6.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna_Pustynnikova).
Jablkový koláč s mrveničkou je jedným z najobľúbenejších koláčov podávaných na slovenských stoloch. Tento výrazný jablkový koláč je mega chrumkavý, ale v strede mäkký. Práve včas na kávu s blízkymi.
Jablkový koláč s mrveničkou – recept na domáci jablkový koláč. Každý si bude bez otázok pýtať ďalší!
Máte chuť na jablkový koláč s mrveničkou? Recept na domáci jablkový koláč nie je zložitý. Jeseň je ideálny čas na využitie sezóny jabĺk. Ekologické, zdravé a voňavé. Všetko, čo potrebujete na príjemný večer, je dobrá voňavá káva, pohodlné kreslo a chutný kúsok koláča Ste pripravení na svoj prvý recept? Nájdete ho nižšie.
Recept na jablkový koláč s mrveničkou:
Ingrediencie na cesto:
- 400 g múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- približne 200 g studeného masla
- približne 100 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 vajce
Ďalšie ingrediencie:
- približne 3 čajové lyžičky škorice
- Približne 1,5 kg jabĺk
- 1-2 čajové lyžičky kardamónu
- trochu zázvoru
Postup krok za krokom:
- Preosejte múku. Zmiešajte ju s práškom do pečiva.
- Do zmesi pridajte nakrájané maslo. Pridáme práškový a vanilkový cukor.
- Pridáme vajce.
- Všetky prísady dôkladne premiešajte. Spojte dohromady.
- Vymiešajte všetko do takzvanej mrveničky.
- Pripravte si tortovú formu. Vyložte ju papierom na pečenie.
- Rúru predhrejte na približne 180 stupňov.
- Do formy dáme asi 2/3 cesta. Prikryte ním dno. Vložte do rúry na približne 15-20 minút.
- 1/3 koláča vložte do rúry, aby vychladol.
- Pripravte si ovocie. Ovocie ošúpeme a nakrájame na veľké kúsky.
- Na panvici ich ešte niekoľko minút opekajte.
- Zmiešajte ich s korením.
- Jablká poukladajte na dno. Posypte mrveničkou.
- Vložte do rúry na 40 minút (180 stupňov).
Jablkový koláč s mrveničkou a mandľami – recept krok za krokom
Tu je recept na jablkový koláč s mrveničkou a mandľami:
Ingrediencie na cesto:
- 2 šálky múky
- 3 žĺtky
- približne 1/3 šálky cukru
- približne 150 g margarínu
- pol čajovej lyžičky prášku do pečiva
- približne 1-2 polievkové lyžice vody
Prísady do zmesi:
- 2 lyžice vody
- približne 1,5 kg jabĺk
- 2 čajové lyžičky cukru
Ingrediencie na mrveničku:
- 1,5 šálky celozrnnej múky
- pol šálky cukru
- 50 g mandľových vločiek
- 100 g margarínu
Postup:
- Vymiešajte prísady na cesto. Vytvarujte guľu. Dajte ho na 50-60 minút do chladničky.
- Prísady na mrveničku si ďalej rozotrite v prstoch. Tiež odložte do chladničky.
- Pripravte si ovocie. Umyte ho, ošúpte a nakrájajte na malé plátky.
- Jablká vložte do hrnca s hrubým dnom. Pridajte cukor a vodu. Prikryté varte niekoľko minút.
- Pokračujte v mixovaní na hladkú kašu.
- Pripravte si plech. Vyložte ho cestom. Spodnú časť pečieme 10-15 minút pri teplote približne 170 stupňov.
- Hotové jablká rozložíme na cesto a rozdrobíme.
- Všetko posypte mandľovými lupienkami.
- Koláč pečte 45 minút pri teplote približne 170 stupňov.
Mrvenička – recept, ktorý môžete pripraviť bez kuchynskej váhy
Recept na mrveničku nie je až taký zložitý a čo je najdôležitejšie, na jeho prípravu potrebujete len tri ingrediencie. Ako je známe, mrvenička je dokonalým zakončením mnohých koláčov, napríklad koláčov s pudingom, slivkami alebo jablkami. Nižšie nájdete recept.
Mrvenička – ako ju pripraviť?
Ingrediencie:
- pol kocky masla (100 g)
- pol šálky cukru
- 150 g pšeničnej múky
Postup:
- Preosejte múku.
- Pridajte mäkké maslo.
- Pridáme cukor.
- Dobre vymiesime cesto.
- Ak nie je dostatočne pevné, môžete pridať viac masla.
- Pre lepší výsledok ho môžete dať do chladničky. Potom pokračujte v miesení.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jablká na jablkový koláč v pohároch. Recept je jednoduchý a chuť je úžasná
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.