8.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Floki).
Tento recept na kyslú kapustu do pohárov je taký jednoduchý, až sa tomu nechce veriť. Všetko, čo potrebujete, sú dva ľahko dostupné produkty. Ak sa budete riadiť našimi pokynmi, čoskoro si budete môcť vychutnávať lahodnú chuť domácej kyslej kapusty. Ako nakladať kapustu bez suda?
Mnohí ľudia žijú v mylnej predstave, že na nakladanie kapusty potrebujete sud. Nič nemôže byť ďalej od pravdy, domáca kyslá kapusta sa dá pripraviť veľmi jednoduchým, aj keď trochu časovo náročným spôsobom. Všetko, čo na to budete potrebovať, je litrový pohár a trochu trpezlivosti. Kapustu môžete nakladať kedykoľvek počas roka, ale odporúčame vám nájsť si na to chvíľu na jeseň. Takto na zimnom stole vašej domácnosti nikdy nebude chýbať chutný doplnok k večeri.
Je možné nakladať kapustu bez suda? Určite – potrebujete poháre a dve prísady
Nakladanie kapusty v pohároch je veľmi jednoduché. Jediné, čo musíme urobiť, je správne ju pripraviť. Oplatí sa obohatiť svoj jedálny lístok o kyslú kapustu, pretože má priaznivý vplyv na vaše zdravie. Vďaka vysokému obsahu vlákniny podporuje tráviaci systém a zlepšuje peristaltiku čriev. Navyše pomáha posilňovať imunitu, čo je dôležité najmä v chrípkovom období. Má protizápalové a protirakovinové účinky a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Je cenným zdrojom vitamínov A, C a E, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri spomaľovaní procesu starnutia pokožky. Ak vám nakladanie kyslej kapusty ešte nikdy nezišlo na um – teraz je ten správny čas to napraviť!
Ingrediencie:
- 1 malá hlávka bielej kapusty (približne 2 kg)
- 40 g soli
Kyslá kapusta do pohárov na zimu. Spôsob prípravy
Kapustu ošúpeme, opláchneme, jemne nakrájame a vložíme do veľkej misy. Osolíme, rukami premiešame a zároveň premiešame nakrájanú zeleninu. Osolenú kapustu odložte na niekoľko hodín alebo aj na noc. Počas tejto doby kapusta „nasiakne“ soľ a začne uvoľňovať šťavu.
Na druhý deň kapustu po častiach preložte do vyvarených a odkvapkaných pohárov. Nezabudnite ju pevne premiešať, aby ste odstránili všetky vzduchové bubliny. Poháre by mali byť naplnené asi do 3/4. Počas nakladania vznikajú plyny, ktoré môžu obsah sklenených nádob zdvihnúť. Zavrite poháre a umiestnite ich na tienisté miesto na podnos. Kapusta bude kysnúť niekoľko dní.
Veľa závisí od teploty vo vašej kuchyni. Po niekoľkých dňoch sa oplatí odskrutkovať nádobu a ochutnať, či má kapusta požadovanú chuť. Ak nie, odporúčame ešte chvíľu počkať. Po ukončení kysnutia kapustu uložte do chladničky, ktorá ju udrží čerstvú a aromatickú.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pripravte si ich už dnes a túto zimu budú mať cenu zlata. Jednoduché zaváraniny z červenej repy
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.