8.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MedeeaNegutescu).
Ako si získať srdcia milovníkov karfiolu bez toho, aby ste podávali tradičnú verziu? Skvelou alternatívou je mierne pikantný, aromatický a orientálny karfiol v kari korení. Rýchlo si podmaní chuťové poháriky a jeho zásoby zmiznú z políc špajze takmer okamžite. Ako ho pripraviť? Poradíme vám.
Marinovaná pochúťka na zimu – nákupný zoznam
Je zaujímavým doplnkom šalátov, sendvičov a mäsových jedál. Karfiol ochutený karí je ideálny ako pikantná chuťovka počas dlhých zimných večerov. Ak si chcete zaobstarať zásoby tejto pochúťky, pustite sa do jej prípravy, kým je ešte jeseň.
Zelenina:
- 3 hlavy karfiolu
- 6 veľkých paprík
- 4 veľké cibule
Nálev:
- 4,5 šálky vody
- 1,5 šálky 10% octu
- 1,5 šálky cukru
- 1 čajová lyžička mletého feferónu
- 2 lyžice kari korenia
- 1 polievková lyžica horčicových semienok
Koreniny:
- 1 balíček nového korenia
- 1 balíček bobkových listov
- 3 klinčeky
- 4 ploché polievkové lyžice kamennej soli
Karfiol v karí – recept
- Z karfiolu odstráňte listy, dôkladne ho umyte, potom vykrojte ružičky a rozdeľte ich na malé ružičky.
- Papriku očistite pod vodou, vyberte semená a nakrájajte ju na tenké pásiky. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na polmesiačiky.
- Pripravenú zeleninu vložte do veľkej misy, posypte soľou, premiešajte a nechajte odstáť približne 12 hodín.
- V hrnci priveďte do varu vodu, ocot a cukor, pridajte mletú feferónku, kari korenie, nové korenie, bobkové listy a klinčeky a krátko zahrejte.
- Nechajte marinádu úplne vychladnúť, pridajte horčicu a dôkladne premiešajte.
- Zeleninu vložte do čistých a vypálených pohárov, zalejte marinádou a uzavrite.
Pasterizácia karfiolu v hrnci
Poháre naplnené chutným karfiolom dôkladne uzavrite a odložte bokom. Dno stredne veľkého hrnca vyložte bavlnenou tkaninou. Umiestnite poháre do hrnca viečkom nahor a dbajte na to, aby sa navzájom nedotýkali. Hrniec naplňte horúcou vodou do 2/3 výšky pohárov a pasterizujte 20 minút. V ďalšom kroku vyberte konzervy a položte ich hore dnom na pult. Karfiol s kari nechajte úplne vychladnúť, najlepšie asi 24 hodín.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Cvikla na zimu. Čo urobiť, aby počas pasterizácie neztmavla? Jeden prídavok zabezpečí farbu a chuť
Chuť tradície v nádobe. Kapustová vitamínová bomba
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.