09.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Cora Mueller).
Namiesto opätovného skúšania ikonických receptov starej mamy sa oplatí trochu vyblázniť a vybrať si trochu originálnejšie maškrty. Skutočným jesenným hitom je hrejivá polievka, ktorej základom je farebná zelenina – to však nie je všetko. Jedine syrové prísady zaručujú jej neuveriteľnú chuť.
Chladné dni sú tu nadobro, a tak váš domáci jedálniček potrebuje trochu injekcie kreativity a farebnosti. Medzi známu klasiku sa oplatí vkradnúť aj niekoľko originálnejších a zaujímavejších receptov – jedným z nich je jesenná polievka so syrovými kúskami.
Hrejivá polievka ako stvorená na jeseň. So syrom je to skutočný hit
V zamračených, chladných a daždivých dňoch je riešením na zlepšenie nálady a zahriatie výdatná porcia domácej polievky. Tu hneď na začiatku prichádzajú na rad klasiky ako vývar, paradajková či hubová polievka, ktoré v tomto ročnom období dostávajú len samé chvály. Skutočným hitom je však tekvicový krém – farebný, sýty, plný vitamínov a chuti. Klasiku sa oplatí trochu vyšperkovať, aby sa z nej rýchlo nestala nudná či monotónna položka menu. Korenie, zelenina a originálne doplnky s tým pomôžu.
Tekvicová polievka podávaná so syrovými dobrotami prekvapí aj tých najväčších jesenných fanúšikov. Polievka sama o sebe má veľa dobrôt – to všetko vďaka bujnej zelenine, zázvoru, vývaru, troche smotany a štipke chilli.
Skutočným potešením pre mlsné jazýčky je však záver v podobe krutónov s parmezánom. Tento nenápadný a na prípravu mimoriadne jednoduchý detail je zárukou kvality, chuti a krásneho podávania. Takže nie je potrebné pokračovať – je čas vyhrnúť si rukávy a začať variť!
Recept na tekvicový krém podávaný s parmezánovými krutónmi
Ingrediencie na krémovú polievku:
- 850 g ošúpanej tekvice,
- 700 ml vývaru,
- 80 ml smotany 30%,
- lyžica olivového oleja,
- cibuľa,
- kúsok zázvoru,
- 2 strúčiky cesnaku,
- mrkva,
- zemiak,
- pol červenej papriky,
- štipka čili,
- bazalka.
Syrové krutóny:
- 2 rolky, napr. bageta alebo kaiserka,
- 25 g masla,
- 5 lyžíc strúhaného parmezánu.
Spôsob prípravy:
- Začnite prípravou tekvice. Zeleninu dôkladne ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky.
- Cibuľu nakrájajte na malé kocky a urobte to isté s paprikou. Mrkvu nakrájame na tenké plátky, prelisujeme cesnak a nakoniec zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky.
- Vo veľkom hrnci zohrejte olivový olej a pridajte cibuľu. Keď je zelenina pekne uvarená, pridáme najemno nastrúhaný ošúpaný zázvor a cesnak. Naša trojica by sa mala červenať.
- Ďalším krokom je hodiť predtým pripravenú mrkvu, zemiak a korenie do hrnca. Zeleninu dusíme asi štyri minúty a nakoniec pridáme tekvicu nakrájanú na menšie kúsky.
- Po chvíli zalejeme všetky ingrediencie vývarom, dochutíme čili a varíme s pootvorenou pokrievkou pätnásť minút – kým zelenina nezmäkne.
- Nakoniec polievku dochutíme soľou a korením, pridáme smotanu a rozmixujeme do hladka.
- Teraz sú na rade syrové krutóny. Rolky nakrájame na malé kocky. Chlieb vložíme na suchú panvicu a na miernom ohni opečieme do zlatista.
- Znížte výkon horáka na minimum, pridajte maslo a nakoniec krutóny posypte parmezánom. Pripravený syrový prídavok podávame s krémovou tekvicovou polievkou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.