9.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/coffeeflavour).
Talianska kuchyňa nie je len o pizzi a cestovinách, nájdete tu aj mnoho ďalších chutných kúskov. Jednou z nich sú tieto buchty plnené sladkou náplňou. Niečo, o čom nevedia ani niektorí kuchári, a pritom to nie je až také zložité. Urobte si ich čo najskôr.
Keď sa povie talianska kuchyňa, predstavíme si tenkú pizzu, calzone a rôzne druhy cestovín. Myslíme aj na obľúbené dezerty, ako je tiramisu alebo panna cotta. Ak však prenikneme ešte hlbšie do ich kultúry, nájdeme tam ešte viac lahodných pochúťok. Jednou z nich je maritozzi, ktoré pochádza z Ríma. Čo to však je?
Maritozzi sú tradičné sladké buchty, ktoré majú korene v rímskej histórii. Ich názov pochádza zo slova „maritozzo“, čo znamená „manžel“. Pripravovali sa ako darček pre budúceho manžela počas zásnub. Táto tradícia prežila stáročia a v Ríme je stále populárna. Maritozzi si môžete dať v každej kaviarni a cukrárni, ktorú nájdete v hlavnom meste. Ich história a chuť zaujali aj iné talianske miesta a aj tam sa stávajú čoraz obľúbenejšími.
Recept na rímske maritozzi
Ingrediencie na cesto:
- 500 g pšeničnej múky
- 100 g cukru
- 15 g čerstvého droždia alebo 5 g sušeného droždia
- 100 g masla
- 2 vajcia
- 150 ml mlieka
- kôra z 1 citróna
- štipka soli
Dodatočné ingrediencie:
- šľahačka
- kandizovaná pomarančová kôra
- kandizované čerešne
- hrozienka
- práškový cukor na posypanie
Spôsob prípravy
- Prípravu cesta začnite spracovaním droždia. Nech už použijete akékoľvek droždie, zmiešajte ho s teplým mliekom a jemne premiešajte. Potom nechajte na teplom mieste asi 20 minút
- Teraz je čas skombinovať ostatné prísady. Preosejte múku do veľkej misy, pridajte cukor a zmäknuté maslo, ktoré ste nakrájali na menšie kúsky. Postupne zašľaháme aj vajcia, pridáme citrónovú kôru a štipku soli. Nakoniec prilejte droždie a mlieko
- Všetky prísady miešajte, kým nevznikne hladké cesto. Môžete na to použiť mixér alebo to urobiť ručne
- Po vymiesení cesto prikryte čistou utierkou a nechajte ho kysnúť približne 2 hodiny. Umiestnite ho na pomerne teplé miesto, aby rýchlejšie zdvojnásobilo svoj objem
- Po vykysnutí cesto rozdeľte na rovnaké časti. Tie by mali byť veľké asi ako stredne veľké žemle. Potom ich vytvarujte do oválnych tvarov a položte na plech vyložený papierom na pečenie
- Plech vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 20 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu
- Po tomto čase buchty vyberte a nechajte ich mierne vychladnúť. Keď vychladnú, každú buchtu prekrojte na polovicu, ale nie až do konca
- Do každej buchty dáme šľahačku, kandizovanú pomarančovú kôru a kandizované čerešne. Pridajte aj niekoľko hrozienok. Celé to posypeme práškovým cukrom
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.