky pripadajú tri polievkové lyžice vody.
Ľanové semienko: Pôsobí ako prírodné lepidlo
Ľanové semienko je našou exportnou superpotravinou a o jeho vlastnostiach sa už veľa napísalo a povedalo. Faktom je, že je obrovským bohatstvom plnohodnotných bielkovín, ako aj omega kyselín, ktoré prospievajú kardiovaskulárnemu a nervovému systému.
Drobné semienka zaliate vodou tvoria kašu, ktorá pomáha pri žalúdočných a črevných problémoch. Ľanové semienka môžu byť tiež náhradou vajec v pečive. Ako ho používať? Stačí vychádzať z toho, že jedna polievková lyžica semien zmiešaná s tromi polievkovými lyžicami teplej vody zodpovedá jednému vajcu.
Aquafaba: nikdy ju nevylievajte
Cícer je už nejaký čas stálicou v našej kuchyni, pretože sa dobre hodí nielen ako hlavné jedlo, ale je uznávaný aj ako náhrada mäsa. Strukoviny sa dajú ľahko kúpiť takmer v každom obchode: buď sušené, alebo uvarené a uzavreté v pohári alebo plechovke.
Ak siahnete po cíceri v druhej forme, nevylievajte nálev do drezu. Prečo? Akvafaba, ako sa nazýva, bude dokonale fungovať ako náhrada vajec! Dokonale sa vyšľahá do tuhej peny, takže ju môžete použiť na prípravu sladkého pečiva: pusiniek, piškót alebo palaciniek. Tri polievkové lyžice aquafaby zodpovedajú jednému vajcu, zatiaľ čo dve polievkové lyžice zodpovedajú jednému bielku.
Samozrejme, nemusíte sa obávať, že by voda z cíceru alebo aquafaba zmenila chuť sladkého pečiva. Po tepelnej úprave bude nepostrehnuteľná.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je toto najlepší trik na ošúpanie vajíčka? Mnohí si to myslia
Nakrájajte na plátky a vložte do vriacej vody. Škrupina sa z vajíčka oddeľuje na dva kusy
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.