7.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/siamionau pavel).
Hrejivé polievky na jeseň sú nielen spôsobom, ako zahriať telo, ale aj pre lepšie zdravie. Nie je nič lepšie ako teplá polievka – skvelá najmä pre črevá. Jeseň je výborným ročným obdobím na obohatenie jedálneho lístka o zaujímavé chute.
Recepty na hrejivé polievky – zázvor v hlavnej úlohe
Recepty na hrejivé polievky môžu byť veľmi rozmanité. Jesenné obdobie je zvláštnym ročným obdobím, keď sme ešte náchylnejší na prechladnutie. Zmena teplôt môže byť hravá. Preto je dobré postarať sa o teplé jedlo počas dňa. Ideálne by to mala byť polievka. Nižšie uvádzame jeden z prvých receptov na zahrievacie polievky, senzačné počas jesene.
Zázvor – krok za krokom:
Ingrediencie:
- 2 l zeleninového vývaru
- 4 veľké mrkvy
- 3 zemiaky
- 1 zelenina
- 1-2 cibule
- 1-2 lyžice masla
- približne 100 ml smotany
- veľký zázvor
- korenie: soľ, korenie, červená sladká paprika, kurkuma – podľa chuti
Postup:
- Zemiaky dôkladne ošúpte, umyte a nakrájajte na menšie kúsky.
- Zeleninu ošúpt, umyjte a nakrájajte na kúsky.
- Vývar nalejte do hrnca a priveďte do varu. Do vývaru pridajte zemiaky a korenie.
- Zázvor ošúpte, umyjte a nakrájajte na kúsky. Pridajte ho do polievky.
- Po niekoľkých minútach varenia pridajte zeleninu.
- Na masle opečte nakrájanú cibuľu. Mala by zosklovatieť. Prípadne môžete pridať trochu cukru, aby skaramelizovala.
- Potom cibuľu pridajte do vriacej polievky. Dochuťte podľa chuti. Nechajte chvíľu povariť a rozmixujte do hladka.
- Podávajte so smotanou.
Nápady na hrejivé jesenné polievky. Špaldová polievka – takú ste ešte určite nemali
Nápady na hrejivé jesenné polievky môžu byť prekvapivé. Takýmto príkladom je špaldová polievka. Je málo známa, ale je zdravá. Špalda je vynikajúca obilnina v mnohých ohľadoch. Nižšie nájdete recept na chutnú špaldovú polievku.
Ingrediencie:
- 2-3 PL špaldových zŕn alebo špaldovej kaše
- veľká lyžica hrozienok
- korenie: škorica, rasca, tymián
- med
- 1 čajová lyžička semien Psyllium
- 500 ml vody – najlepšie filtrovanej
Postup:
- Špaldové zrná vložte do hrnca.
- Zalejte ich studenou vodou.
- Premiešajte.
- Potom priveďte do varu.
- Varte niekoľko minút.
- Pridajte hrozienka. Pár minút povarte.
- Do polievky pridajte korenie a psyllium.
- Premiešajte.
- Polievku naberte do tanierov a pridajte med.
Hrejivé krémové polievky sú počas jesene skvelé! Vyskúšajte hubovú polievku
Hrejivé krémové polievky sú skvelou voľbou počas chladnejších dní. S pridaním čerstvých húb, najlepšie priamo z lesa, budú vynikajúce. Už cítite vôňu lesa? My áno! Poďme sa teda pustiť do výroby:
Ingrediencie:
- 4 zemiaky
- 500 g šampiňónov
- 2-3 lyžice masla
- 1 l vývaru
- soľ, korenie – podľa chuti
- 1 PL múky
- 2 strúčiky cesnaku
- smotana
- petržlenová vňať
Postup:
- Zemiaky ošúpte.
- Nakrájajte ich na kocky.
- Očistite huby a orestujte ich na masle.
- Uvarte vývar, pridajte zemiaky. Pridajte huby. Cesnak ošúptee a pretlačte cez lis. Osmažte ho na masle. Pridajte múku. Premiešajte.
- Obsah panvice pridajte do polievky a priveďte do varu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.