06.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/olia danilevich pexels/Karolina Grabowska).
Jeseň je dosť citlivé obdobie. Každým dňom je chladnejšie, naša imunita rýchlo klesá a ľahko chytíme rôzne virózy. Naše zdravie je však ohrozené nielen z tohto dôvodu. Je to všetko kvôli klíme, ktorú na jeseň vnášame do našich domovov.
Len čo teplota klesne o pár stupňov a lístie na stromoch sa sfarbí do rôznych odtieňov žltej a červenej, začína na nás cítiť jesenná atmosféra. Ku kuchynskému koreniu sa pripája škorica a klinčeky, na pohovke sa objaví nadýchaný vankúšik a teplá deka a takmer stále držíme v rukách šálku teplého čaju. Hoci mnohí nemajú radi jeseň, má svoje čaro. Jedným z nich je zdobenie domácnosti. To však nemusí byť vždy dobré pre naše zdravie.
Zradné jesenné dekorácie
K typickým jesenným dekoráciám patria rôzne darčeky z lesov a parkov. Misiek s gaštanmi, orechmi a žaluďmi je dosť. Niekedy sa dokonca pokúsime z nich vyrobiť figúrky. S chuťou chodíme nakupovať aj do obchodov rôzne porcelánové figúrky húb a jabĺk. A v obchodoch so zmiešaným tovarom a záhradkárstvom je tiež široký výber pestrých vresov, ale aj tekvíc v tých najpodivnejších tvaroch a odtieňoch.
Môžu byť dosť problematickými dekoráciami a môžu byť dokonca nebezpečné. Ukazuje sa, že napriek tomu, že ide o zeleninu, nie každá tekvica sa dá jesť. Navyše, pokiaľ nie sme špecialisti na danú tému, je ťažké voľným okom určiť, či je daný exemplár jedlý. Mnohé druhy okrasných tekvíc obsahujú vysoké koncentrácie jedovatého cucurbitacínu. Táto sa vyznačuje horkosťou – takže ak má tekvica, ktorú jeme (vrátane tej teoreticky jedlej), horkastú pachuť, je lepšie jedlo nejesť.
Jedenie takejto tekvice môže mať nepríjemné zdravotné následky. Príznaky sú charakteristické pre otravu jedlom. Môžeme pociťovať hnačku, nevoľnosť, vracanie, bolesti brucha a celkovú slabosť tela. V extrémnych prípadoch môže viesť až k hospitalizácii.
Buďte opatrní
Ak aj nenájdeme tekvicu s vysokým obsahom tejto jedovatej látky, radosť z jej jedenia pravdepodobne nebude veľmi veľká. Dekoratívne tekvice jednoducho nie sú veľmi chutné. Majú tvrdú a kompaktnú dužinu a málo chuti.
Na ozdobu by sme preto určite mali používať dekoratívnu zeleninu a jesť tú, ktorú kúpime v potravinách a je označovaná ako jedlá. Tie sa oplatí zaviesť do bežného jedálnička najmä v jesennom období. Sú nielen chutné, ale aj veľmi zdravé.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Po večeri si na túto činnosť vyhraďte 15 minút. Kilá začnú klesať a váš zdravotný stav sa zlepší
Na chudnutie stačí jedna prechádzka denne. Vzdialenosť nie je dlhá
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.