6.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/freeskyline).
Zemiakové placky sú pravdepodobne najlepší comfort food na svete. Môžeme ich jesť na milión rôznych spôsobov a vždy chutia perfektne, pokiaľ sú chrumkavé a zlatisté. Ako ich pripraviť? Moja sestra má na to dokonalý trik. Všetko je to o cibuli. Musím sa priznať, že som polovicu života robila placky zle.
Zemiaky sú zelenina, ktorá by mala hrdo nosiť korunu. Zo zemiakov si môžeme pripraviť to najlepšie, od polievky cez hranolky až po knedle. Niekde medzi nimi sa nachádzajú aj naše obľúbené zemiakové placky, a práve na tie sa dnes pozrieme.
Zemiakové placky. Čo robiť, aby boli zlatisté a chrumkavé?
Ak máte v pláne na obed alebo večeru zemiakové placky, musíte poznať spôsob mojej sestry. Zemiaky som vždy nastrúhala spolu s cibuľou, potom som z nich vypustila prebytočnú tekutinu a usmažila ich. Moja sestra to však robí inak. Najprv zemiaky nastrúha a vyžmýka a až neskôr pridá nastrúhanú cibuľu. Šťava, ktorú cibuľa pustila, tak skaramelizuje a vytvorí tento „povlak“. Vďaka tomu sú zemiakové placky nielen zlatisté a chrumkavé, ale aj oveľa chutnejšie.
Zemiakové placky mojej sestry. Chrumkavé a zlatisté
Ingrediencie:
- 1 kg zemiakov, najlepšie múčnatých
- 2 menšie vajcia
- 2 veľké cibule
- 2 PL pšeničnej múky
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 PL kyslej smotany (nepovinné)
- lyžička liehu alebo octu (palacinky potom nebudú absorbovať tuk)
Spôsob prípravy:
- Zemiaky ošúpeme a umyjeme. Nastrúhajte ich na jemnom strúhadle. Prípadne ich zomeľte v kuchynskom robote
- Nastrúhané zemiaky dôkladne scedíme, ale vodu nevylievame. Keď sa škrob usadí na dne, vodu vylejte a škrob pridajte k zemiakom
- Do misky s nastrúhanými zemiakmi pridajte vajcia, soľ, korenie a múku. Pridajte aj najemno nastrúhanú cibuľu, trošku octu alebo liehu a dôkladne premiešajte. Ak je zmes príliš riedka, pridajte rovnú polievkovú lyžicu múky
- Na panvici poriadne rozohrejte tuk na vyprážanie. Keď je tuk horúci, naberačkou alebo hlbokou lyžicou dávkujte do panvice porcie zemiakového cesta. Smažte na miernom plameni, kým nebudú krásne zlatisté z oboch strán
Ktoré zemiakové placky sú vaše obľúbené? Určite sa podeľte o svoje obľúbené placky.
Redakcia Vášen v tebe.
Súvisiace články:
Na meniny som podávala bravčové rolády. Hostia boli z plnky nadšení. „Aká krémová!“
Zdravé carpaccio z cvikly ako z reštaurácie – ako ho pripraviť a s čím ho podávať?
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.